Miyomlar Gebe Kalmaya Engel Mi? Miyom Kısırlık Yapar Mı?

gebelik miyom

Miyomlar iyi huylu urlar olup rahmi meydana getiren kasların anormal kalınlaşmasıyla olur. Her 4 kadından 1 tanesinde miyom olmakla beraber çoğunlukla belirti vermemektedir. Miyomların çoğu rutin muayene esnasında  saptanır. Nedeni tam bilinmemekle beraber östrojen hormonu ile ilişkilidir. Üreme yaşındaki genç kadınlarda sıklıkla görüldüğünden dolayı gebelik ile birlikte miyom çok sık olarak saptanmaktadır.

Miyom Gebe Kalmaya Engel Midir? Kısırlık Yapar Mı?

Miyomların yerleşim yeri ve büyüklüğü gebe kalma potansiyelini etkilemektedir. Tüpe yakın yerleşimli miyom spermin yumurtayı döllemesine yada döllenen yumurtanın rahim içine ulaşmasına engel olabilir. Rahim içi tabakasına yakın miyom ise döllenen yumurtanın yerleşimini engelleyebilir yada erken düşüklere sebep olabilir. Gebe kalamayan kadınlarda  miyom varlığında kısırlığı izah eden başka neden yoksa ameliyat gerekebilir. Ameliyat kararı kolay verilemez, çünkü ameliyatın riski ve ameliyata bağlı rahmin zarar görmesi kalıcı kısırlık oluşturabilmektedir.

Gebelikte Miyomlar Büyür Mü?

Miyomun kadınlık hormonu ile ilişkisi olması sebebi ile gebelik sırasında büyümeleri mümkündür. Fakat mutlaka büyüyecek diye kesin bir kural yoktur, hiç değişme de olmayabilmektedir. Gebelik ve miyom varlığında hamilelik takibi daha sık yapılmalıdır.

Miyom Gebelik Sırasında Ne Gibi Şikayetlere Sebep Olabilir?

Gebelikte miyom varlığında karın ağrısı, bel ağrısı, kabızlık, idrara sık çıkma hissi, cinsel organa (vajinaya) bası hissi, cinsel beraberlikte ağrı olabilir.

Miyom Gebeliği Nasıl Etkiler?

Etkisinin olabilmesi için miyomun yeri, büyüklüğü ve sayısı önem taşımaktadır. Bir çok miyom hamilelikte belirti vermediği gibi herhangi bir şikayete de sebep olmaz. Gebeliğin genelde dördüncü ayından sonraki dönemde  gebeliğe bağlı miyomun iç yapısında değişim ve bozulma (dejenerasyon) görülebilmektedir. Bu durum gebelerde istirahatla geçmeyen bel ve karın ağrılarına sebep olmaktadır.

Gebelikte miyomlar erken doğuma, düşüğe ,plasentanın erken ayrılmasına yol açabildikleri gibi büyüklüklerine ve yerine göre doğum sonrası rahmin kasılıp toplamasına engel olarak nadiren de olsa ciddi kanamalara sebep olabilmektedirler. Miyomla birlikte olan gebeliklerde sezaryen ihtimali de artmaktadır.

Gebelikte Miyomlar Bebeğe Zarar Verir Mi?

Miyomların varlığı bebekte herhangi bir sakatlığa, ezilmeye sebep vermez. Direkt olarak miyomlar bebeği etkilemezler.

Hamilelikte Miyom Doğuma Engel Olabilir Mi?

Evet. Bu miyomların yeri ve büyüklüğü ile ilgilidir. Rahim alt kanalına yakın miyomlar ile rahim üst duvar içindeki 7 cm ‘den büyük miyomlar bebeğin karın içindeki duruş şeklini bozabilirler. Bebek makat, transvers (yan geliş) veya  ayak gelişi şeklinde durabilir ve bu da doğumun sezaryen ile yapılmasını gerektirir.

Sezaryen Sırasında Miyomlar Alınabilir Mi?

Sezaryen sırasında miyomların alınması genellikle tercih edilmez. Gebelik kanlanmayı ve miyomun büyümesini arttırdığı için yapılacak böyle bir operasyon ciddi bir kanamaya gereksiz yere sebep olabilmektedir. Eğer miyomların yerleşimi derin değilse, rahmin ana kanlanmasını sağlayan damarlardan uzak ise ve rahmin üst tabakasından dışarı büyüyecek şekilde çıkmışsa (subseröz) sezaryen sırasında alınabilinmektedir. Fakat bu tamamen operatörün ameliyat sırasında vereceği bir karardır. Önceden kestirmek her zaman mümkün olmaz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz