Gençlerle Baş Başa Özeti – Ord. Prof. Ali Fuat Başgil 1893-1967 yılları arasında yaşamış düşünür ve yazarlarımızdandır. Birinci Dünya Savaşı’ nda Kafkas Cephesi’ nde savaştıktan sonra İstanbul’ da öğrenim hayatına Paris’ te devam etmiş, doktorasını Paris’ te Boğazlar Meselesi üzerine yapmıştır. 1929 senesinde ülkemize döndükten sonra Ankara Hukuk Fakültesi’nde doçentlik görevine başlamış, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ nde profesör unvanını almıştır.
1939 senesinde Ordinaryüs Profesör olan Başgil, hayatı boyunca düşünce dünyasını yansıtan eserler vermiş, Paris eğitiminde batı kültürünü özümsemiş olsa da eserlerinde kendi kültürünü yansıtmıştır.
Gençlerle Başbaşa Eseri
Ali Fuad Başgil’ in 100 Temel eser kapsamında da okutulan Gençlerle Başbaşa adlı eseri, onun samimi bir dille genç nesillere nasihatlerini içerir. Bu nasihatlerde konuların çoğunluğu başarılı olmak, çalışmak, arkadaşlık ilişkileri, mutluluğu yakalamanın yolları, güçlü bir karakter sahibi olmak şeklindedir.
Gençlerle Başbaşa Özeti
Ali Fuad Başgil Gençlerle Başbaşa adlı eserine ‘çalış genç dostum çalış’ şeklinde başlar. Kişilik ve şahsiyetlerini oluşturma dönemindeki gençlere içten bir dille seslenerek öncelikle ‘çalışmak’ üzerinde durur.
Başgil, genç insanı bir yolcuya benzetir. Bu yolcu, yetişme ve mutluluk yolunda çok çeşitli engellerle karı karşıyadır ve vatanına, milletine, ailesine ve kendisine karşı sorumluluğu avadır. Bu yol, aynı zamanda iyi bir insan olmanın yoludur. Ali Fuad Başgil, böyle bir yolda genç insana engellerini tanıtır ve bu engeller arasında ‘tembellik’ ile ‘ kötü arkadaş seçimi’ üzerinde özellikle durur. Erdem sahibi olmanın ve mutlu bir birey olarak yetişmenin yolunun çalışmaktan geçtiğini vurgulayarak, gençleri çalışmaya yönlendirir.
Başgil, eserinde motive edici, cesaretlendirici bir dil kullanır. Başarılı olmak için verimli çalışılması gerektiğini vurgulayarak, verimli çalışmanın altın kurallarını sıralar. Ayrıca ahlak ve ahlaklı kişilik üzerine de bir bölüm ayırarak, genç insanları güzele ve iyiye teşvik eder.
Gençlerle Başbaşa’ da ‘sorumluluk’ kavramı satır aralarında güçlü bir tema olarak kullanılır. İyi, mutlu ve kişiyi tatmin eden bir yaşamın ilk basamağının bireyin kendine, ailesine, milletine karşı sorumluluk almasından geçtiği vurgulanır. Bu sorumluluk almanın açığa vuran en önemli davranışı olarak da ‘çalışmak’ özellikle ön plana çıkartılır.
gayet güzel olmuş
İyi bir özet…
Bunu kitap okuma yarışmasında kullanacağım.
Faydalı ve güzel.
Sizin de yarışmalarınız varsa bundan yararlanabilirsiniz.
Tavsiye ediyorum…🙂🙂
Ben engilish’im iyice turkce bilmiyorum😅😅
Teşekkür ederim. Türkçe kitaplara ilginiz nereden geliyor 🙂
Ee orda mükemmel yazmışsın
Ben engilish’im iyice turkce bilmiyorum😅😅