Göze İyi Gelen Bitkiler Nelerdir?

Asırlardır diyebileceğimiz kadar uzun bir süredir, göz hastalıklarını tedavi etmek için bitkilere başvurulmuştur. Göz çıbanı için sarımsak sürmek bugün bile pek çoğumuzun aklındaki bir reçetedir. Bitkilerin göz bozukluğunu iyileştireceğini iddia etmek mümkün görünmüyor. Üstelik glokom, katarakt ve retina hastalıkları gibi durumlar kesinlikle modern tıbbın alanıdır. Ancak gözler, başka pek çok şekilde bitkisel takviyeye ihtiyaç duyabilir. Göz kuruluğu, göz altı morlukları veya gözde şişme gibi sorunlara bitkiler yardımcı olabilir. Göze iyi gelen bitkiler yazımızı dikkatle okumanızı tavsiye ederiz.

Zencefil

Alerji veya enfeksiyon nedeniyle göz şişmişse ve bir iki gün geçtikten sonra bile hiçbir iyileşme gözlenmiyorsa tedavi gerekli demektir. Doktor muayenesi sırasında, ilaç yerine bitkisel tedavinin mümkün olup olmadığı doktora danışılabilir. Göz çevresindeki şişliği gidermek için iltihap kurutucu özelliği bulunan zencefil tüketilebilir. Zencefili ne şekilde ve ne dozajda tüketeceğiniz başvurduğunuz bitkisel ürünün çay mı yoksa örneğin kapsül mü olduğuna bağlı olarak değişir. Ürün açıklamalarını dikkatle okuyun.

Göz Otu

Frezya veya kırlangıç otu olarak da adlandırıldığını duymuş olabileceğiniz göz otunun, adı üzerinde gözlere parlaklık verdiği ve sağlık kattığı düşünülür. Bitki, kuruluk olan gözlere doğal nemini geri kazandırarak, göz kuruluğu şikayetini dindirebilir. Bunun için 1 çay kaşığı kurutulmuş göz otunu 1 fincan kaynar suya katın. 10 dakika bekledikten sonra temiz bir pamuklu bezi karışıma batırın ve gözlerinizi kapatarak, göz kapaklarınızın üzerine 10 – 15 dakikalık bir kompres uygulayın.

Rezene

Mutfaklarımızda yaygın olarak kullanılan rezene, göz kuruluğuna karşın gözleri nemlendirmeye yarayacak bitkilerden biridir. 1 fincan kaynar suya 1 çay kaşığı kurutulmuş rezene attıktan sonra 15 dakika bekleyip ardından göz kapaklarına bu karışımla kompres yapılabilir. Bu yöntemle göz kuruluğu dışında göz yorgunluğu da hafifleyecektir.

Çay

Pek çok kişinin bildiği gibi poşet çaylarla göz kapaklarına kompres yapmak gözleri dinlendirmek ve göz altındaki mor halkaları azaltmak için sık başvurulan bir yöntemdir. Çaydaki tanen maddesi kan damarlarını daraltır ve böylece mor halka görünümünü azaltır. Nemli ve soğumuş olan bir çay poşetini 15 – 20 dakika kadar göz kapaklarınızın üzerine koyarak kompres yapabilirsiniz.

Maydanoz

Maydanoz hemen her mutfakta bulabileceğimiz, genellikle hemen elimizin altında olan bir bitkidir. Maydanozdaki klorofil maddesi göz altı şişliklerini ve mor halkaları azaltabilir. Bir tutam maydanozu ince ince kıyın ve suyla beraber bir buz kalıbına paylaştırın. Maydanozlu buz küplerini küçük ve nispeten ince bir havluya sararak göz altına hafif kompres yapın.

Göze İyi Gelen Diğer Bitkiler

Papatya

Yorgun gözleri dinlendirmek ve göz kuruluğunu gidermek için 1 fincan papatya çayını buzdolabında soğutun. Soğuk çaya temiz, pamuklu bir bez veya ped batırın. Kapalı gözlerinizin üzerine 10 dakikalık bir kompres uygulayın.

Boswellia

Hindistan’da bolca bulunan bir bitki olan Boswellia’nin reçinesinden elde edilen bitkisel destek ürünleri iltihap kurutucudur ve vücuttaki şişliklere iyi gelir.

Zerdeçal

Zerdeçal da tıpkı zencefil gibi enfeksiyon giderici özelliği ile bilinir. Zerdeçal içerikli ürünler kök, sıvı ekstrakt, kapsül, toz ya da çay şeklinde satılır.

Gül Suyu

Gözlere kompres yapmak için önerilen bitkisel desteklerden biri de gül suyudur. Göz kızarıklığını alır ve göz altındaki koyuluğu azaltır. 10 – 15 dakikalık bir kompres yeterlidir.

Öneriler ve Uyarılar: Gözünüze rahatsızlık veren, görüşünüzü bozan ve birkaç gün içerisinde iyileşme göstermeyen durumlarda mutlaka önce bir göz doktoruna başvurmalısınız. Teşhisin ardından bitkisel ürünlerden faydalanıp faydalanamayacağınıza doktorunuzla birlikte karar verebilirsiniz. Farklı göz hastalıklarına iyi geldiği belirtilen bitkileri nasıl ve ne dozda tüketeceğinizi mutlaka bir doktora veya uzmana danışmalısınız. Gözler için bitkisel ürün kullanmak mutlaka bitkiyi göze temas ettirmek anlamına gelmez. Kimi bitkiler ağızdan alınarak göz tedavisinde etkili olurlar. Ne şekilde kullanacağınızdan emin olmadıkça bitkileri gözle temas ettirmekten kaçının.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz