Gebelikte Tehlikeli Durumlar Nelerdir?

gebelikte tehlikeli durum

Rh Uyuşmazlığı

Kan uyuşmazlığı olarak da bilinen bu durum, hamilelikten önce en çok dikkat edilmesi gereken şeydir. Eğer bir uyuşmazlık durumu varsa doktor kontrolünde gerekli önlemler alınabilir. RH denilen madde kanda ki alyuvarlarda bulunur. Bazı kişilerde alyuvarların içinde olur ve Rh (+) diye tanımlanır. Bazı insanlarda ise RH faktörü alyuvarların içinde bulunmaz ve Rh (-) diye tanımlanır. Bu iki durumda normaldir…

Annenin kan grubu (+) ise hiçbir durumda kan uyuşmazlığı olmaz. Hem anne hem babanın kan grubu (-) ise yine sorun olmaz.

Annenin kanı RH (-) babanın kanı RH (+) olması durumunda fetüs RH (+) olması sonucunda sorun ortaya çıkar. Fetüs kanı ile anne kanı temas ettiğinde annenin kanında bulunan antikorlar fetüsteki alyuvarları parçalar. Bebekte bu alyuvar parçalanmasına bağlı olarak doğumdan itibaren 24 saat içinde sarılık görülür. Uyuşmazlığın sonucunda gerekli tedbirler alınmazsa bebek doğumdan itibaren 7 gün içinde ölür ya da sakat kalır. Bu durumda bebeğin kanı hemen değiştirilmelidir.

Röntgen

Gebe kadınlara gebelik sürecinde uygulanan röntgen X ışınları bebekte önemli sağlık sorunlarına neden olur. Tüm gebelik boyunca annenin bu ışınlardan uzak durması gerekir. Bu anlamda hamile kadınların röntgen çektirmesi doğru değildir.  X ışınlarına maruz kalan çocuklarda sakatlık ve zeka geriliği görülebilir.

ilaç Kullanımı

Gebe annenin kullandığı ilaçlar plasenta yoluyla fetüse gelerek bebeğin gelişimini etkiler. Özellikle ilk 3 ay içerisinde annenin doktora danışmadan ilaç almaması gerekir. Gebelik oluşum döneminde alınan ilaçlar bebeklerin sakat doğmasına ve ciddi sağlık sorunlar yaşamasına neden olur.

Sigara ve Alkol Kullanımı

Gebelik döneminde kullanılan sigara ve alkol bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkiler. Sigara içilen ortamda bulunan pasif sigara içicilerde sigara içmiş gebeler gibi ciddi sıkıntı çekebilirler.  Sigara içindeki zararlı maddeler plasenta yoluyla bebeğe geçmektedir. Alkol ve sigara kullanma erken doğuma, düşük ağırlıklı doğumların oluşmasına neden olur.

Annenin Yaşı ve Doğum Sayısı

Bir kadının sağlıklı doğum yapma yaşı 18 ile 35 arası değişir. 18 yaşından küçükler fizyolojik gelişimlerini tamamlamış pozisyondadır. 18 den küçük ve 35 ten büyük gebeler sürekli doktor kontrolünde olmalıdır.

Doğum yapan bir kadının bedensel ve ruhsal yönden normale dönmeden ikinci bir bebeğe gebe kalışı vücudu yıpratır ve sinir sistemini etkiler. Sık doğumlar hem anne hem de bebek için zararlıdır. İki doğumun arasında ki süre en az 2 sene olmalıdır.

Gebelik Süresinin Uzaması (Sürmatürasyon)

Gebelik normalde 40 hafta sonunda sonlanır. Bu süreyi 2 hafta geçen hamilelik dönemlerinde doğan bebeklere postmatüre veya sürmatüre bebek adı verilir.

Hamilelik süresinin uzamasının başlıca sebeplerini annenin fazla doğum yapması, plasentanın yetersiz çalışması, annenin şeker hastası olması, bebeğin anne karnında duruş şekli olarak sıralayabiliriz.

Erken Doğum (Preterm Doğum)

Gebeliğin 20. haftası ile 36. haftası arası yapılan doğumlara erken doğum adı verilir. Erken doğan bebeklere prematüre bebek denir ve çok hassas bakıma ihtiyacı vardır.

Gebelikte Kanama

Özellikle 28. haftadan sonra ki kanamalar ciddi sorunlara neden olabilir. Gebeliğin başlangıcında olan hafif kanamalar zararsızdır. Ancak her türlü kanamada bir doktora başvurulmalıdır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz