Hamileliğin (Gebeliğin) 10. Haftası

10 haftalık hamilelik

Hamileliğin 10. Haftası

Gebeliğin en önemli evresi 10. hafta ile birlikte bitiyor. Fetal dönemde bebeğinizin büyüme hızı maksimuma ulaşacak ve artık doğuştan gelen sakatlık riski azalmıştır. Artık o bir fetus. Fetusun boyu 3,1-4,2 cm ağırlık ise 5 gr. dır. Çok minik bir insan. Bütün hayati organları eksiksiz olarak oluştu, bundan sonraki haftalar gelişim süreci olacak. Dudaklar dâhil tüm yüz hatları belirgin, kalp gelişti ve düzenli olarak kan dolaşımını sağlayabilecek durumda. Sindirim sistemi ve üreme organları artık daha belirgin.

Vücut kıvrımları, dirsekler, dizler, ayak parmakları, el parmakları belirgin hatta tırnaklar bile belli olabiliyor. Kaslar güçlenmeye ve hareket kabiliyeti artmaya başlıyor. Her şey gelişirken bebeğin dişleri de gelişir bu yüzden gebe kadınların flor alması doktorlar tarafından önemle tavsiye edilmektedir. Bu haftada genetik hastalıkların olup olmadığı teşhis edilebilir. Genellikle 10 ya da 11 haftalarda şüphelenildiğinde biyopsi yöntemi ile genetik testler yapılabilir.

10. hafta da annenin de şikâyetlerinde değişiklikler olur. Vücutta ki kan miktarı arttığı için deride koyu renkli damar izleri ortaya çıkabilir. Halk arasında varis olarak nitelendirilen bu durum gebelikten sonra kaybolur. Sadece %20 kadında kalıcı olarak kalır. Varislerin çıkmaması ya da artışını önlemek için çok fazla ayakta kalınmaması öneriliyor. Bulantı ve kusmalar azalmaya fakat kaçınılmaz bir kilo alımı başlar.

Bazı anne adaylarında ise bu şikâyetler birkaç hafta daha aynı şiddette devam edebilir. Doktorunuza danışarak aldığınız ilaçları kullanmaya devam edebilirsiniz. Ayrıca göğüslerde büyüme gözlenir. Rahat sütyenleri giyme zamanı geldi diyebiliriz. Göğüs estetiği bakımından ne çok sıkı ne de çok bol sütyenleri giymeyi tercih etmeyin.

Gebelikte kan hacmi %40-50 oranında artar. Bu yüzden de hızlı gelişim gösteren meme dokusunda ve vücut ağırlığınıza maruz kalan ayaklarınızda başta olmak üzere vücudunuzun çeşitli bölgelerinde toplardamarlar belirginleşmeye başlayabilir. Bacaklarınızdaki damarların belirginleşmesi sizde mutlaka varis oluşacağı anlamına gelmez. Yine de bu konuda yapabileceğiniz bir şeyler olduğunu bilmeli ve gerekli önlemleri almalısınız.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz