Guatr Hastalığı Nedir? Guatra Ne İyi Gelir?

guatır hastalığı

Öncelikle bu durumun doğru teşhisi ve tedavisi için doktorunuza danışın. Doğal yöntemleri ek bir tedavi olarak kullanın. Basit olarak, guatr, boynunuzda bulunan tiroid bezinin genişlemesi anlamına gelir. Bununla birlikte, guatrın varlığı tiroidin arızalandığı anlamına gelmez. Tiroid bezi, çok fazla hormon (hipertiroidizm) veya çok az hormon (hipotiroidizm) ürettiğinde guatr oluşabilir. Temel olarak, guatr yanlış giden bir şeyler olduğuna dair bir işaret verir.

Nedenleri Nelerdir?

İyot eksikliği, guatrın ana nedenidir. Aslında, vakaların yüzde 90’ı iyot eksikliğine bağlıdır. Diğer olası nedenler Graves hastalığı, Haşimato hastalığı, tiroid iltihabı, nodüller, tiroid kanseri, gebelik ve istenmeyen ilaç reaksiyonlarıdır.

Herkes guatr geliştirebilir, ancak ailesinde tiroid hastalığı olan kişiler daha yüksek risk altındadır. 40 yaşın üstündeki veya menopoza giren kadınlar da guatr geliştirmeye daha yatkındır. Radyasyona maruz kalma da bu sorunu tetikleyebilir.

Her guatr semptomlara neden olmaz. Bununla birlikte, semptomlar ortaya çıktığında, genellikle boyunda fark edilir şişlik, yutma veya nefes alma güçlüğü, öksürme, ses kısıklığı yaşanır.

Çoğu durumda guatr, tedaviyle birlikte kaybolur ve bu, guatrın büyüklüğüne, durumuna ve bununla ilişkili semptomlara bağlı olarak değişir. İlaçlarla birlikte, guatrın tedavisine yardımcı olabilecek ve semptomları ortadan kaldıracak birçok doğal yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemleri uygulamadan önce doktorunuza danışın.

İyot

İyot eksikliği, guatrın birincil nedenlerinden biridir. Guatrı tedavi etmek için yeterli iyot içeren bir diyet yapın. Yetişkinler için önerilen iyot dozu günlük 150 mikrogramdır.

İyotlu tuz, lahana, deniz mahsulleri, morina balığı, ton balığı, yumurta, karides, hindi, doğal yoğurt, inek sütü, deniz yosunu gibi iyotlu besinler tüketin.

Not: Zaman zaman guatr aşırı iyottan da kaynaklanabilir. Bu nedenle, iyot alımınızı artırmadan önce doktorunuza danışın.

Kelp

Kelp, bir çeşit deniz yosunudur ve guatrın tedavisine yardımcı olabilir. Yüksek iyot içeriği tiroid fonksiyonunu normalleştirmeye yardımcı olur. Aynı zamanda potasyum, kalsiyum, magnezyum ve demir içerir. Doğal gıda mağazalarında kurutulmuş veya takviye olarak kolayca bulabilirsiniz.

Tadı tuzlu olduğu için çorba, salata ve diğer yemeklerde tuz yerine kullanabilirsiniz.

En sevdiğiniz smoothie’lerden birine iki çorba kaşığı ekleyin ve günde bir kez alın.

Ayrıca, kapsül formunda da alabilirsiniz, ancak önce doktorunuza danışmalısınız.

Su Teresi

Su teresi mükemmel bir iyot kaynağıdır ve bu nedenle guatr tedavisinde çok etkili olduğu düşünülmektedir. Ayrıca, tiroid beziniz için yararlı olan kükürt, germanyum ve antioksidanlar gibi diğer mineral ve besin maddeleri bakımından da yüksektir.

Macun yapmak için bir avuç su teresini öğütün. Şişliğin olduğu yere bu macunu uygulayın. Yıkamadan önce 15 ila 20 dakika bekletin. Bunu en az 10 gün boyunca günlük olarak yapın.

Alternatif olarak, iki yemek kaşığı su teresi suyunu bir bardak suya karıştırın. Altı hafta boyunca günde üç kez için.

Günlük olarak su teresi de yiyebilirsiniz.

Karahindiba

Ayurveda’ya göre, karahindiba yaprakları boyundaki şişliği azaltabilir ve guatr ile ilişkili rahatsızlığı giderebilir.

İki ila üç karahindiba yaprağını hafifçe ısıtın ve ardından guatr olan bölgeye koyun. Bir bant veya bandajla sabitleyin ve birkaç saat bekletin.

Diğer bir seçenek ise, bir avuç dolusu kara hindiba yaprağını ezip iyice karıştırın. Karışımı yavaşça etkilenen bölgeye uygulayın. 15 dakika bekletin.

Bu yöntemi iki hafta boyunca günde bir veya iki kez kullanabilirsiniz.

Sarımsak

Sarımsak, guatr tedavisinde kullanılabilir. Vücuttaki, sağlıklı tiroid işleyişi için gerekli olan glutatyon üretimini uyarır. Ayrıca, boyundaki şişliğin azaltılmasına yardımcı olabilir.

Sabahları üç ila dört diş çiğ sarımsak çiğneyin. Yemeklerinize de sarımsak ekleyebilirsiniz.

Sarımsak tadından hoşlanmıyorsanız, sarımsak takviyeleri alabilirsiniz. Uygun dozaj için doktorunuza danışın.

Kuzukulağı

Kuzukulağı iyot gibi mineraller açısından zengindir ve böylelikle guatrın önlenmesine yardımcı olur.

Bir avuç kuzukulağı yaprağını ezin.

İki çorba kaşığı zeytinyağı ile karıştırın.

Ve bu macunu boyun bölgesine uygulayın.

30 dakika bekletin ve sonra ılık su ile durulayın.

Ayrıca bolca tüketebilirsiniz.

Yeşil Çay

Pek çok bitki uzmanı, guatrın iyileştirilmesi için günlük olarak yeşil çay içilmesini tavsiye etmektedir. Yeşil çay antioksidanlarla doludur ve sağlıklı tiroid işlevini desteklemeye yardımcı olan yüksek miktarda doğal florür içerir. Her gün yeşil çay içmek guatrı da önleyebilir.

Bir fincana, 1 çay kaşığı yeşil çay koyun ve üzerine sıcak su dökün.

Kapatın ve beş dakika demleyin.

Süzme bal ekleyin ve iyice karıştırın.

Bu yeşil çayı günde en az iki kez için.

Melisa Otu

Diğer adıyla limon balsamı, guatr ve hipertiroidizmin tedavisine yardımcı olduğu bilinen bir başka bitkidir. Hipofiz bezinin işleyişini yavaşlatır ve tiroid uyarıcı hormon (TSH) düzeylerini düşürür, bu da tedaviye ve guatrın önlenmesine yardımcı olur. Selenyum bakımından da yüksektir ve bu nedenle tiroid fonksiyonunu ve ayrıca antioksidan seviyelerini artırmaya yardım eder.

Bir fincana, iki çorba kaşığı kuru melisa otu veya iki tatlı kaşığı taze melisa otu koyun.

Üstüne sıcak su dökün, 10 dakika boyunca kapatın ve demleyin.

Süzün ve bir ya da iki çay kaşığı bal katın.

Bu bitkisel çayı günde üç kez içebilirsiniz.

Not: Glokomdan muzdarip olanların kullanmaması gerekir.

Selenyum Açısından Zengin Besinler Tüketin

Tiroid bezinin optimum işlev göstermesi için selenyuma ihtiyacı vardır. Selenyum eksikliği durumunuzu kötüleştirebilir. Bu nedenle, selenyum açısından zengin besinler yemek önemlidir. Aşağıdaki gıdalar tiroid hormonunun üretiminde yardımcı olur:

Selenyum açısından zengin olan bazı gıdalar; böbrek, karaciğer, Brezilya fındığı, ay çekirdeği, kabuklu deniz ürünleri, yengeç, soğan, somon, ton balığı, mantar, buğday tohumu, arpa, esmer pirinç, yulaf, et, kümes hayvanları, yumurta ve yağlı balıklardır.

Ek ipuçları;

Turp, tatlı patates, çilek, ıspanak, brokoli, yer fıstığı, şalgam, lahana, karnabahar ve soya fasulyesi gibi besinler tüketin.

Tiroid bezini uyarmak ve düzgün çalışmasına yardımcı olmak için günde iki kez soğuk bir duş alın.

İşlenmiş yiyeceklerden, soya ürünlerinden ve kahve, alkol ve soda gibi içeceklerden kaçının.

Düzenli egzersiz yapın.

Ağır ve bir porsiyon yemek yemek yerine birkaç küçük öğün yiyin. Bu, vücudun tüm besin maddelerini daha iyi emmesini sağlar.

Doktorunuza danıştıktan sonra B kompleks vitaminleri alın.

Yemek pişirirken, Hindistan cevizi yağı kullanın.

Guatr semptomlarını azaltmak için günde bir kez arpa suyu içebilirsiniz.

Musluk suyu içmeyin.

Ayrıca guatr tedavisi için masaj terapisi de kullanabilirsiniz. Refleksoloji ve akupunktur gibi teknikler, hastalıktan kurtulmanızı sağlayabilir.

Guatr Hastalığı ve Tedavi Yöntemleri

Ülkemizde de yaygın biçimde konuşulan ve bir hastalık adı olarak geçen bu terimin, çoğumuz ne demek olduğunu bilmiyoruz.

Evet, bir kısmımız boyundaki bir şişlik olduğunu, hatta bazılarımız ameliyatla tedavi edildiğini biliyor. Çoğumuz? Çoğumuz bu konuyu bildiğini düşünse de, maalesef yanlış bilgilere sahip.

Guatr, boynumuzun ön alt kısımlarında yer alan bir bezin büyümesi hastalığıdır. Bu bezin adı tiroid bezidir.

Tiroid bezi bir salgı bezidir. Hormon salgılar. Esas salgıladığı hormone tiroid hormonu veya daha doğru deyişle tiroksindir. Salgı hızıyla, yani fazla veya az salgılayarak vücudun ritmini etkiler. Bir anlamda vücudun kamçısıdır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz