Gıda zehirlenmesi adı verilen durum aslında C.Batulinum adı verilen bakterilerin gıda üzerinde uygun ortam bulup çoğalması ve zehir salgılaması ile açığa çıkan bir durumdur. Bozuk yemeklerde, konservelerde bu bakteri çokça bulunur.
Öncelikle şu bilinmelidir; bakteride bulunan zehir sindirildikten sonra etkisini gösterecektir. Yani yemeği veya konserveyi yedikten uzunca bir süre sonra belirtileri ortaya çıkacaktır. ( bu süre 20 saati bulabilir)
Belirtileri;
- Yutma güçlüğü
- Göz kapağını kontrol etmede güçlük
- Ses kısıklığı
Yukarıdaki belirtiler ilk belirtilerdir. Bunları şu belirtiler takip eder.
- Çift görme
- Göz bebeğinde büyüme
- Müdahele edilmediği durumda, yüz felci ve solunum kaslarınının felce uğraması…
Eğer çok geç kalınmış ve solunum kasları felce uğramışsa maalesef kalb duracak ve hasta kaybedilecektir. Bu sebeple ilk belirtileri görüldüğünde acilen hastaneye gidilmelidir.
Ne yapmalı?
Gıda zehirlenmesi tedavisinde mide yıkanmalı ve antitoksinler verilmelidir. Bu sebeple tedavisi mutlaka bir hastanede yapılmalıdır.
Evde alabileceğiniz önlemler;
İlk yapılabilecek şey eğer gıda zehirlenmesine maruz kaldığınızı fark etmişseniz hemen bir kusturucu alarak kusmaktır. Bu en azından zehirlenmenin şiddetini azaltacaktır ancak kusmak tek başına yetmez çünkü barsaklara geçen ve kana karışan zehir etkisini devam ettirecektir.
Korunma;
Açıkta bırakılan yemekler tüketilmemelidir.
Konserve alınırken kapağının şişkin olmamasına dikkat edilir.
Marketten alınan gıdaların son kullanma tarihlerine dikkat edilir.
Bozukluğundan şüphe ettiğiniz gıdaları ve konserveleri tüketmeyiniz.