Hamile Kalmadan Önce Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Hamileliğe hazırlık çocuk sahibi olmaya karar veren çiftlerin ilk araştırdığı konulardan biridir. Sağlıklı ve üreme çağına gelmiş bireylerin bilinçli bir şekilde hamileliğe hazırlanması, beslenmelerine dikkat etmesi, gerekli kontrolleri yaptırması ilerde meydana gelebilecek problemleri asgari düzeye indirecektir.

Gebeliğe Psikolojik Hazırlık

Bebek sahibi olmak isteyen bireylerin yaşantılarında ciddi farklılıklar olacaktır. Flört evresinden çıkıp çekirdek bir aile düzenine geçişin bilincinde olmak gerekir. Özellikle anne adayının gebeliğe istekli ve hazırlıklı olması birçok sorunun önüne geçilmesinin ilk adımıdır. Bu süreçte baba adayının da anneye destek olması gerekir. Babaların psikolojik olarak gebeliğe hazırlığı Türk kültüründe pek önemsenmese de anne psikolojisini doğrudan etkilediği bilinmelidir.

Özellikle daha önce düşük yapmış yada uzun denemeler ve tedavilerden sonra bile gebe kalamamış anne adaylarının stresten uzak kalmaları ve rahatlamaları gebe kalma olasılığını artıracaktır.

Gebelik Öncesi Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Hem bayanlar hem de baylar için gebelik öncesinde ki 3 aylık beslenme dönemi çok önemlidir. Bir bebeğin sağlığının temelleri daha anne karnında oluşmaya başlamadan önce atılır. Gebelik öncesi beslenme listesine şöyle bir göz atalım.

Öncelikle alkol, sigara ve kahve gibi zararlı alışkanlıklardan kurtulun. Enerji içeceği, kola, şerbetli tatlılar ve ani kan şekerini yükselten veya dengesizleştiren yiyeceklerden uzak durun. Ceviz, fındık, badem gibi yiyecekleri karıştırarak günde bir avuç tüketin. Bu besinlerin içerisindeki yağ asitleri ve magnezyum anne için oldukça gereklidir, ayrıca erkeklerin sperm kalitesini arttırır.

Her hafta mümkünse 2 kere, değilse 1 kere balık tüketin. İnsan vücudunda üretilmeyen bazı yağ asitleri balıklarda bulunur, bununla birlikte balık fosfor ve iyot açısından da zengin bir besin kaynağıdır.Balıklar tanıdık bir balıkçıdan veya marketten alınmalı, içerisinde zararlı kimyasallar ve ağır metaller bulunmadığından emin olunmalıdır.

Ekmek tüketirken tam tahıl ekmeği veya çavdar ekmeğini tercih edin.

Günlük mutlaka meyve ve sebze tüketin. Ara öğünlerinizde kurabiye, kek, pasta veya çikolata yerine taze ve mevsim meyvelerini tercih edin. Tuz tüketimini azaltın.

Anne gebelik süresince sürekli kalsiyum kaybedeceği için gebelik öncesi yeterli miktarda kalsiyum depolaması gerekir. Bunun için kalsiyum miktarı yüksek peynir, süt ve yoğurt tüketiminin artırılması gerekir.

Haftada en az bir kez kırmızı et tüketin. Annede gebelik süresince yoğun miktarda demir kaybedilir. Bu durum anemi (kansızlık) görülmesine neden olur.

Hamilelik Öncesi Doktor Muayenesi

Çocuk sahibi olmaya karar veren anne ve babaların zaman kaybetmeden doktor muayenesine gitmeleri önemlidir. Bu muayene sırasında hem anneye hem de babaya çeşitli testler yapılarak meydana gelebilecek olumsuz durumlar önceden tespit edilerek gerekli tedbirler alınır. Bu muayene ve testler sırasında, şeker ve tansiyon gibi bilinen hastalıkların durumu, kronik rahatsızlıklar, jinekolojik hastalıklar, daha önceki gebeliklere ait öykü, kalıtsal hastalıklar, kan testleri, idrar testleri, enfeksiyon durumu, hormon dengesizlikleri gibi birçok durum incelenir.

Ayrıca jinekolojik muayene sırasında anne adayının rahim, yumurtalık ve tüplerinde sorun olup olmadığına bakılır. Bununla birlikte doktorunuz gerekli gördüğü takdirde farklı testlere de ihtiyaç duyabilir ve konuyla ilgili sizi bilgilendirir.

Eğer planlanmış bir şekilde çocuk sahibi olmak istiyorsanız doktor muayenesi hem anne hem de baba için gereklidir. Ayrıca birçok hastanede gebelik öncesi danışma hizmetleri de verilmektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz