Gebelikte Tekrarlayan Düşükler

gebelikte düşük

Gebelikte en istenmeyen durumlardan biri düşüklerdir. Yapılan çalışmalarda döllenen yumurtaların yaklaşık %50-70’inin adet ile birlikte atıldığı ve kadınların düşük dahi yaptıklarının farkında olmadan bunu normal, bazen de düzensiz bir adet olarak algıladıkları gösterilmiştir. Ayrıca gebelik teşhisi konan ve ultrasonografide gebelik kesesi görünen hamileliklerden yaklaşık %12-15’i ilk 3 ay içinde düşükle sonuçlanmaktadır.

Kromozom anomalileri ilk 3 ayda gözlenen düşüklerin  en sık sebebidir ve %50’sini oluşturmaktadır. Bu kromozom anomalilerinden en sıklıkla görülenler otozomal trizomilerdir (%22.3). Ayrıca  monosomi X (%8.6), triploidi (%7.7) ve tetraploidi (%2.6) görülen diğer kromozomal anomalilerdir.

Bir düşükten sonra  sağlıklı bir bebek doğma ihtimali %85’dir.İki düşükten sonra bu olasılık %70’e düşmekte ve 3 düşükten sonra da %55 olarak görülmektedir.

Tekrarlayan düşük ; gebeliğin 20’inci haftasından önce olan art arda  3 veya daha fazla düşük durumudur. Tekrarlayan düşüklerin sebebi araştırılmalı ve sebep bulunuyorsa tedavi edilmelidirler. Gebeliklerin %1’inde görülür ve 4 tane kayıptan sonra tekrarlama riski daha da artar ve tekrar düşük olma ihtimali %60’ları bulur.

Tekrarlayan düşük sebepleri ve  tekrarlayan düşükler in tedavileri nedir?

Sebepleri tam bilinmemesine rağmen tekrarlayan düşükleri etkileyen çok sayıda faktör vardır.

Anne ve babaya ait kromozom anomalileri; Tekrarlayan düşüklerde kromozom tahlili yapılmalıdır. Genetik danışmanlık önerilir.

Anatomik  sebepler; Doğumsal olarak kadınların bir kısmında rahimde yapı bozuklukları vardır. Çift rahim, rahimde bölme (septum) gibi sebepler tekrarlayan düşüklere neden olabilir.  HSG (rahim filmi) ile teşhis konur ve ameliyat gerektirebilir.

Myomlar; Çocuğun yerleşeceği yerde oluşan submuköz myomlar yerleşim alanını bozabilir ve rahmin tüm yapısını değiştirebilirler. Ameliyat gerektirebilir.

Rahim içi yapışıklıklar tekrarlayan düşüklere neden olabilir. Geçirilmiş enfeksiyonlara veya daha önce yapılmış kürtajlara bağlı olabilmektedir. Rahim ağzı yetersizliği ağrısız düşüklerin sebebidir. Dikiş konulmasını (serklaj) gerektirir.

Hormonal sebepler; Luteal dönem bozukluğu tekrarlayan düşüklerin önemli bir kısmından sorumludur. Gebeliğin ilk 3 ayında progesteron takviyesi ile tedavi edilir. Tanısı gebe kalmadan önce adetin 21. günü yapılan kürtaj ve çıkan parçanın patolojik incelenmesi ile konur.

Tiroid hastalıkları sıklıkla düşüklere sebep olurlar. Düşük yapan gebelerde mutlaka incelenmelidirler.

  • Kontrolsüz diyabet hastalığı
  • Prolaktin hormonu fazlalığı

Bağışıklık sistemi (otoimmun hastalıklar); Annenin normalde  kendinde bulunan  bazı faktörleri yabancı olarak algılayabilip  antikor üretimiyle oluşur. Annenin bağışıklık sistemi kendine karşı çalışır. Antifosfolipid antikor, antikardiolipin antikor, lupus antikoru gibi antikorlar plasentadaki kan dolaşımını bozarak düşüklere sebep olurlar. Tekrarlayan düşük yapan kadınların kanında bu antikorların olup olmadığı araştırmalıdır. Tedavisinde pıhtılaşmayı önleyen ilaçlar ve genellikle düşük doz aspirin verilir.

Diğer faktörler; Sigara, alkol, bazı ilaçlar gibi.

Habituel abortus takibinde ne yapılmalıdır?

3 veya daha fazla düşük sonrası bu sebeplerin hepsi araştırılmalıdır. Bazı doktorlar 2 tane düşükten sonra daha fazla beklemeyip risk faktörlerini araştırmayı tercih etmektedirler.

Eğer  tekrarlayan düşüklerin sebepleri biliniyorsa (myom,endokrin hastalıklar ,enfeksiyonlar, antifosfolipid sendromu) tedavinin başarısı %70-90’dır. Fakat genetik bozukluklar söz konusu olduğunda tedavinin başarı şansı %20-40’ı geçmemektedir. Kalp atışlarının 6’ıncı haftada görülmesi %75 oranında gebeliğin sağlıklı bir şekilde devam edeceği anlamına gelmektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz