Hamileliğin 18. Haftası
Hamileliğin bu haftasında kalsiyum alınmasına dikkat edilmelidir çünkü bebeğin kemikleri sertleşmiş olmalı. Bebek kemikleri için gerekli olan tüm desteği annenin kalsiyum deposundan alır. Özellikle bu dönem de kalsiyum yetersizliği yaşamak hem bebeğin hem de annenin zararına olacaktır. Gebeliğin 18. haftasında anne karnındaki bebek düzenli olarak uyku ve uyanık olma gibi bir hayat yaşamaya başlar. Kaşlar artık belirgindir ve kirpikleri uzar. Diğer haftalara oranla bebek daha hareketlidir.
Kollarını ve ayaklarını hareket ettirip kendisine bir yatış pozisyonu ayarlayabilir. Hem dış hem de iç olmak üzere cinsel organlar gelişir. Plasenta da gelişimini tamamlamıştır ve bu haftadan sonra şekli değişmeyecektir. Bebeğin boyutu 13-14 cm, ağırlığı ise 130-140 gr olmuştur.
Ses tellerinin gelişimi neredeyse tamamen tamamlanır ve bu haftada kol ile bacakların gelişimi hızlanarak devam eder. Plasentanın da hızlı bir gelişim sürecine girdiği gebeliğin 18. haftasında kalbin yapılandırılmasına devam edilir. Ultrason ile kalbin görüntüsüne ulaşmak söz konusu olsa da, yine de bebeğin kalbi hala kendine yetebilir düzeyde bir gelişim geçirmemiştir. Verniks adı verilen yağlı bir bileşen ile vücudu kaplanmaya başlayan bebek, gelişen vücudun dış etkilerden korunması için kıkırdak dokuyu kemiğe dönüştürmeyi de sürdürür. Verniks maddesi bebeğin çok hassas olan vücudunun korumalı bir ortamda gelişimine devam etmesini sağlayan bir keseciktir.
Bu hafta da artık gebe olduğunuzu saklayamazsınız. Hem karın büyüklüğü hem de 5 kiloya varan kilo artışı çok rahat belli olacaktır. Bu dönemde bol ve rahat giysiler giymeye özen gösterin. Özellikle sıkı korselerden sakının. Gebelikte sadece doktor tarafından önerilen özel hamilelik korseleri kullanılabilir. Bu korselerin özelliği belin ağırlığı kaldırmasına yardım etmesi. 18. hafta da uykusuzluk ve vajinal akıntılarda artış görülebilir. Düşük tansiyon sorunu da bu hafta devam eden şikâyetler arasında olacaktır. Rahatsız yatış pozisyonlarınız için bol miktarda yastık kullanabilirsiniz. Yatmadan önce sakinleştiren bitki çayları da uyumanıza faydalı olacaktır. Gaz şikâyetleri içinde yine bitki çaylarından faydalanabilirsiniz.
Anne adayı süre gelen kabızlık sorunuyla boğuşmaya devam etmektedir ve bu süreç dâhilinde düzenli sıvı alımına özellikle dikkat edilmesi gerekir. Kabızlığın çok artış gösterdiği bu dönemde bol sıvı alınmasıyla ve kayısı suyu, komposto gibi sıvı yiyeceklerle bol lifli yiyeceklerin tercih edilmesiyle kabızlık şikâyetini biraz hafifletilebilir. Taze sebze ve meyveler, özellikle lahana, baklagiller, üzüm ve kayısı yararlı olacaktır. Alınan Folik Asit ve vücudun dalgalanan hormon seviyesi sebebiyle midedeki yanma hissi de devam edebilir.
Hamileliğin 18. haftasında anne genellikle, hayatı boyunca görebileceği en düşük tansiyon değerleriyle karşı karşıya kalmaktadır. Bu durum bebeğe giden kan akışının hızlanması ve kan damarlarındaki esneme sonucuyla meydana gelir. Bu da anneyi, bilhassa uzun süre oturulan bir yerden ayağa kalkma ve ani hareketler esnasında tansiyonunun düşmesi gibi çeşitli belirtiler ile rahatsız edebilir. Bu dönem bilinç kaybına varan dereceye gelmiyorsa ve çok sık tekrar etmiyorsa anne adayının telaş etmesine gerek yoktur.