Hamileliğin (Gebeliğin) 19. Haftası

19 haftalık hamilelik

Hamileliğin 19. Haftası

Gelişen kas ve sinir sistemleriyle birlikte bebeğin tepkileri artmaya başlayacaktır. El, kol ve ayaklarını hareket ettirir, parmağını emebilir. Myelin tabakası ile birlikte sinir sistemi daha da gelişmiştir. Süt dişlerinin yerleri belli olur. Saçları uzar. Bebeğin sindirim sistemi artık çok iyi geliştiği için düzenli olarak idrarını yapar. Amniyon sıvısından içen bebek aslında kendi idrarını da içmiş olur. Amniyon sıvısı iki saatte bir kendisini temizler, yenilenir ve mikropsuzdur. Boyu 13-15 cm, ağırlığı ise 180-200 gr olmuştur. Bebeğin dış yüzeyi verniks caseosa denilen kremsi bir madde ile kaplıdır. Beyaz renkteki bu madde sürekli su içinde olan bebeği korur.

İç kulak gelişimi de tamamlandığında bebek anne karnında olmasına rağmen dış ortam seslerini duyabilmektedir. Gelişim süreci açısından muazzam derecede önemli olan büyüme hormonunun etkili bir şekilde salgılanabilmesi için “uyku” alışkanlığı da oluşmaya başlayan bebek, kendi uyku düzenine de giderek daha fazla alışmaktadır. Erkek çocuklarının prostat gelişimi tamamlanırken, kız çocuklarında bu haftada vajina ve uretus yapılandırılmasında son aşamaya gelinmektedir.

Erkek bebeklerin penisinin de yapılandırılmasında önemli bir aşamanın geçildiği hamileliğin bu haftasında saçlı deri de etkili bir biçimde çalışarak saç üretimine devam etmektedir. Süt dişleri için hazırlık başlamakta ve bebeğin ağız yapısında kapsamlı değişimler yaşanmaktadır. Damak yapılandırmasının başladığı 19. hafta, bebeğin doğum sonrası anne memesini emebilmesi için gerekli fizyolojik yapının inşasıyla devam etmektedir.

Gebeliğin 19. haftasında kadın vücudu hızla değişmeye başlar. Göğüs uçlarındaki areola adı verilen kahverengi bölgeler büyür hatta göğüsün yarısını bile kaplayabilir. Annelerin endişeye kapıldığı bu durum geçicidir. Genelde doğumdan sonra bir sene içinde kaybolur. Bununla birlikte annenin vücudunda cilt lekeleri de artacaktır. Göbek çukuru düzleşmeye ve karın büyümeye başlar. Bu dönemde karın, kalça ve bacak bölgelerinde çatlaklar başlayabilir. Bu yüzden uygun kremler ya da yağlar kullanılmalıdır. Her kadında olmasa da gebelik çatlaklarının kalıcı olma ihtimali yüksek.

Tüm bu gelişim sürecinde biokütlesi iyice artan ve rahmin büyümesi sonucunda midenin de baskı altında kalmasından, annelerde reflü sorunları baş gösterebilir. Yatmadan önce yemek yememeye dikkat edilmesi bu aşamada mide sorunlarının asgariye indirilmesi açısından önemlidir. Bu hafta 5-6 kilo almış olabilirsiniz. Artık kalp daha hızlı çalışmaya başladı. Kan pompalamak için normalinden 2 kat daha fazla çalışan kalp, nefes alma zorlukları yaşatabilir. Nefes alma egzersizlerini öğrenip düzenli şekilde uygulamak anneyi rahatlatacaktır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz