Hamileliğin (Gebeliğin) 16. Haftası

16 haftalık hamilelik

Hamileliğin 16. Haftası

Bebek sonunda göz kırpmaya başlamıştır. Bacaklar gövdesine oranla daha uzun ve hareket kabiliyeti daha gelişmiştir. Kulaklarda artık daha belirgin ve biçimli bir hal almıştır. Bebeğin ultrasonografideki görüntüsü çok tatminkârdır. Neredeyse her organı net izlenebilir. Cinsiyet organları çok net görülebilmektedir. Bebeğin gözleri başının dış kısımlarından içlere doğru yakınlaşmaya başlamıştır. Mekonyum adı verilen fetal dışkı da bağırsaklarda birikmeye başlar. Macun kıvamındaki koyu renkli dışkı dökülen hücre, omniyon sıvısı ve bağırsak salgılarından oluşan bir karışımdır.

Plasentanın fetus boyutuna ulaşmasıyla daha fonksiyonel bir dolaşım sistemi gerçekleşir. Myelin (sinir liflerini kaplayan madde) sayesinde sinir iletimi güçlenir. Bebek duyarlılık kazanır hatta ışığa karşı bile tepki verebilir. Gebeliğin 16. haftasında bebeğin boyutu 10-11 cm, ağırlığı ise 80-100 gr olmuştur.

Rahim yaklaşık olarak 250 gr ağırlığa ulaşmıştır. Bu yüzden karnın alt kısmı artık iyice belli olmaya başlar. Bu dönemde bir annenin hissedebileceği en güzel etki bebeğinin hareketleri olacaktır. Bu durum her anne için geçerli olmayabilir. Bazı bebekler fazla hareketli olmadığı için bu dönemde anne adaylarının üzülmemesi gerekiyor. Özellikle daha önce gebelik geçirmemiş bayanlar bu hareketleri hemen fark edemez.

16. haftanın en şikâyet edilen rahatsızlığı mide yanması olacaktır. Yemek borusuna kaçan mide asitleri bazı gebeliklerde çok şiddetli olur. Böyle durumlarda yatış pozisyonundaki yenilikler faydalı olacaktır. Yastığı biraz yüksek tutmak ağza su dolmasını engelleyebilir. Damarlardaki kan miktarı gebelik öncesine göre artış gösterir. Bu artışın en hızlı olduğu dönem 16. haftadır. Bunun sonucunda bazı hamilelerde burun kanaması görülebilir.

Bu haftada üçlü test, dörtlü test ve ultrasonografi ile bebekte bir anomali olup olmadığı taranacaktır. Üçlü ve dörtlü testler anne adaylarına önerilen kan testleridir. Anne adayından alınan kanda üç veya dört ayrı hormon için ölçüm yapılır. Hormon ölçüm sonuçları, özel bir bilgisayar programına girilerek işleme tabi tutulur. Bu işlem neticesinde anne adayının bebeğinde Trisomi 21 (Down sendromu- mongol bebek), Trisomi 18 ve nöral tüp defekti (NTD) gibi doğumsal sakatlıkların var olma olasılığı belirlenir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz