Gebelik Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?

gebelik zehirlenmesi

Gebelik zehirlenmesi (Preeklampsi) yüksek kan basıncı (hipertansiyon), proteinüri (idrarda protein varlığı) ve ödem ile tanımlanır. Proteinüri tek başına sıvı kaybı ile de oluşabilir. Bu nedenle  proteinüri tansiyon yüksekliği ile birlikte olduğu zaman preeklampsi olarak isimlendirilir. Tansiyonun 140/90 ‘dan yüksek olması hipertansiyon olarak değerlendirilir. Hipertansiyona bağlı boşaltım sistemi hasarıyla  idrarda protein (albümin) kaybı başlar ve beraberinde ödem(vücudun su tutması) gelişir. Fakat ödem her zaman gebelik zehirlenmesi de olmayabilir.

Gebelik zehirlenmesi hafif ,orta ve şiddetli (ağır) olarak sınıflandırılır. Ağır preeklampsi nadirdir. Daha çok orta ve hafif preeklampsi görülür ve teşhis konulduğunda hemen kontrol altına alınılmaya çalışılır. Hafif ve orta preeklampside gebe sabah kalktığında yüzünde ve göz kapaklarında şişme, el ve ayaklarda şişlikler, eldeki parmaklarından yüzükleri çıkaramama  gibi şikayetler ve bulgularla karşılaşır.
 
Gebelik zehirlenmesi ağırlaşırsa devam eden baş ağrısı, görme bozukluğu, ışığa duyarlılık ve karın ağrısı görülebilir. Tedavi edilmezse  böbrek hasarı, kalp ve karaciğer yetmezliği, akciğer ödemine  ve sonuçta organ yetmezliğine sebep olur.

En ağır tablo ise pıhtılaşma bozukluğunun olduğu ve DİC (yaygın damar içi pıhtılaşma) olarak isimlendirilen tablodur. Ciddi hayati tehlike olan bu durumda annenin kanaması durmayabilir ve çok miktarda taze kan nakli gerekir,yoğun bakım şartlarını gerektirir.
 
Gebelik zehirlenmesi kasılmalara (konvülziyonlara) yol açabilir. Bu duruma Eklampsi denir ve gebeliğin en ciddi komplikasyonlarından biridir. Gebelikte anne ve bebek ölümlerine sebep olan en sık istenmeyen durumların başındadır. Annenin şuuru kapanabilir ve yoğun bakım hastaların büyük bir kısmına gerekmektedir.

Plasentayı ve annenin böbrek-karaciğer ve beyni gibi birden fazla önemli organlarını etkileyebilir ve hem ciddi hem de kalıcı organ hasarları oluşabilir. Preeklampsi bebekte düşük doğum ağırlığı ,gelişme geriliği ,erken doğum ve ölü doğuma yol açabilir. Preeklampsiden korunmanın kesin bir yolu olmadığı gibi kesin tedavisi maalesef çok kez çocuğun kaç haftalık olduğuna bakılmaksızın doğurtulmasıdır.
 
Tansiyon yüksekliği saptanan gebeler tam idrar testi, kan sayımı ,böbrek testleri, karaciğer fonksiyon testleri, pıhtılaşmayı gösteren testler ve detaylı bir muayene ile değerlendirilmelidir. Çok erken gebelik haftalarında başlamış ise  ve tablo hafif-orta  ise bebek gelişimini tamamlayana kadar takip edilebilir. Şiddetli preeklampsi, hamilelik zehirlenmesi durumunda gebenin hastaneye hemen yatırılması, eklampsiye dönüşüp kasılmaların oluşumunun engellenmesi için serum ile magnesium tedavisi gerekmektedir.
 
Preeklampsi ,hamilelik zehirlenmesi genellikle 20’inci gebelik haftasından sonra ortaya çıkmaktadır. Sebebi bilinmemektedir. İlk gebeliklerde daha sık görülmektedir.

Gebelik Zehirlenmesinde Kimler Risk Altındadır?

  • Gebe kalmadan önce tansiyon hastası olanlar.
  • Daha önceki gebelikte tansiyon yüksekliği problemi olanlar.
  • Şişman,fazla kilolu olanlar.
  • 20 yaşından küçük ve 40 yaşından büyük gebeler.
  • Çoğul gebelikler.
  • Diyabet,böbrek hastalığı,romatoid artrit,lupus ve skleroderması olan hastalar.

Gebelik Zehirlenmesi İçin Önlem Alın;

Doktor kontrollerinize düzenli gidin.

Risk faktörleriniz var ise doktorunuzu mutlaka ilk ziyaretinizde bilgilendirin.

Ani baş ağrısı,karın ağrısı,ellerinizde yüzünüzde şişme olursa doktorunuzu bilgilendirin.

Aşırı kilo almayın.

Gebeliğinizin 20’inci haftasından itibaren önlem olarak magnesium tabletleri ve kalsiyum tabletleri alın, preeklampsi için önleyici olabildikleri iddia edilmektedir.

Tansiyonunuzu yükseltebileceği için fazla tuzlu beslenmeyin, fazla miktarda soda içmeyin,ödem oluşumunu arttırırsınız.

Tansiyonunuz 20’inci gebelik haftasından önce yüksek ise tansiyon ilaçlarını bir iç hastalıkları uzmanı kontrolünde kullanınız.

Riskli gebe gurubuna giriyor iseniz doktorunuzun önerdiği şekilde ve sürede bebek aspirini kullanınız.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz