Gebelik Dönemi Beslenmede Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hamileliğin ilk aylarından itibaren anne adayının hem kendi sağlığı hem de bebeğin sağlığı için, beslenme konusunda oldukça hassas davranması gerekmektedir. Anne adayının bu döneme girmeden önce hamilelik için fiziksel gelişimini tamamlamış olması ve besin depolamış olması da çok önemlidir. Bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişmesinde, sorunsuz bir hamilelik dönemi geçirilmesinde ve doğum sürecinin kolay geçmesinde sağlıklı beslenmenin payı büyüktür.

Bu dönemde yetersiz besin tüketiminin anne ve bebeği olumsuz etkilemesinin yanı sıra, gereğinden fazla ve bilinçsiz besin tüketimi de aynı şekilde anne ve bebeği olumsuz etkileyebilir. Bilinçsiz beslenme, annede yüksek tansiyona, vücutta şişliklere, mide hazımsızlığına ve fazla kilolara sebebiyet vererek istenmeyen durumları ortaya çıkarabilir.

Bu Dönemde Fazla Kilolara Dikkat Etmek Gerekir

Uzmanlara göre gebelik döneminde en ideal kilo alma oranı 10 -12 kilo olmalıdır. Aşırı ve dengesiz beslenme ve hareketsizlikten dolayı alınan fazla kilolar, çeşitli sağlık problemlerine kapı aralayabilir ve hatta bunları kalıcı hale getirebilir. Ayrıca bu dönemde gereğinden fazla kilo alınması doğum sürecini de tehlikeye sokabilir. Hamileliğin ilk aylarında genellikle bulantı ve mide hassasiyetinden dolayı besin tüketimi az olsa da ortalarına ve sonlarına doğru artış gösterir. Bu süreci bilinçli bir şekilde geçirmek isteyen anne adayları, uzman doktorlardan yardım alarak nasıl beslenmesi gerektiği hakkında bilgi sahibi olabilir.

B12 Vitamini

Gebelik dönemi için önemli noktalardan biri de annenin vitamin doğrultusundan kuvvetli olmasıdır. Bu mevki da B12 vitaminin önemini de vurgulamak gerekir. B12 vitamininin eksik olması kimi zaman düşüğe dahi neden olabilir.

Ne Tür Besinler Tüketilmelidir?

Hamilelikte döneminde 3 ana, 3 ara öğün olarak beslenme faydalı olacaktır. Ana öğünler sabah 08:00, öğlen 12:00 ve aksam 18:00 gibi, ara öğünler ise sabah 10:00, öğleden sonra 15:00, akşam 21:00 gibi alınmalıdır.

Bu dönemde özellikle protein tüketimine özen gösterilmeli ve organik beslenilmelidir. Et, süt, yoğurt gibi protein ve kalsiyum bakımından zengin gıdaların hemen her gün alınmasına özen gösterilmelidir. Sebze, meyve ve yeşillik tüketimi de hem anne sağlığı hem de bebeğin sağlığı ve gelişimi için oldukça önemlidir. Bunların yanı sıra Omega 3 içeren ton balığı, somon, sardalya, uskumru gibi besinler de beslenme listesinde mutlaka bulunmalıdır.

Hamilelik döneminde kan yapımı arttığından dolayı demire ihtiyaç duyulacak ve demir içeren besinlere karşı ihtiyaç da artacaktır. Bu ihtiyacı gidermede kırmızı et, tavuk ve yumurtanın sarısı gibi besinler anne adayına yardımcı olacaktır.

Neler Yediğiniz Kadar Neler Yemediği De Önemlidir

Hamilelik döneminde ne kadar fazla ve çeşitli yenilirse anne ve bebek o kadar sağlıklı olur uygulaması yanlış bir algıdır. Çünkü normal insanların bile fazla tüketmesi sakıncalı olan besinlerden, hamile bir bayan daha fazla kaçınmalıdır. Bu besinlerin başında tuz, şeker ve yağ içeren besinler başta gelir. Aşırı şeker içeren çikolata, pasta şerbetli tatlılar ve cips, bisküvi gibi tuz ve yağ içeren gıdalardan kaçınılmalıdır.

Pişmemiş ya da az pişmiş et ve az pişmiş yumurta tüketiminden de aynı şekilde uzak durulmalıdır. Alkol ve sigara tüketimi de yine hamilelik döneminde kesinlikle terk edilmesi gereken alışkanlıklardır.

Unutulmamalıdır ki dengeli ve sağlıklı beslenme nasıl ki normal insanlar için hayati önem taşıyorsa, bebek bekleyen bir bayan için daha fazla önem taşır. Çünkü burada söz konusu hem annenin hem de daha dünyaya gelmemiş olan bebeğin sağlığı ve gelişimidir. Anne karnındaki beslenme ve bebeğin gelişimine bu süreçte gösterilen hassasiyet, bebek dünyaya geldikten sonra da onun sağlıklı bir yaşama adım atmasında oldukça etkilidir.

Dikkat Etmeniz Gereken Diğer Durumlar

Hamilelik zamanlarında bayanların karşılaştığı en büyük sorunu ise şiddetli bel ağrıları olacaktır. Gebe kadınların %77 sinde görüşen bu bel ağrıları bazı vakit anneyi çok rahatsız ederek içinden çıkılmaz bir hal almaktadır.

İlk önce işlenmiş et ürünlerinden uzak durmak gerekiyor, sucuk salam ve benzer gıdalar unutulmalıdır. Aynı şekilde sosisde bu gıdalardan bir tanesidir. Sadece gebelik dönemi için değil normal şartlarda da bu besinlerin zarar veren olduğunu belirtmeden geçmeyelim.

Gebelikte bol sulu yemekler yemeye dikkat edilmelidir. Sulu yiyecekler kabız olunmasını da engellediğinden, annenin salığı açısından önemli bir rol üstlenmektedir.

Özellikle kış aylarında anne adaylarının gribal enfeksiyona yakalanma ihtimali yüksektir. Soğuk algınlığı ya da gribal enfeksiyonla karşılaşmanız durumunda netlikle doktorunuza başvurunuz.

Asıl dikkat edilmesi ve önem verilmesi şart olan konu ise sigara ve içki olacaktır. Gebelik dönemince sigara, içki tüketmemelisiniz. Sigara ve içkinin zararlarını hepimiz netlikle biliyoruz ancak gebe kadınlarda öyle bir tesir yaratıyor ki çocuğunuzun zehirlenmesine bile neden olabilir. Sigara ve içki anne sütünü zehirlediği için bebeğinizin salığı da etkilenecektir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz