Masajın kanıtlanmış en belirgin faydalarından ilk ikisi artan kan dolaşımı ve esnekliktir. Fizyolojik veya mekanik açıdan bakıldığında masajla kas dokularının yağlanarak optimum hareketin elde edilmesi sağlanır. Kas dokuları birbirinden bağımsız çalışacak şekilde yapılanmıştır. Kaslar kurur veya susuz kalırsa dokular birbirine yapışır ve kas katılaşır. Kasa sıvı verildiğinde, tekrar yumuşayarak esneklik kazanır.
Kas dokularının etrafında dolaşım arttıkça gelen besin ve giden atık rutini de artar ve kas daha sağlıklı olur. Yaşlanma da geniş anlamda bir “kuruma” problemidir. Vücutta su azaldıkça yaşlanma hızlanır. Çok su içmek ve düzenli masaj yaptırmak kırışıklarla savaşırken etkili bir yöntemdir. Kan vücuda oksijen taşıdığından sağlıklı olmak için iyi bir dolaşım gerekir. Masaj kan dolaşımını artırır; dolayısıyla vücuda yararı kesindir.
Masajın Faydaları Nelerdir?
Psikolojik açıdan bakıldığında masaj bir önem hatta bakımlılık hissi verir; vücudumuzun farkına varmamızı sağlar. Güvenli bir dokunuş hayatın önemli bir parçasıdır. Dolayısıyla bu işi bilinçli olarak yapan bir profesyonelin masaj sırasındaki dokunuşu aynı zamanda rahatlatıcıdır.
Fiziksel anlamda masaj, veren taraf ile alan taraf arasında bir elektromanyetik enerji değişimidir. Bu enerji makine ve benzeri aparatlarla elde edilemez! Candan ve canlıdan gelen bu enerjiye doğu kültürleri “Chi” ya da “hayat enerjisi” adını verir.
Masaj, günlük hayatın baskılarından sonra mini bir tatil anlamına gelir. Yapılan klinik bir araştırma, masajın zihinsel uyanıklığı artırdığı ve matematiksel zekayı keskinleştirdiğini de göstermiştir.
Masajın Gebelikte (Hamilelikte) Faydaları Nelerdir? Gebelikte Masaj Güvenli midir?
Doğal masaj terapisi hamilelik sırasında rahatlatıcı ve yatıştırıcı bir etkiye sahiptir. Şişmelerin verdiği rahatsızlık yorgunluğa, fiziksel ve duygusal açıdan sıkıntılı olmanıza yol açtığında masaj duygularınızı canlandıracak, kendinizi iyi ve neşeli hissetmenize yardımcı olacaktır. Hızlı darbeler bedeni ve zihni canlandırırken, yavaş hareketler vücudu gevşetip rahatlatır. Hamilelik sırasında, pelvik bölgeye masaj uygulanmamalıdır. Bunun dışında masaj tüm vücutta özellikle bacaklarda, rahmin damarlar üzerinde yarattığı baskı sonucu yavaşlayan dolaşımı hızlandırır ve çeşitli rahatsızlıklara yol açan duygusal gerilimi önler.
Hamileliğin ilk beş ayında masaj öncesi ısınma hareketleri yararlı olabilir. Pelvik bölgeye masaj uygulamamaya dikkat edilmelidir. Daha sonraki aylarda, aşağıda anlatılan teknik, bacaklarda ve sırtta hissedilen ağrıları geçirmek için kullanılabilir. Bir yakınınızdan talimatları uygulamasını isteyebilirsiniz.
Gebelerde En Çok Uygulanan Masaj Bölgesi Ve Tekniği Hangisidir?
Hamilelerde masaj en sık olarak bacaklarda ve ayak bileklerinde görülen şişlikleri ve kas spazmlarını önlemek için tercih edilir. Tekniği ise; Yan veya sırt üstü uzanın. Yattığınız yerle vücudunuzun üst kısmı arasında kırk beş derecelik bir açı oluşacak şekilde başınızın altına yastıklar yerleştirin. Bir yakınınızdan ayaklarınızdan başlayarak tüm bacağınıza yumuşak hareketlerle yağ sürmesini isteyin. Ayağınızdan başlayarak, başparmağınızla ayak bileğinizin iç tarafına basınç uygulamaya başlayın. Bu, dolaşımı hızlandıracak ve idrar tutulmasını önleyecektir.
Ayak tabanınızı topuktan parmaklara kadar ovuşturun. Her parmağı hafifçe çekin. Yine ayaktan başlayarak tüm bacağınızın derisini hafif hafif sıkın. Kaslardaki gerilim yok olmaya başlayacaktır. Baldırlardan başlayıp deri ve kasları avuçlayarak sıkıp ovuşturun. Dokular yumuşadıkça kasların rahatladığını hissedeceksiniz. Son olarak tüm bölgeyi parmak uçlarınızla ovun.