Gebelikte Kanser Ve Tedavisi

gebelikte kanser

Genital organların dışındaki kanser türlerinde ise gerek tanı gerekse tedavi aşamasında anne karnındaki korunması yönünde önlemler söz konusudur. Gebelik yarattığı hormonal ve metabolik ortam nedeni ile meme kanseri, over kanseri, endometrium kanseri gibi çeşitli kanserlerin sıklığını azaltabilen bir faktör olmasına karşın serviksin çevresel ve virütik karsinojenlere maruziyetini artırabilmektedir. Gebelikte kanser tanı ve tedavisinde kullanılacak yöntemler çeşitli gebelik haftalarına göre farklılıklar göstermesi yanında adneksiyal kitleler (yumurtalık kanseri), memede oluşan fizyolojik değişiklikler gibi yarattığı etkiler ile tanıda zorluklar yaratabilir.

Gebelikte kanser tedavisinin bebek  üzerinde olumsuz etkileri yanında anne karnındaki bebeğin  yeterli olgunluğa erişmesi için gereken süre nedeni ile bekleme yani nihai tedavinin ertelenmesi de gündeme gelebilmektedir. Kanser hastası olan gebelerin takipleri bir üniversite kliniğinde ve onkoloji bölümü ile kadın doğum kliniğinin ortaklaşa takibiyle yapılması en uygun yaklaşım olmaktadır.

Hamilelikte Hangi Kanser Türleri Sık Görülmektedir?

Rahim ağzı, meme ve yumurtalık kanseri hamilelik döneminde en sık görülen kanserlerdir. Ayrıca kan kanserleri ve bağırsak kanserleri de gebelikte birlikte sık görülebilen kanserlerdir Bu sebeple gebelik planlandığı zaman hamile kalmadan önce kadınların bir jinekoloğa başvurup muayene olması , smear testi yaptırması , meme muayenesi olup alt batın-pelvis ultrasonografisi ile değerlendirilmesi önem kazanmaktadır. Ayrıca kan kanserleri ve bağırsak kanserleri de gebelikte birlikte sık görülebilen kanserlerdir.

Gebelikte Kanser Tedavisi Ve Gebelikte Kanser Takibi Nasıl Yapılmaktadır?

Gebelikte kanser tedavisi yapılırken annenin yaşamının ön planda tutulması gerekiyor. Gebeliğin ilk  aylarında  saptanan kanserlerde, gebelik sonlandırılarak kanserin tedavi edilmesi yoluna gidilmektedir. Gebeliğin son aylarında  saptanan kanserlerde bazen çok kısa bir süre beklenerek doğum gerçekleştirilmekte  ve tedaviye başlanmaktadır. Tüm bu süreçte daima annenin hayatı ön planda tutulmalı ve gebelikte kansere yönelik her tanı ve tedavi girişiminde anne ve babaya konu ayrıntıları ile anlatılmalı ve izin alınmalıdır.

Rahim ağzı kanseri dışındaki kanserlerde bebeğe zarar vermeksizin gerekli ameliyatlar teknik olarak yapılabilmektedir eğer bu tür ameliyatlar planlı bir şekilde yapılacaksa bunun için en uygun dönem gebeliğin12-16. haftaları arasındaki dönemdir. Hamilelik esnasında gebeliğin ilk 3 ayı dışında onkoloji uzmanı gerekli gördüğü takdirde   kemoterapi denilen ilaçla  kanser tedavisi uygulanabilmektedir. Fakat hamilelere bebeğe kesin zarar vereceğinden dolayı radyoterapi yani ışın tedavisi uygulanmamaktadır.

Tedavideki karar daima onkoloji uzmanına aittir ve kadın doğum uzmanı ile birlikte aile ile her safhası önceden konuşularak karar verilmektedir.

Daha önce doğum yapmamış veya ilerisi için tekrar bebek arzusu olan kadınlarda ise embriyo dondurulması işlemi başarı ile yapılmaktadır. Yumurta dondurulması veya yumurtalığın dondurulup saklanarak tedavi sonrası tekrar yumurtalık  nakli ise araştırma-geliştirme aşamasında olan çalışmalardır ve henüz rutin uygulamaları yoktur.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz