Zaman zaman herkes halsizlikten şikayet eder. Stres ve yoğun iş temposu bu duruma yol açabilir ve halsizlik çalışma temponuzu, uykunuzu ve hayattan zevk almanızı engelleyebilir. Bazı durumlarda halsizlik bir hastalıktan dolayı kaynaklanıyor da olabilir. Uzun süreli ve nedenini belirleyemediğiniz halsizlik şikayetiyle ve bitkileri bu duruma çözüm olarak nasıl kullanabileceğinize dair bir doktora başvurmalısınız. Bazı bitkisel reçeteler halsizliği gidermekte vücuda destek olabilir.
Ginseng
Ginseng halsizliğe karşı önerilen gözde bitkiler arasındadır. Asya ginsengi olarak da adlandırılan ‘Panax ginseng’ zihinsel performansı ve fiziksel dayanıklılığı arttırabilir. Vücudun stresle baş etmesini kolaylaştırarak, stres kaynaklı halsizliğe iyi gelir.
Biberiye
Akdeniz bitkilerinden biberiye, yemeklerde sık kullanılan, aromatik bir bitkidir. Biberiye çayı veya tentürü sinir sistemini uyarır ve kan dolaşımını hızlandırır. Bu şekilde bitki hem halsizliğe hem de hafif dereceli depresyona iyi gelir. Çoğu kez halsizlik ve uykusuzluk sindirim sorunlarından kaynaklanır. Biberiye sindirim sorunlarını da hafifletebilir. Ayrıca biberiye özü yağıyla kaslara masaj yapmak rahatlık sağlayarak stres ve halsizliği azaltabilir. Hamile ve bebek emziren kadınların biberiye tüketmemesi tavsiye edilir. Ayrıca şeker hastalığı, yüksek tansiyon, ülser, kan pıhtılaşması ve bağırsak hastalıkları ile ilgili ilaç kullananlara da biberiye kürü önerilmez.
Guarana
Amazon Havzası’nda bolca bulunan guarana bitkisi, kahve çekirdeklerinin iki katı oranında kafein ihtiva eder. Pek çok Güney Amerika ülkesinde gazoz, enerji içeceği ve bitkisel çay gibi içeceklerde sade kafein yerine guarana bitkisi kullanılır. Diğer kafeinli içeceklerden farklı olarak guarana bitkisinin konsantrasyonu arttırdığı görülmüştür. Enerji veren ve geçici olarak hafızayı da güçlendirdiği iddia edilen bitki yüksek oranda kafein içerdiğinden, gereğinden fazla tüketildiğinde sinirlilik, gerginlik ve uykusuzluk yapabilir.
Gingko Biloba
Ülkemizde ‘Japon eriği’ veya ‘mabet ağacı’ isimleriyle de anılan gingko biloba Fransa ve Almanya gibi ülkelerde doktorların reçeteye eklediği ve araştırmaların geniş yer ayırdığı bir bitkidir. Kan damarlarını genişletip trombositlerin birbirilerine yapışma yani pıhtılaşma ihtimalini azaltır ve böylelikle kan dolaşımını hızlandırır. Kan dolaşımının hızlanmasının pek çok yararı arasında vücudun dinçlik kazanması, yorgunluğun ve ağrıların azalması sayılabilir. Epilepsi hastaları, hamile veya bebek emziren kadınlar gingko biloba takviyesi almamalıdırlar.
Halsizliğe İyi Gelen Diğer Bitkiler
Yeme alışkanlıkları ve stresle baş etmeyi öğrenme gibi yaşam biçiminde yapılacak değişiklikler halsizlikten kurtulmak için önemli ve gerekli çözümlerdir. Bu adımları attıktan sonra bitkilerin size yardımcı olabilme şansı daha yüksektir. Halsizlikle savaşınız sırasında çeşitli vitamin ve mineraller açısından zengin olan semizotu, ısırgan otu, dulavrat otu kökü, kuş otu ve alfalfa gibi bitkiler çiğ yenilebilir veya diğer sebzelerle birlikte haşlanarak tüketilebilir.
Önlemler ve Uyarılar: Halsizlik, yorgunluk, güçsüzlük ve enerjinin düşük olması diye tanımlanabilir. Çoğu kez bu geçici bir durumdur ve nedeni de bellidir. Egzersiz yaparken kendinize yüklenmeye başladıysanız ya da gece geç saatlere kadar çalışıyorsanız veya sürekli fast food tüketiyorsanız halsizliğin neden kaynaklandığı da anlaşılabilir.
Ancak bazı durumlarda halsizlik şeker, hamilelik, anemi, depresyon veya vitamin eksikliği kaynaklı olabilir. Nedenini anlayamadığınız ve uzun süren halsizlik şikayeti için doktora görünmeyi ihmal etmemelisiniz. Herhangi bir rahatsızlık nedeniyle ilaç kullanıyorsanız doktora danışmadan bitkisel bir küre başlamamalısınız. İlaçlar ve bitkiler etkileşime girerek yan etkilere neden olabilirler.