Göğüs Küçültme Nasıl Yapılır?
Göğüsten yağ, doku bez dokusu ve deri çıkarılmasıdır. Çoğu durumda göğüsleri dikleştirebilir ve göğüs başının çevresindeki koyu renkli alan olan areolanın boyutunu da küçültebilir.
Bu ameliyat yaklaşık olarak 3–4 saat sürer. Genellikle genel anestezi yapılarak bir hastanede gerçekleştirilir ve hastanede bir gece kalmayı gerektirebilir. Fazla doku, yağ ve deri alınır; bunun sonucunda, göğüsler yeni ve dik bir şekil alır. Çoğu kadında, göğüs başı ve areola yeni bir yere taşınır. Bu, göğüs ucunda tam ve kalıcı his kaybına ve emzirme kabiliyetinin kaybına neden olabilir. Cerrahınız, göğüs ve kol altınızdan yağ almak için liposakşın (yağ göğüs) tekniğini kullanabilir.
İyileşme Süreci Ve Yan Etkiler
Ameliyattan sonra, insizyonlar (kesiler) gazlı bezle sarılır. Sargıların üzerine takmanız için birkaç gün içinde daha yumuşak bir sütyenle değiştirilecek olan cerrahi bir sütyen ya da elastik bir bandaj kullanmanız istenir. Bu yumuşak sütyenin, dikişleriniz 5 ila 7 gün içinde alınmış olacak olmasına rağmen, bir ay kadar gece gündüz kullanılması gerekir. Bir iki günlüğüne, göğüslerinize; sıvıları ve kanı boşaltmak için bir tüp de yerleştirilebilir. Göğüsleriniz bir hafta kadar ağrı yapabilir. Doktorunuz, ağrıyı hafifletmek için bir ilaç reçete edebilir. Morarma ve çürüme genellikle birkaç hafta sonra azalır.
Ameliyattan sonraki ilk adet döneminizde göğüsleriniz şişebilir ve hassaslaşabilir. göğüs başlarınızda ve göğüs derinizde uyuşukluğun yanı sıra göğüslerinizde yaklaşık bir ay kadar sıra dışı duyular hissedebilirsiniz. Uyuşukluk genellikle azalır fakat kalıcı da olabilir. Çoğu kadın toparlanmak (yeniden sağlığına kavuşmak) için yaklaşık 2 hafta kadar bir süreye gereksinim duyar. Ameliyattan kaynaklanan ve kalıcı olan yara izleri, yaklaşık olarak bir yıldan fazla bir süre kırmızı ve oldukça belirgin olabilir fakat genellikle silikleşirler.
Göğüs Büyütme İşlemi Nasıl Yapılır?
Göğüs agrandismanı olarak da adlandırılan göğüs büyütme, göğüs dokusuyla göğüs kafesi arasına sıvı ya da jel dolu bir implant (içi sıvı ya da jelle dolu ped; protez) yerleştirilerek yapılır. Bu; göğüs dokusu miktarının değişmemesine rağmen, göğüs boyutunu arttırır. Protezler üç farklı yerden birinden girilerek (insizyon yapılarak) yerleştirilebilir: göğüs altı, göğüs başı çevresi ya da koltuk altı. 1992’ye kadar, çoğu göğüs protezi silikon jelle doluydu.
Silikon, vücutta hiçbir etkisi olmadığı düşünüldüğünden’ seçilmiş olan bir maddeydi. 1990’ların başlarında, silikon dolu protezleri olan kadınlarda skleroderma gibi bağ doku hastalıklarının görüldüğü birçok vaka rapor edildi ve bu da, silikon ile bağ doku hastalıkları arasında olası bir ilişki olabileceği konusundaki endişeleri arttırdı.
Daha sonra yapılan araştırmalar, jel dolu protezlerle bağ doku hastalıkları ya da herhangi başka bir hastalık arasında bir ilişki saptamamıştır. Ama silikon jel dolu protezler hâlâ sadece güvenliklerini saptamak için yapılan klinik deneylerde çok sıkı bir denetim altında kullanılmaktadır.
Bugün kullanılmakta olan protezlerin hemen hemen hepsi, bu hastalıklarla hiçbir zaman ilişkilendirilmiş olmayan şaline (tuzlu su) ile doludur ve araştırmacılar, daha yeni, daha iyi maddeler araştırmaktadırlar. Göğüs protezleri göğüs kanserine neden olmaz; fakat kanserlerin, göğüs protezi olan kadınlarda göğüs protezi olmayan kadınlara kıyasla daha sonraki bir safhasında saptandığına dair bazı kanıtlar vardır.
Göğüs protezleri genellikle kendi kendine kontrolü yapmayı engellemez; fakat bir mamogramın yapılış tarzını değiştirebilir ve bu tarama testinin hassasiyetini azaltabilir. protezleriniz varsa mamogramımz, protezli kadınların mamogramını çekmekte usta bir teknisyen tarafından çekilmelidir.
Nasıl Yapılır?
Ameliyattan önce cerrahınızla insizyonları (ameliyat kesilerini) nereye yapmayı önerdiğini ve farklı tür implantlann (protezlerin) risklerini ve faydalarını konuşabilirsiniz. Yaklaşık 2 saat süren bu ameliyat, bir klinikte ya da hastanede ayakta tedavi bazında yapılabilir. Çoğu cerrah, genel anestezi (bkz. sf. 168) önermektedir fakat bazıları da uykunuzu getirecek sakinleştiricilerle birlikte lokal anesteziyi tercih etmektedir.
Cerrah, önce insizyonu (girişi) yapar. Göğüs kasının altındaki ya da üstündeki dokusu, implantlann (protezlerin) yerleştirilmesi için bir cep oluşturacak şekilde kaldırır. insizyon (ameliyat kesişi) dikilerek kapatılır ve destek için bantlanır; birkaç gün için drenler de takılabilir. Genellikle göğüsün üzerine gazlı bez konulur.
İyileşme Süreci Ve Yan Etkiler
Ameliyattan sonra, özellikle, proteziniz göğüs kasının altına yerleştirilmişse, bir hayli ağrınız olabilir. Çoğu kişi ameliyattan sonra birkaç gün yorgunluk ve acı hisseder fakat bir ya da iki gün içinde aktifleşir. Ameliyattan sonra, ekstra destek sağlayan ve şişmeyi en aza indirgeyen bir cerrahi sutyen kullanmanız gerekebilir. Yaklaşık bir hafta sonra, yaranın durumu değerlendirilir. Bu zamanda göğsünüz hâlâ duyarlı, morarmış (çürük) ve şiş olabilir. Göğüs ağrısı ve duyarlılığı 6 hafta sürebilir. Yara izleri soluklaşacak fakat asla kaybolmayacaktır.
Ameliyat sonrası bakım, her gün kol kaslarını esnetme egzersizlerinin yapılmasını ve göğüslere masaj yapılmasını kapsar. Bu, kapsüller kontraktür olasılığını azaltmaya yardıma olur. İmplant (protez) çevresindeki yara ya da kapsül büzüşerek protezi sıkıştırmaya başladığında oluşan kapsüler kontraktür, göğüste sertleşmeye yol açar. Bu, ameliyattan duyulan memnuniyetsizliğin en yaygın nedenidir.
Kontraktür, oluşan kapsülün tamamını ya da bir kısmını almak ya da protezi değiştirmek için yapılacak başka bir ameliyatla tedavi edilebilir. Kontrak türlerin nüksetme (yineleme) olasılığı yüksektir. Diğer Yan etkiler; dokunun içine doğru aşırı kanamayı ki bu, cerrahi drenaj gerektirebilir ya da enfeksiyonu -bu da, protezin birkaç aylığına çıkarılmasını gerektirebilir kapsar.
Bu yan etkiler, vakaların %2’si ila %4’ünde oluşur. Özellikle giriş, göğüs başı çevresinden yapılmışsa, başlarında aşırı duyarlılık ya da his kaybı görülebilir. Göğüs protezi ameliyatından sonra göğüs başlarında kalıcı kısmi ya da total his kaybı yaklaşık olarak kadınların %15’inde görülür.
Göğüs protezlerinde nadiren ağrı, iltihaplanma ve göğsün şeklinin bozulmasına neden olan yırtılma ya da sızıntı görülür. Şaline bir implant (protez) çatlarsa, implant (protez) genellikle birkaç saatte iner ve tuzlu su zararsız bir şekilde vücudunuz tarafından emilir. İmplantın kapağından hafif bir sızıntı olabilir ve bunu fark etmeniz haftalar alabilir.
Jel dolu bir implant sızıntı yaparsa, bunu fark etmek daha zor olabilir ve bu, çevresinde yeni bir iz oluşumu ya sebep olabilir. Protezdeki herhangi bir çatlak, protezin çıkarılması için ikinci bir ameliyatı gerektirir.
Göğüs Dikleştirme İşlemi Nasıl Yapılır?
Mastopeksi olarak da adlandırılan göğüs dikleştirme; sarkan göğüsleri geçici olarak yeniden şekillendirmek ve kaldırmak için yapılan cerrahi Ameliyatın tamamlanması yaklaşık olarak 3 saat sürer ve bu ameliyat, bir klinikte ya da hastanede ayakta tedavi bazında gerçekleştirilebilir. Çoğu cerrah genel anestezi önermektedir fakat daha küçük kesikler planlanıyorsa, uykunuzu getirecek sakinleştiricilerle birlikte lokal anestezi de kullanılabilir.
İyileşme Süreci Ve Yan Etkiler
Toparlanmak (sağlığınıza yeniden kavuşmak) için kendinize bir hafta kadar bir süre veriniz. Bir iki gün, göğüsleriniz morarabilir, şişebilir ve göğüslerinizde rahatsızlık hissedebilirsiniz. Sargılarınızın üzerine takmanız için destekleyici bir sütyen ya da elastik bir bandaj verilebilir. Bu, genellikle birkaç gün içinde daha yumuşak bir destekleyici sütyenle değiştirilir.
Bu yumuşak sütyeni, dikiş ve sargılarınız bir ya da iki hafta sonra alınmış olacak olmasına rağmen bir ay kadar gece gündüz kullanmanız gerekir. Göğüs başlarınızda ve derinizde uyuşma hissedebilirsiniz. Bu his kaybı, genellikle şişlik ile birlikte yaklaşık 6 hafta sonra geçebilir. Fakat daha uzun da sürebilir ya da kalıcı olabilir. Aylarca topak topak ve kırmızı kalabilen derin ve kalıcı yara izleri, yavaş yavaş ince çizgiler haline dönüşür. Ameliyattan sonra yaklaşık bir hafta kadar işe gidemeyeceğinizi göz önünde bulundurunuz.