Güvercin Tüy Dönemi Bakımı Nasıl Olmalıdır?

güvercin tüy dönemi

Güvercin sahipleri için büyük bir tutku olan güvercin besleme ve bakımı, büyük bir titizlik ve özen istemektedir. Ayrıca güvercin bakımının aslında tüm bir yılı kapsayan bir süreç olduğu da göz ardı edilmemesi gereken bir gerçektir. Güvercin bakımında güvercinin hayatı ve sağlıklı gelişimi önemli olan üç evre şöyledir:

  • Güvercinin tüy dönemi
  • Kış mevsimi
  • Güvercinin yavrulama dönemi

Şimdi bu üç dönemden tüy dönemine detaylı olarak bakalım.

Güvercinlerin Tüy Dönemi Bakımı

Güvercinlerin her yıl tüm beden tüylerinin yenilendiği dönem güvercinler için tüy dönemi olarak adlandırılır. Ağustos ayı ile başlaması gereken tüy dönemi bakımı, sahip olunan tüm güvercinlerin tüylerinin tamamıyla yenilenmesine dek devam etmelidir.

Genellikle Aralık ayına dek devam etmesi gereken tüy bakımı dönemi, elbette güvercinlerin yaşı ve barınmakta oldukları yuvanın pozisyon ve güvercin açısından yoğunluğuna göre değişkenlik gösterebilmektedir.

Güvercinin sağlıklı bir ömre sahip olması, sağlam bir yarışçı haline gelmesi ve sağlıklı nesiller üretebilmesi için tüy dönemi bakımının büyük önem taşıdığının altını çizmek isteriz. Bu nedenle de güvercinlerin tüy dönemine girmeden; yani Ağustos ayından evvel, kurt, trikonomasis ve salmonelle gibi hastalıklarının olmadığından emin olunması gerekir.

Dolayısıyla her sene Temmuz ayı bitmeden, şayet güvercinlerde bu gibi hastalıklardan şüphe ediliyorsa tedavilerinin yapılmış ve güvercinlerin sağlıklı hale gelmiş olduğundan emin olunmalıdır. Zira tüy dönemine hastalıklı bir halde girmiş olan her güvercin daha farklı hastalıklara da gebe kalmaktadır.

Güvercinlerin sağlıklı bir tüy değiştirme dönemi ve tüy yapılarının bozulmaması için, bu dönemlerinde onlara kesinlikle ve kesinlikle antibiyotikler, kurt ilaçları ve benzeri ilaçlar verilmemesi gerekir!

Güvercinlerin tüy dönemlerinde yem karışım oranları şöyle olmalıdır:

  • %30 mısır
  • %20 buğday
  • %10 ak darı
  • %10 arpa
  • %25 bezelye ( bezelye yerine istenirse, mercimek, fiy, burçak, çılban, ya da fasulye de tercih edilebilir)
  • %5 aspir (aspir yerine istenirse çekirdek de tercih edilebilir)

Ayrıca yem karışımının besleyicilik oranını artırmak ve güvercinlerin tüylerinin daha sağlıklı olmasını sağlamak için her bir kilogramlık yem karışımına bir yemek kaşığı keten tohumu ilave edilmesi doğru bir işlem olacaktır. Tıpkı genel beslenme düzenlerindeki gibi tüy dönemlerinde de güvercinlerin beslenme programlarına haftada bir ya da iki kez, lahana, havuç, marul gibi sebzeler eklenebilir.

Tüy dönemlerinde güvercinlerin sağlığı ve sterilizasyonu için haftada bir ya da iki kez banyo yapmış olmaları sağlanmalıdır. Bu esnada, yuva içinde her bir güvercinin birbirinden mikrop kapmamaları ve banyo yaparlarken dış parazitlerinden de arınmaları için, banyo sularına güvercin banyo tozu eklenmelidir.

Banyo tozunu tercih etmek istemeyen güvercin yetiştiricileri dilerlerse kendileri de güvercinleri için özel bir banyo suyu karışımı hazırlayabilirler. Bu karışım, on litre suya yirmi mililitre sirke, iki çay kaşığı göz taşı, bir avuç tuz ve bir çamaşır suyu şişesi kapağı kadar çamaşır suyu eklenerek yapılabilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz