Gebelik Zehirlenmesi Nedir?

Gebelik zehirlenmesi, yüksek tansiyon ile ilişkili gebelik komplikasyonudur. Diğer belirtiler ve semptomları şişme (ödem) ve idrardaki yüksek proteindir. Bebeğin doğumundan sonra bile ortaya çıkabilir, ancak doğumdan sonra meydana gelen gebelik zehirlenmesi gebelik süresinde meydana gelmesine nazaran daha az yaygındır.

Gebeliklerin %5 – %14’ü gebelik zehirlenmesi ile komplike olur. Gebelik zehirlenmesi hafif ila şiddetli olabilir. Gebelik zehirlenmesi için herhangi bir tedavi yoktur. Bununla birlikte, bebeğin doğumu genellikle belirtileri düzeltir. Gebelik zehirlenmesi tanısı, kan basıncının ölçülmesiyle birlikte kan ve idrar testleri ile yapılır. Bebeğin sağlığını izlemeye yönelik testler de düzenli olarak yapılmaktadır.

Gebelik zehirlenmesi gelişimi için risk faktörleri, çoklu gebelik, l yaşın 35’ten fazla olması, yüksek tansiyon öyküsü, obezite ve şeker hastalığıdır. Gebelik zehirlenmesini önlemenin bilinen yolu yoktur.

Gebelik sırasında yüksek kan basıncıyla ilişkili bir durumdur. İdrarda yüksek tansiyon, ödem (şişme) ve protein gelişimi ile karakterize gebelik ciddi bir komplikasyondur. Gebelik zehirlenmesi tanısı konan kadınlar, bulanık görme, baş ağrısı ve normal kilo artışından daha fazla deneyimden şikâyet edebilir.

Gebelik zehirlenmesi gebeliğin 20. haftasından sonra herhangi bir zamanda meydana gelir. Bebeğin doğumundan sonra altı haftaya kadar gelişebilir, ancak bu nadirdir. Toksisite veya gebelik toksemi, gebelik zehirlenmesini tanımlamak için kullanılan isimlerdir.

Dünya genelinde, gebeliklerin %5-% 14’ünde gebelik zehirlenmesi yaşandığı tahmin edilmektedir. Gebelik zehirlenmesi genellikle bir kadının ilk gebeliğinde ortaya çıkar, ancak bir sonraki gebelikte de ilk kez ortaya çıkabilir. Gebelik zehirlenmesi yaşayan 100 kadından 1’den az eklampsi veya konvülsiyon geliştirecektir (nöbetler).

Tüm gebeliklerin %20’sinde yüksek tansiyon oluşur. Hamilelik, gebelik zehirlenmesi ve eklampside yüksek tansiyona bağlı komplikasyonlar hamile kadınlarda meydana gelen ölümlerin %20’sini oluşturur.

Gebelik Zehirlenmesinin Nedenleri;

Gebelik zehirlenmesinin nedenini tam olarak kimse bilinmemektedir. Kan hücrelerinin astar hücrelerinde (endotel hücreleri) bir işlev bozukluğuna inanılmaktadır. Gebelik zehirlenmesinin nedeni bilinmediğinden, gebelik zehirlenmesi oluştuğunda etkili bir tedavi yoktur ve tekrar engellemez.

Kadınlarda gebelik zehirlenmesi riskini arttıran bazı faktörler.

  • Birden fazla gebelik
  • 35 yaşından büyük kadınlar
  • Gebelik öncesi yüksek tansiyon öyküsü
  • Obezite
  • Diyabet
  • Önceki gebelikte gebelik zehirlenmesi
  • Diğer tıbbi problemler (bağ dokusu hastalığı ve böbrek hastalığı gibi).

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz