Güvercin bakımı, her ne kadar zor gibi görünse de, sağlıklı, zinde ve metabolizmasal olarak güçlü bir güvercine sahip olmak için gerekli özen gösterildiğinde oldukça kolay ve hatta keyifli bir iştir. Güvercin bakımında özen isteyen en büyük şey, güvercinlerin yaşam alanlarının temizliğidir.
Zira yeterince temizlenmemiş bir güvercin kümesi, bakteri, virüs, parazit gibi bir çok zararlının güvercinlere bulaşmasına ve güvercinlerin sağlığının bozulmasına sebebiyet vermektedir.
Bu yazımızda bakterilerin sebep olduğu Streptooccosis, tuberculosis ve pasteurelosis güvercin hastalıklarını detaylı olarak aktaracağız.
Güvercin bakımı hassas bir o kadar da keyifli bir hobidir. Güvercinin yuva ve yem hijyeninin önemli olduğu kadar, güvercin bakımında, sahip olunan güvercinlerin genel sağlık durumlarında da oldukça dikkatli olmak gereklidir. Güvercinler genel olarak hassas kuş türlerinden olduğu için, herhangi bir hastalık kaptıklarında, hasta hallerini hemen belli etmektedirler. Bu nedenle, güvercin sahiplerinin güvercinlerini iyi gözlemlemeleri gerekmektedir.
Bu yazımızda güvercinlerin parazitsel hastalıklarından olan coccidiosis, roundworms, hairworms, stomach Wall worms , tapeworms ve flatworms hastalıklarını detaylı olarak açıklayacağız. Güvercinlerin virüs ve bakteri kaynaklı hastalıklarına da yine sitemizden ulaşabilirsiniz.
Güvercin Hastalıkları
Streptooccosis
Bir bakteri hastalığı streptooccosis, kısaca güvercinlerin ayak ve kanat eklemlerinde iltihaplanmalara sebep olmaktadır. Güvercin ya da güvercinler bu hastalığa yakalandıklarında, gözle görülecek oranda kilo kaybetmeye ve çevresindeki hareketlere karşı kayıtsızlaşmaya başlarlar. Bunun yanında yeşil çamura benzeyen ishal, karın ve bağırsak bölgesinde şişlik ve güvercinin kanının morumsu bir renk alması; dolayısıyla cilt renginin eflatuna dönmesi de yine streptooccosis hastalığının gözle görülür belirtileridir.
Eğer ki güvercinde bu belirtiler gözleniyorsa, streptooccosis hastalığının keşfi için, güvercinin tüyleri aralanarak güvercinin cilt renginin değişip değişmediğine bakılmalıdır. Şayet güvercin ya da güvercinlerin bu hastalığa sahip olduğundan şüphe duyuluyorsa, kesinlikle tedavi yoluna gidilmelidir. Öyle ki, streptooccosis bakteri hastalığı, güvercinlerde, performans kaybının yanı sıra, felç ve ölümlere de sebebiyet vermektedir.
Tuberculosis
Bakteri hastalığı olan tuberculosis’in maalesef ilaçla tedavisi mümkün değildir. Hastalığın belirtileri arasında, belirgin kilo kaybetme, göz, ağız içi ve tüylerinde matlık ve renk kaybı, ishal, baş üstü tüylerinde dökülme, lenf bezlerinde şişme ve güvercinin bedeninin çeşitli yerlerinde yara oluşumu bulunmaktadır. Tuberculosis, güvercinin başka hastalıklara da yakalanmasına yol açmakta ve çoğunlukla güvercinin hayatını kaybetmesine neden olmaktadır.
Pasteurelosis
Güvercinin aniden aşırı ateşlenmesi ile belirtilerini gün yüzüne çıkaran Pasteurelosis hastalığı yine bir çeşit bakteri kaynaklı bir rahatsızlıktır. Bu hastalığa yakalanmış olan bir güvercin çevreye karşı duyarsız ve kayıtsız durma eğiliminde, yeme isteksiz olmaktadır.
Zor soluyan Pasteurelosis hastası güvercinin yüzü, belirgin bir şekilde şiş görünmektedir. Sulu sarı ve yeşilimsi ishal hali, hastalığın ilerlediği durumlarda kanla karışık bir hal almaktadır. Zor soluma, ayakta duramama ve titreme belirtileri de gösteren bu hastalık eğer ki geçirilemezse, üç ile on gün arasında güvercin hayatını kaybedebilir.
Roundworms
Doğru teşhis ve tedavi edilmediğinde güvercinin ölümü ile bile sonlanabilecek olan bu hastalığın sebebi, yuvarlak solucanlar ailesinden iki türdür. Roundworms hastalığı genellikle genç ve yavruluktan henüz çıkmış olan güvercinlerde görülmektedir. Ani ve aşırı kilo kaybı, stres hali, tüy dökme ve yolma, ishal, huzursuzluk ve belirgin perfrmans kaybı belirtileri ile roundworms hastalığı güvercinlerde varlığını gösterir.
Coccidiosis
Coccidia adındaki mikroskobik bir bağırsak parazitinin neden olduğu coccidiosis hastalığı güvercinlerde çevresine karşı duyarsızlaşma ile kendini belli etmektedir. Hastalığın ilerleyen safhalarında hasta güvercinde, aşırı sulu ishal, uyuşukluk ve aşırı kilo kaybı gözlenir.
Hairworms:
Güvercinlerde hairworms hastalığına kıl kurtları sebebiyet vermektedir. Bu hastalık, güvercindeki parazit sayısına göre bağırsak delinmesine kadar ilerleyip, güvercinin ölümüne bile sebep olabilmektedir. Aşırı, ani kilo kaybı, güçten düşme, tüy yolma, stres, huzursuzluk ve uçmaya karşı hevessizlik ile kendisini belli eden hairworms hastalığının ağır yaşandığı durumlarda, bağırsak iltihabı ve kanamaları da görülebilir. Eğer ki güvercin hairworms hastalığını ağır şekilde geçiriyorsa, ishali kanamalı şekilde gözlenir.
Stomach Wall Worms
Bu hastalığa güvercinlerde mide duvarı kurtları sebep olmaktadır. Bu parazitler güvercinin bulunduğu bölgesine ciddi hasarlar verir. Aşırı ve ani zayıflama, halsizlik, uçmaya karşı hevessizlik, parazit kaynaklı stomach wall worms hastalığının gözle görülen belirtileridir.
Tapeworms
Tapeworms hastalığı güvercinlerin bağırsaklarında bulunan şerit adı verilen iki parazit türünden kaynaklanmaktadır. Aşırı ve ani zayıflama, iştah kaybı, çevreye karşı duyarsızlık, stres hali, huzursuzluk, bu hastalığın gözle görülen belirtileridir. Genç ve yavruluktan henüz çıkmış güvercinler için oldukça tehlikeli olan tapeworms hastalığı, yavru güvercinlerin ölümüne sebep olmaktadır. Bu hastalığı ağır bir şekilde geçiren güvercinlerin ishal durumları kanamalı bir şekilde meydana gelmektedir.
Flatworms
Flatworms hastalığına yassı solucanlar grubundan bir tür sebep olmakta ve güvercinlerin kör bağırsaklarında parazit olarak yaşam bulmaktadır. Aşırı ve ani kilo kaybı, aşırı sulu ishal, güçten düşme, uçmaya karşı hevessizlik parazit kaynaklı flatworms hastalığının gözle görülen belirtilerindendir. Hastalığın ilerleyen safhalarında hasta güvercinde bağırsak iltihabı meydana gelebilmektedir.