
Gebelikte astım şikayeti bazen şiddetli olduğunda hamileler üzerinde gebeliğin ilerleyen aylarında sıkıntı yaratabilmektedir. Hamilelik esnasında kadın doğum uzmanı ile dahiliye /göğüs hastalıkları uzmanı tarafından yakın takip edilen astımlı gebelerin astımlı olmayanlar kadar normal gebelik geçirme ve sağlıklı bebek sahibi olma şansları vardır.
Gebelikte astım şikayeti olan kadınlar mutlaka hamilelik takipleri esnasında bir “akciğer hastalıkları uzmanı” tarafından da değerlendirilmeleri gereklidir.
Gebeliğin Astım Üzerindeki Etkisi Nasıl Olmaktadır?
Astımlı gebelerin üçte birinde ( 1/3 ) gebelikte astımda düzelme olurken, üçte birinde( 1/3 ) astım atakları sıklaşır ve üçte birinde ( 1/3 ) astım derecesinde değişiklik görülmez. Astım gebeliğin ikinci trimester sonu ve üçüncü trimesterinde ağırlaşabilir. Önlem alınmalı ve ilaçlarının dozunun bu dönemlerde ayarlanması gerekmektedir.
Hamilelikte Astım Hastalığı Varlığında Alınabilecek Önlemler Var Mıdır?
- Sigara bırakılmalıdır.
- Polen, hayvan tüyleri, toz ve küfle temastan kaçınılmalıdır.
- Ev temizlik ürünleri, parfüm kullanımından kaçınılmalıdır.
- Üst solunum yolu enfeksiyonları ve nezleye karşı tedbir alınmalıdır.
- Gebelik öncesi başlanan tedavilere doktor gözetiminde devam edilir.
Gebelikte Astım Hastalığı Kontrolsüz İse Bebeği Nasıl Etkiler?
Kontrolsüz astımda anne kan dolaşımındaki oksijen miktarı azalır, dolayısıyla bebeğe iletilen oksijen miktarı da azalır. Bebeğin gelişimi ve kilo alımı da olumsuz etkilenir. Kısacası kontrolsüz ve tedavi edilmeyen astım ile düşük doğum ağırlıklı bebek arasında ilişki vardır.
Gebelikte Astım İlaçları Kullanımı Bebeği Etkiler Mi?
Yapılan çalışmalarla inhalasyon yoluyla yapılan tedavilerin gebelikte güvenli olduğu saptanmıştır. Kontrolsüz astımın bebek üzerindeki riskleri tedavi risklerinden daha fazladır. Ağızdan hap şeklinde alınan tedavilerden kaçınılmalıdır.
Gebelikte Alerji Aşılarına Devam Edilebilir Mi?
Alerji aşılarının gebelik üzerine olumsuz etkisi yoktur. Devam edilebilir. Alerji uzmanı tarafından aşı dozu sıklıkla ayarlanıp azaltılır. Ancak daha önce aşı tedavisi başlatılmamışsa gebelik esnasında başlatılmaz.