Hamileliğin (Gebeliğin) 22. Haftası

22 haftalık hamilelik

Hamileliğin 22. Haftası

Kırmızı kan hücreleri (eritrosit) üretimi başlamış ve savunma mekanizmasının yapılandırılmasında en büyük adım atılmıştır. Bu zamana kadar kafa vücuttan daha büyük olur fakat kafa ve vücut orantısızlığının da giderek gerilediği bu süreçte, beden gelişerek bebeğin daha orantılı bir görünüm kazanmasını sağlamaktadır. Bebek artık doğumdaki dış görünümüne yavaş yavaş bürünmektedir. Göz kapakları oluşur ve hafifçe kırpmaya başlar. Bebek yine hareketlidir, kol ve bacaklarını oynatır, elini ağzına götürebilir. Hatta bacaklarını bile tutabilir.

Kız bebeklerde yumurtalık oluşmuştur ve 6000 hücre içeriyordur. Bu dönemin en ilginç olayı ise erkekler bebeklerde görülür. Cinsel organları iyice geliştiği için ilk testosteron salgısı ile sperm üretimi başlar. Bebeğin boyu 19 cm, ağırlığı ise 350 gr olmuştur. Gebeliğin 22. haftasında bebeğin algılaması ve işitmesi kuvvetlenmiştir. Annesinin onunla konuşmasını anlar ve dış dünyadan gelen ses ya da ışığa tepki verebilir.

Karaciğerin yapılandırılmasında son adıma gelinen gebeliğin 22. haftasında safra kesesi de fonksiyonlarını neredeyse tam manası ile yerine getirmeye başlamıştır. Bu haftada bebeğin gelişimi iyice arttığı için vücudun ağırlık merkezi değişir.

Anne adayı için sıkıntılı bir dönem manasın da gelen bu haftada el ve yüzde yanma hissi ile vücut sıcaklığında artış gibi sorunlar görülebilmektedir. Karın bölgesinde şiddetli ağrılar da söz konusu olabileceği gibi, baş dönmesi ve baş ağrısı problemleri de yaygın olarak görülmektedir. Bu hafta da annenin vücudunda fazla miktarda kan ihtiyacı hissedilir. Dışarıdan demir almak zorundadır, aksi takdirde kansızlıkla karşılaşabilir. Hormonların etkisi ince ciltte ince damar görünümleri ortaya çıkar hatta yüzde bile varise benzer şekiller olabilir. Diş etleri hassaslaşır ve şişer. Mide yanması çok olur. Bel ve sırt ağrılarında artış söz konusudur.

Her gün gittikçe kendisini hissettiren bel ve sırt ağrısı, ağırlık merkezinin değişmesiyle alakalıdır. Bel kıvrımı biraz daha içe doğru dönebilir. Bu dönemde yapılacak en iyi şey ortopedik tabanlı ayakkabılar giymek ve ağır işlerden kaçınmaktır. Kesinlikle topuklu ayakkabı giyemez ve ağırlık kaldıramazsınız. Tüm bu önlemlerin yanında kalsiyum deposu olan yiyeceklerle beslenmeye özen gösterin.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz