Yaz mevsiminin gelmesi ile beraber dünyamızın güneşe en yakın konumda olması sonucunda bir takım rahatsızlıklar meydana gelmesi oldukça doğaldır. Bu rahatsızlıkların başında ise güneş çarpması gelir. Bildiğimiz gibi terlemek vücut ısımızı dengelemek için çok gerekli bir durumdur. Bazı durumlarda vücut ısımızın düşmesi için terlemek yeterli olmayabilir. Güneş ışınlarına fazla maruz kalmakta vücut ısımızı düşürmek için oluşan terlemenin yetersiz kalabileceği bir durum olarak ortaya çıkar.
Güneş Çarpması Nedir?
Yaz mevsiminde sıcaklığın oldukça yükselmesi sonucunda meydana gelen ve genellikle çocuklarda görülse de yetişkinlerde de görülen bir durumdur güneş çarpması. Kimi zaman bu durum hayati tehlike yaratabilecek kadar büyük bir sorun meydana getirebilir.
İnsan vücudu terleme yoluyla vücut ısısını dengelemeye çalışır. Fakat aşırı güneş ışınlarına maruz kalındığında terleme bu ısı dengelemesini yerine getiremez duruma gelir. Bu safhada ise vücut ısısı dengesi bozulduğundan farklı şekilde kendini gösteren güneş çarpması oluşur.
Belirtileri Nelerdir?
Sıcak çarpması yada güneş çarpması meydana gelen kişilerde bu durum kendisini bazı belirtiler ile gösterir. Güneşin çarpması ile ilgili belirtileri belirtileri şu şekilde sıralanabilir;
- Şiddetli baş ağrısı
- Bulantı
- Kusma
- Yüksek ateş
Güneş Çarpmasına Maruz Kalanların Yapması Gerekenler Şunlardır;
Güneş çarpması ile ilgili yapılması gereken en önemli şey güneş ışınlarının dünyaya dik olarak geldiği öğle saatlerinde dışarıya çıkmamak olmalıdır. Güneşten korunacak kremler, elbiseler kullanmak güneş çarpması olasılığını düşürecektir.
Yapılması gereken ilk şey olarak serin ve güneşten uzak bir yere geçmektir.
Güneş çarpmasına maruz kalan kişinin bilinci eğer yerinde ise vücudun kaybettiği sıvı ve tuz oranını dengelemek için sıvı verilmelidir.
Hastanın vücudunu sıkan elbiseler gevşetilerek hastanın başına ve kasıklarına soğuk kompres uygulanmalıdır.
Hastanın vücut sıcaklığı çok yüksek ise hastaya ılık bir duş aldırmak yararlı olacaktır.
Güneş çarpmasına maruz kalan kişiye yiyecek bir şeyler verilmemelidir. Alkol koklatılmamalıdır. gazlı veya alkollü içecekler verilmemelidir. Eğer Hasta kusuyorsa başı yan çevrilerek hastanın çıkardığını yutması engellenmelidir.
Güneş çarpması geçiren hastaya baş ağrısı ve ateşe yönelik olarak aspirin ya da anti-romatizmal ilaçlar verilebilir.