Gebeliği Etkileyen Hastalıklar Nelerdir?

Gebelik süresince bazı hastalıklar hem anne için hem de bebek için oldukça tehlikeli olabilir. Bu yazıda, bunlardan bazıları hakkında bilgiler vereceğiz.

Anemi

Gebelikte en sık rastlanan hastalıklardan birisi anemidir. Bebeğin gebelikle birlikte artan ihtiyaçları annenin demir ihtiyacını arttırır. Demirler alyuvar yapımında önemi rol oynar. Demir ihtiyacını karşılayamayan vücut kan üretiminde sınıfta kalır. Bu durumda gebede anemi kansızlık görülür. Gebelik öncesi 15 mg demir kullanan vücut gebelikle birlikte bu ihtiyacı 35 mg çıkar.

Artan demir ihtiyacı ancak besinlerden ve doktorun vereceği demir ilaçlarıyla karşılanabilir. En iyi demir yapan besinler karaciğer, dalak, et, pekmez, yumurta sarısı, kurutulmuş meyveler, fındıktır.  Nefes kesilmesi, soluk almada çarpıntı, sersemlik ve baş dönmesi önemli anemi belirtileridir.

Kızamıkçık

Gebeliğin ilk 3 ayında kızamıkçık görülmesi bebeğin gelişimine büyük zararı dokunur. Zeka geriliği, organ eksikliği ya da organlarda işlev bozukluğuna neden olur. Bu durum tespit edildiğinde gebelik sonlandırılır. Gebe kadınların kızamıkçık hastalarından uzak durması gerekir. Koruyucu aşının gebelikten önce yapılması gerekir.

Diyabet (Şeker Hastalığı)

Diyabet insülin eksikliği sonucu oluşan metabolik bir rahatsızlıktır. Diyabet anne ve bebeğin hayatını olumsuz etkileyen bir hastalıktır. Aileden birinde şeker hastalığı

varsa, aşırı su tüketiyorsa, fazla yemek yiyor ve fazla idrar çıkarıyorsa kişi şeker hastalığına yakalanmış olabilir. Böyle bir durum oluşursa, hastaya doktorlarca diyabetik diyet, egzersiz ve gerekirse insülin tedavisi öneriliyor.

Sarılık

Virüslerin neden olduğu karaciğer iltihap hastalığına sarılık denir. Kanda safranın yükselir. Sarılık kendini ateşlenme, halsizlik, bulantı, kusma, iştahsızlık şikayetleri ile kendini gösterir. Hastalık başlangıcında hastanın gözü sararır idrar rengi koyulaşır. Gebelikte ağır ilerleyen bir hastalıktır. Sarılık plasenta yolu ile anneden bebeğe geçer. Sarılık düşüğe ve erken doğuma neden olabilir. İlerleyen gebelik durumlarında oluşan sarılıklarda mutlaka  hastanın sarılık tedavisi görmesi gerekir.

Kalp Hastalıkları

Gebe kadının nefes darlığı çarpıntı ve kolay yorulma gibi durumlarında kalp rahatsızlıklarından şüphelenilir.

Gebelik Zehirlenmesi (Toksemi)

Gebeliğin 20.haftasından sonra kanda görülen yüksek basınç, idrarda proteinlerin görülmesi gebelik zehirlenmesinin en önemli belirtileridir. Küçük tansiyonun 8,5 büyük tansiyonun16-18 olanlarda görülür. Hasta bu durumda hemen kontrol altına alınıp tedavi edilmesi gerekir.  Gebelerin tuzsuz yemek yemesi istirahat etmesi ve bol sıvı tüketmeleri önerilir.

Reflü

Aslında sadece yaşam tarzında değişiklikler bile rahatsızlığın azalmasında etkili olmaktadır. Yastık sayısını artırmak, baharatlı yiyeceklerden, kahve ve çikolatadan kaçınmak, yemeklerden hemen sonra yatmamak ve sık aralarla küçük öğünler yemek bu önlemlerden sayılabilir.

Sindirim Sistemi

Hamilelik süresinde sindirim sistemi rahatsızlıklarıyla oldukça sık karşılaşılır. Bulantı ve kusmalar hafif olabileceği gibi, kilo kaybı ile vücutta su ve elektrolit kaybına neden olabilecek kadar şiddetli de olabilir. Göğüste yanma ve ağza acı ekşi su gelmesi gibi şikayetlerle karakterize olan reflü ise gebelikteki hormonal değişikliklere ve büyüyen karının oluşturduğu basınca bağlı yemek borusunun alt kısmında gevşeme ve midede asit salınımının artması sonucu gelişir.

Mide Rahatsızlıkları

Gebelik döneminde midede ekşimeler ve yanmalar görülür. Gebeliğin başlangıcında görülen yanmalar ve mide ekşimeleri doğuma kadar sürer. Gebelik döneminde görülen mide rahatsızlıkları genelde hormonlardan kaynaklanır. Bebeğin mideye yaptığı baskılar yüzünden bir çok mide rahatsızlıkları görülür. Doğumla birlikte bir çok rahatsızlık sona erer.

Bu rahatsızlıkları azaltmak için gebelere yağlı baharatlı gıdaları mümkünse çok az tüketmeleri, yemek aralarını kısa tutup, sık ama az yemeleri, stresten uzak durmaları, aşırı kahve tüketiminden kaçınmaları ve düzenli uyku uyumaları önerilir.

Baş Dönmesi, Bulantı ve Kusmalar

Gebe iyi beslenmediği durumlarda mide rahatsızlıklarının yanında baş dönmesi de görülür. Gebelikte kalp daha hızlı atar, dakikada pompaladığı kan miktarı artar ve tüm vücudunuzda dolaşan kan hacmi yaklaşık %40-45 oranında artış gösterir. Bununla beraber, damarlarda genişleme olur ve bu, kan basıncınızı düşürür. Gebeliğin tam ortasında, kan basıncınız, hayatınız boyunca bir daha hiç görmeyeceğiniz seviyelere iner ve doğuma doğru tekrar artışa geçer. Sağlıklı bir kadında, hamilelik sırasında, kalp-damar ve sinir sistemi bu ciddi değişikliklere uyum sağlayabilir. Ama bazen, bu adaptasyon o kadar hızlı olmaz ve sersemlik, baş dönmesi oluşturabilir. Özellikle şu durumlarda baygınlık hissi oluşabilir;

Ani bir şekilde ayağa kalkmak

Otururken, kan bacaklarda ve ayaklarda yoğunlaşır. Hızlı kalkma durumunda, bacaklarınızdan kalbinize dönen kan miktarı hemen ayarlanamayabilir. Bu durumda ani bir tansiyon düşmesi oluşur ve baygınlık hissi yaratabilir.

Vasovagal bayılma

Bazı kişiler, ıkınma, idrar yapma ya da barsak hareketleri sırasında
halsiz düşebilirler. Bu hareketler, kan basıncı düşmesine ve kalp atımının yavaşlamasına sebep olarak bayılma hissi uyandırabilir. Gebe kadınlar bu duruma daha yatkındırlar. Baygınlık hissi yanında, terleme, solukluk, bulantı, esneme ve hızlı nefes alıp verme eşlik edebilir.

Açlık ve susuzluk

Açlık, kan şekeri düşmesine yol açarak, sersemlik hissi oluşturabilir. Gebelikte açlık daha da hızlı etki eder. Sık sık, az az yemeli ve yanınızda devamlı hafif atıştırmalıklar bulundurmalısınız. Vücudunuzun yeterli sıvıya sahip olup olmadığını anlamanın en iyi yolu da idrar renginizi kontrol ederek, bolca sıvı almaktır. Sıvı alımını, sıcak havalarda ve egzersiz durumlarında arttırmalısınız.

Kansızlık

Kansızlığınız varsa, kanda oksijen taşımakla görevli alyuvarlarınız yeterli olmadığından, beyne ve tüm vücuda giden kan miktarı da azalacaktır. Bu da baygınlık hissini beraberinde getirir. Kansızlığın en sık sebebi, demir eksikliğidir. Özellikle de gebelik bu duruma yatkınlık oluşturduğu için, demir takviyeleri çok önemlidir.

Aşırı sıcak

Sıcak havalarda fazlaca gezmek, aşırı sıcak banyoda uzun süre kalmak, kan basıncınızı düşürerek, bayılma hissine sebep olabilir.

 Hızlı soluk alıp verme

Aşırı egzersiz ya da bunaltı hızlı soluk alıp vermeye ve sonrasında bayılmaya sebep olabilir. Egzersiz her ne kadar faydalıysa da, yorgun hissettiğinizde bırakmalısınız. Her şeyin olduğu gibi egzersizin de aşırısı iyi değildir.

Gebelerin yaklaşık yarısında mide bulantısı ve kusmalar görülür. Bu gebeliğin getirmiş olduğu doğal bir tepkidir. Bulantılar 14.haftadan itibaren kesilir. Gebelik boyunca devam eden kusmalarda mutlaka doktora görünmek gerekir.

Kabızlık

Gebelikte en sık görülen rahatsızlıklardan birisi de kabızlıktır. Kabızlığın nedeni sindirim sisteminin genel olarak yavaşlaması ve büyüyen uterusun bağırsaklara baskı yapmasıdır.

Kabızlıkla baş etmenin en iyi yolu diyet yapmaktır. Lif bakımından zengin besinler almak, fazla sıvı
tüketmek kabızlığı hafifletir. Meyve ve sebzelerde bol miktarda lif bulunur. Bu anlamda gebelerin bol meyve ve sebze tüketmesi gerekir.  Kuru kayısı, kuru erik, incir kabızlığa iyi gelir. Sabah kahvaltısından önce 1 bardak ılık su içilmesi de kabızlığa iyi gelir.

Hemoroit (Basur)

Anüs girişindeki toplar damar genişlemesine basur denir. Kanama, kaşıntı ve ağrılar basurun belirtileridir. Gerekli önlem alındığında doğumdan sonra ilk 3 ayda ortadan kaybolur.  Ilık banyo yapmak, buz kompresler uygulamak, yumuşak tuvalet kağıtları kullanmak basuru rahatlatır.

Bacaklarda Kramplar

Gebeliğin son aylarında bacaklarda kramplar görülür. Bebeğin başının doğum kanalına yerleşmesi ile sinirlere uygulanan basınç artar. Kalsiyum ve vitamin eksikliğinde bacaklarda kramplar artar. Özellikle B ve D vitamin eksikliğinde kramplar daha sık görülür Kramplı bacak hafif kaldırılıp karına doğru çekilmesi yararlıdır.

Varis

Bacaklarda toplardamarın genişleyip kabarması durumudur. Uterus giderek büyümesi kanın toplardamardan geriye dönüşünü engeller. Yürüyüşler yapmak varislere iyi gelecektir.  Sıkı lastikli çoraplar giymek varise iyi gelir.

Sık İdrar Yapma

Gebeliğin ilk ayları ile son aylarında idrara çıkma sıklıkları artar.

Bu sitede zaman zaman buna benzer hastalıklara yer vermeye devam edeceğiz. Fakat bu bilgiler sizin için sadece bir rehber olabilir. Bu tip rahatsızlıklar duyduğunuzda mutlaka doktorunuza başvurunuz…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz