Grip ve Soğuk Algınlığı Belirtileri Nelerdir? Ne İyi Gelir?

Bu tür hastalıklarda etken tamamen virüstür. Grip ve soğuk algınlığı hastalıklarına neden olan 200 kadar virüs vardır. En sık görülen virüsler yüzde 15-40 oranında Rninovirüsler, yüzde 10-20 oranında Coronavirüsler, yüzde 5-10 oranında Parainfluenza Virüsleri, yüzde 5 oranında Respiratuar sinsial virüslerdir. Başlangıçta damlacık enfeksiyonuyla bulaşan virüsler kişiden kişiye aktarılır.

Grip, Soğuk Algınlığı Belirtileri;

  • Baş ağrısı ve ateş,
  • Eklem yerleri ağrıması,
  • Yorgunluk ve halsizlik hissi,
  • Akan ya da dolu burun,
  • Boğaz ağrısı, hapşırma,
  • Göğüs dolululuğu gibi belirtileri vardır.

Bu belirtilerin 7-10 gün geçmemesi durumunda en kısa süre içerisinde bir uzman doktora başvurmak gerekir. Grip ve soğuk algınlığı tedavisinde belirtiler büyük ölçüde azaltılır. Bazı ilaçlar birden çok etken madde içerir ve ilaçları doktor kontrolü haricinde kullanmamalıyız.

Grip ve Soğuk Algınlığından Nasıl Korunabiliriz?

El Hijyeni; Virüsler ellerimiz aracılığı ile vücudumuza yerleşir. Gün içerisinde pek çok yere temas eden ellerimizin temizliği sağlığımız için büyük önem taşır.

Dengeli Beslenme; Doğru ve dengeli beslenme hayatımızın her döneminde dikkat etmemiz gereken bir konudur. Sebze ve meyveden zengin beslenmek gerekir. Yoğurt gibi probiyotik açıdan zengin olan hayvansal protein kaynakları bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirir. Besleyici değeri düşük fakat yağdan zengin olan yiyecekler aşırı tüketilirse grip ve soğuk algınlığına davetiye çıkarır.

Su içmek; Su içme ihtiyacının azaldığı kış ayları da dahil olmak üzere günde 8 ve ya 10 bardak su içmek gerekir.

Spor yapmak : Yetişkin biri haftada 3 gün düzenli olarak spor yapmalıdır. Spor yapmak vücut direncini arttırır.

Kalabalık Ortamlardan Uzak Durmalı; Toplu taşıma araçları, sinema, alışveriş merkezleri gibi kalabalık yerlerde grip olan bir kişinin aksırması, hapşırması ile virüsler hızla hareket ederek 3-4 metre uzağa kadar yayılabilir.

Düzenli Uyumak; Uykusuz kalındığında virüslere karşı savaşan hücreler azalır.

Soğuk Algınlığına İyi Gelen 10 Şey

Kış aylarında her yaştan insanın şikayetçi olduğu soğuk algınlığına iyi gelen 10 şeyi sizler için araştırdık.

C Vitamini: Bol C vitamini tüketimi kış aylarında en doğal korunma ve tedavi yöntemidir. En basit soğuk algınlığından en ağır gribe kadar pek çok üst solunum yolu hastalığı için etkilidir.

Soğan ve Sarımsak: Doğal antibiyotik özelliği bulunan bu iki sebze soğuk algınlığının da en doğal çözümlerindendir.

Bol Sıvı Almak: Soğuk algınlığı mikropları kuru ortamlarda daha hızlı yayılır ve ürer. Bu nedenle bol sıvı tüketilmesi gerekir.

Tavuk Suyu Çorbası: Öksürme, hapşırma ile mikropları vücuttan uzaklaştırmakta etkili olan tavuk suyu çorbası, doğal bir tedavi yöntemidir.

Zencefil: Ihlamur ve ada çayı gibi zencefil çayı da soğuk algınlığına iyi gelir. Zencefil çayını biraz limon ve bal ile karıştırıp farklı bir tat elde edilebilir.

Tuzlu Su: Bir bardak kaynamış biraz ılımış suyun içine 1 tatlı kaşığı yemek tuzu karıştırıp gargara yaparak boğazların açılması sağlanabilir.

Temiz Hava: Her hastalıkta olduğu gibi soğuk algınlığında da temiz hava çok önemlidir. Bu nedenle yorulmadan kısa yürüyüşler tavsiye edilir.

Okyanus Suyu: Saf deniz suyu burun tıkanıkları için son derece idealdir. Eczanelerde satılan okyanus suyu spreyleri gönül rahatlığı ile kullanılabilir.

Buhar Banyosu: Zeytin yapraklarının kaynatılması ile elde edilen buharı içe çekilerek tıkanıklık açılabilir.

Dinlenmek: Soğuk algınlığının en önemli aşaması dinlenmesidir. Bir an önce ayağa kalkmak için hasatlık süresince bolca dinlenmeye dikkat edilmeli.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz