Hamile Kalmayı Kolaylaştıran ve Zorlaştıran Nedenler Nelerdir?

Bu yazımızda sizlere, hamile kalmak için neler yapılmalı, hamile kalmak için en uygun zaman, hamile kalmak için ilişkinin sıklığı ne olmalı, hamile kalmak için en uygun pozisyonlar, hamile kalmayı zorlaştıran faktörler nelerdir? sorularının cevaplarını elimizden geldiğince vermeye çalışacağız. Yazı biraz uzun olacak ama sonuna kadar okumanızda fayda var.

Hızlı ve Kolay Hamile Kalmak İçin Neler Yapmalıyım?

Günümüzde birçok evli çiftin çocuk sahibi olma konusunda sorunlar yaşadığını biliyoruz. Bu sıkıntıların farklı farklı nedenleri vardır. Bazıları sağlık sorunlarından dolayı bazıları ise farklı nedenlerden dolayı çocuk sahibi olamamaktadır. Sizlere hamile kalma konusunda yardımcı olmak için bazı tavsiyelerde bulunacağız.

Daha önce doğum kontrol yöntemleri kullanmışsanız bunların olası etkileri için doktorunuza danışın. Adet düzensizliği var ise doktorunuza danışarak uygun tedavi ile adet düzenini sağlayın. Doktorunuzun haberi olmadan hiçbir ilaç kullanmayın. Hamile kalamayacağınız korkusuna kapılmayın. Rahat olun, cinsel ilişkiyi zorunluluk olarak görmeyin. Adet düzeninizi takip edin, adetin başlangıcından sonraki 9, 11,13, 15 ve 17. günlerinde ilişkiye girmeye çalışın.

Eşlerin çocuk sahibi olmaya karar verdikleri anda alkol ve sigarayı bırakması gerektiğini unutmayın. Eşinizin dar kot pantolonlar ve iç çamaşırları giymesini engelleyin. Sauna ve sıcak banyolar yerine ılık duş alın. En uygun pozisyonda ilişkiye girin. Sperm kalitesini düşürmemek için yatak odasının çok sıcak olmamasına dikkat edin. Sabah erken saatlerde cinsel ilişkiye girmeye çalışın. Sabahları sperm kalitesi en iyi durumda olmaktadır.

Cinsel ilişkiyi ‘bir zorunluluk’ olarak görmeden isteyerek eşinizle birlikte olun. Yapılan araştırmalarda rahat ve isteyerek girilen ilişkilerde vajina ph ve salgı durumunun hamilelik için daha uygun bir ortam yarattığı keşfedilmiştir. Gereğinden fazla, sık ilişkiye girmek sperm sayısını azaltır ve vajinada tahriş edici etkiye neden olabilir.

Beslenme düzeninize dikkat edin. Kadınlarda yumurtlamayı düzenli hale getiren galaktose maddesi süt ve süt ürünleri içerisinde bolca bulunduğundan mutlaka günlük olarak süt ürünleri tüketin. Yeşil sebzelerden fasülye, enginar, bezelye ve semizotunu mutlaka öğünlerinizde bulundurun. Her öğünde kırmızı et tüketmeyin, kırmızı etin östrojen hormonu düzeyini olumsuz etkilediği bilinmektedir.

Günlük mutlaka egzersiz yapın, fakat aşırıya kaçmayın.

Hamile Kalmak İçin Uygun Zaman Nedir?

Hamile kalmak için uygun zaman, kadının adet döngüsüne göre değişir, normalde adet döngüsü bir adetin başlangıcı ile diğer adetin başlangıcı arasındaki süreçtir ve normalde 28 gündür.

28 günde bir adet gören kadında, yumurtlama günü genelde adetin başlangıcından itibaren 14. gününe denk gelir. Burada adetin bittiği gün değil, başladığı gün son adet tarihi olarak düşünülmektedir.

Gebe kalma günü (yumurtlama) adetin 14. gününe denk gelse de adetin 10. ile 18. günleri arasında gün aşırı 5 kez ilişkinin olması gebelik olasılığını yükseltmektedir. Adet başlangıcı 1. günü olarak düşünülürse, adetin 10. , 12., 14., 16., 18., günlerinde cinsel ilişkinin olması hamilelik şansını yükseltir.

Adetlerim Düzensiz, Yumurtlamam Ne Zaman Olmakta?

Hamile kalmayı düşünen kadınların birçoğu bu soruyu arkadaşlarına ve doktorlarına sormaktadırlar. “Ne zaman yumurtlamam olduğunu nasıl bileceğim?” Yumurtlamanın tam gününü tespit etmek kendi başınıza bulabileceğiniz birşey değildir. Fakat vücut ısısındaki değişimler takip edilerek yumurtlama zamanı tahmin edilebilir. Buradaki önemli nokta yumurtlama zamanını tespit etmek değil adetlerin görülme düzenini sağlamak olmalıdır. Bunun için doktor tavsiyesi ile yumurtlama düzenleyici ilaçlar kullanılabilinir, hormon düzeyleri stabil hale getirilebilir ve bitkisel ilaçlar kullanılabilir.

Adet düzensizliği adetin olması gereken tariften bir hafta önce veya sonra olması demektir. Diğer bir deyişle 21 günden önce ve 35 günden sonra adetin görülmesi adet düzensizliği bulunuğu anlamına gelir. 1-2 günlük değişimler adet düzensizliği sayılmaz. Her 100 kadından 25 tanesinde adet düzensizliğinin görüldüğü söylenebilir. Adet düzensizliğinin en belirgin sebepleri arasında aşırı ve uygun olmayan diyetler, kronik yumurtlama bozukluğu, hormonsal bozukluklar, kötü beslenme, bazı böbrek üstü bezi ve guatr hastalıkları, yumurtalık kistleri, aşırı eksersiz ve kontrolsüz spor sayılabilir.

Adetleriniz düzensiz ise ve hamile kalmayı planlamaya başladıysanız öncelikle doktorunuzla görüşüp adetlerinizi düzene sokun. Doktorun gerekli testleri yaptıktan sonra size gebelik hesaplama (hamilelik hesaplama) cetveli verecektir. Bu cetvel ile adet tarihlerinizi daha kolay takip edebilirsiniz ve adet düzensizliğinizin olup olmadığını tespit edebilirsiniz.

Progesteron Gebe Kalmayı Kolaylaştırır Mı?

Progesteron, sadece kadınlara özgü bir hormondur. Bu hormonun etkileri özellikle rahim, vajina ve diğer horonların durumunu etkilemektedir. Progesteron hormonunun yeterli seviyede olması hamile kalmayı kolaylaştırır. Progesteron seviyesindeki düşüklük luteal faz’ı (yumurtlamadan sonraki 14 günlük süre-her kadında bu süre aynıdır) bozup hamile kalmayı zorlaştırmaktadır.

Östrojen dengesini düzenleyen krem ve tabletler mutlaka profesyonel yardım alınarak kullanılmalıdır. Eş, dost tavsiyesiyle hormon dengesini düzenlemeye çalışmak çok kötü sonuçlar doğurabilir.

Kadınlarda yumurtlama süreci içerisinde östradiol ve progesteron hormonlarında artış görülür. Bu iki hormonun, hamile kalmayı direk olarak etkilediği ve gebeliğin devam etmesinde önemli bir rol oynadığı bilinmektedir. Progesteron hormonun etkilerinden biride yumurtlama sonrası rahim ağzında ki ph ve salgıyı değiştirerek rahmi hamilelik için uygun bir hale getirmektir. Vücut ısısında meydana gelen artışında en önemli nedeni progesteron daki artıştır.

Zamanlanmış cinsel birlikteliklerle gebe kalamayan veya daha önce düşük yapmış hastalarda, sağlıklı bir gebelik başlangıcı için yumurtlama tarihi itibariyle doktorunun tavsiye ettiği şekilde progesteron miktarını artıracak ilaçlar kullanılabilir.

Hamilelik İçin Cinsel İlişki Nasıl Olmalı?

Uzun süre çocuk sahibi olamayan ve tedavi gören ailelerin yaptığı en belirgin hata, ilişkiyi bir zorunluluk ve bir ödevmiş gibi görmektir. Daha rahat, stressiz ve isteyerek ilişkide bulunulması çocuk sahibi olma olasılığınızı büyük ölçüde artıracaktır.

Hamile Kalmak İçin Cinsel İlişki Sıklığı Ne Olmalı?

Her gün ilişkiye giren erkeklerde spermlerin kalitesi düşmektedir. Sperm kalitesinin en iyi olduğu ilişki periyotları, cinsel ilişkinin 48 saatte bir olması şeklindedir. Aynı zamanda ilişki sabah olduğunda, sperm miktarı da daha fazladır.

Diğer bir konuda çiftlerin kendilerini ilişki için zorunda hissetmeleri ve buna bağlı olarak yaşadıkları olumsuz psikolojik etkilerdir. Stres ve gerginlik ilişki kalitesini olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle birliktelikler bir görev haline getirilmemeli, haz amaçlı yapılmalıdır, görülen her adet kadınlarda hayal kırıklığı yaratabilir. Ancak bakış açısı değiştirilerek “bu ay olsa da olur, olmasa da “ düşüncesi ile bu psikolojik sıkıntılar giderilebilir. Çünkü aşırı gerginlik hem sperm kalitesini, hem yumurtlama olayını bozabilir.

Hamile Kalmak İçin En Uygun Cinsel İlişki Pozisyonları Hangileridir?

Uzmanlar, spermin vajina içinde en uzun süre kaldığı pozisyonların hamile kalmak için en uygun pozisyonlar olduğunu belirtiyor. Hamileliğin oluşması için, spermlerin vajina içine uygun şekilde bırakılması ve vajina içindeki spermlerin rahme ilerleyebilmesi gereklidir. Ayrıca kadınların da ilişki sonrası alacakları önlemlerle gebe kalma olasılığını artırabilirler.

Erkeğin üstte olduğu misyoner pozisyonundan sonra, bel altına ince bir yastık konularak spermlerin vajina içerisinde daha kolay hareket etmesi hamile kalma olasılığınızı arttıracaktır. Buradaki önemli husus yastığın çok kalın ve sert olmamasıdır.

Ayrıca diz dirsek pozisyonundaki beraberlik hamile kalmak için en uygun pozisyonlardan biridir. Kadının veya erkeğin ayakta olduğu, oturduğu veya kadının üstte olduğu pozisyonlarda sperm daha kolay dışarı akabileceği için hamile kalmak için uygun değildir.

Klasik erkeğin üstte kadının altta olduğu pozisyon kadınların en fazla rahat ettiği ilişki türüdür. Çiftler cinsel ilişkiye bu pozisyonda başlayabilir ve ilişki süresini uzatmak için farklı pozisyonlar deneyebilirler. Fakat spermlerin vajina dışına kolayca akabileceği pozisyonlarda ilişkiyi sonlandırmak uygun olmayacaktır.

Hamile Kalmak İçin İlişkide Neler Yapılmalı?

Çiftler ilişki sırasında birbirlerini psikolojik olarak rahatlatmalı, ön sevişmeyi uzun tutmalı ve ilişkiden zevk almaya çalışmalıdır.  Erkeğin boşalmasından sonra penis vajina içinde sertliğini kaybedene kadar (1-2 dakika) bekletilmeli, hemen dışarıya çıkartılmamalıdır. İlişki sonrasında da kadın hemen ayağa kalkmamalı, bir miktar uzanıp ayaklarının altına yastık koymalı ve bu şekilde 25-30 dakika yatması önerilmektedir. Hamile kalmayı düşünen kadınlar ilişki sonrası hemen ayağa kalkıp yıkanmaya gitmemelidir.

Vajina İçini Yıkamak Önerilmez!

Vajina kendisine ait asit-baz dengesi yani PH’ı olan bir organdır. Adet kanaması ve ilişki sonrası vajina içini basınçlı su ile yıkamak, sağlıklı koşullar yaratmaz. Bu tür durumlarda vajina PH’ı değişir, bu da gebelik olasılığını azaltmaktadır.

Vajinal PH düştüğü zaman spermin vajina içinde yaşama olasılığı düşer. İlişki sonrası vajinanın suyla yıkamasıyla spermlerin sayısını azaltacağından hamilelik olasılığını da düşürür.

Eğer kadında vajinal akıntı, kötü koku gibi şikâyetler varsa bu enfeksiyona bağlı olabileceği için, mutlaka öncelikle tedavi edilmesi gerekir. Vajinal enfeksiyonlarda ve rahim ağzındaki yara gibi durumlarda, hamilelik oranlarını azaltmaktadır.

Hamile Kalmayı Zorlaştıran Nedenler Nelerdir?

  • Anne adayının 35 yaşından büyük olması
  • Kadınlarda düzensiz adet görme
  • Cinsel ilişki yoluyla bulaşan hastalıklar
  • Endometriyozis hastalığı
  • Aşırı kilolu veya aşırı zayıf olmak
  • Devamlı değişik nitelikte ilaç kullanımı, sigara ve bağımlılık yapan alışkanlıklar
  • Kronik hastalıkların varlığı (kalp, karaciğer şeker ve guatr hastalığından herhangi birinin olması)
  • Epilepsi ve psikolojik rahatsızlıklar
  • Genital organlarda geçirilmiş ağır iltihabi olan hastalık öyküsü
  • Erkeğin testislerinden kaza geçirmiş veya ameliyat olmuş olması
  • Gebe kalmayı arzulayan kadınların yumurtlama hesaplaması yapmayı bilmemeleri ve sonuç olarak gebelik hesaplama veya diğer adı ile hamilelik hesaplama takvimi oluşturmayı bilmemeleri.
  • Ayrıca stresin de hamile kalmayı zorlaştıran önemli faktörlerden biri olduğu unutulmamalı.

Hamile kalmak isteyipte bu konuya çözüm arayan çiftler için hazırladığımız bu yazımızın burada sonuna gelmiş bulunmaktayız. Sizlere sağlıklı bir şekilde hamile kalma yollarını tüm detaylarıyla anlatmaya çalıştık. Umarım hamile kalma konusunda sizleri yeterince aydınlatabilmişizdir.

En yakın zamanda çocuk sahibi olmanız dileğiyle…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz