Hamileliğin (Gebeliğin) 23. Haftası

23 haftalık hamilelik

Hamileliğin 23. Haftası

Bebek vücut sistemlerinin gelişiminde gerçek anlamda çok önemli bir dönemi geri de bırakmış olsa da, hala dış ortamda yaşamayacak kadar hassastır. Bebeğin akciğerlerinin hızlı bir yapılandırma süreci içine girdiği gebeliğin 23. haftasında akciğerdeki hava keseciklerinin de inşasına hız verilmektedir. Bebeğin cinsiyeti bu haftaya kadar ultrason muayenesi ile öğrenilmemişse, bu haftada yapılan doktor ziyareti ile merak edilen sorunun cevabına rahatlıkla ulaşılabilir.

Bu dönemde pankreas önemli ölçüde gelişmeye başladığı için insülin üretmeye ve şekerini karaciğerde depolamaya başlar. Bu haftanın ultrason görüntülerinde bebeğin gülümsediği görülebilir. Çünkü dudakları oluşmaya başlamıştır. Göz rengi henüz belli olmasa da gözleri gelişmiştir. Bebek kilo almaya başlar ve vücudundaki kıllarda koyulaşma görülür. Hareketlidir ve her hareketi anne tarafından hissedilmeye başlanır. Tekmeler atabilir hatta bazen annesinin canını bile yakabilir.

Bu dönemde bebeğin annesinin cildi üzerinde ayak izini bile görebilirsiniz. Orta kulaktaki kemikler geliştiği için anne ve babasının sesini duyabilir. Artık boyu 20 cm, ağırlığı ise 455 gr olmuştur. Bebeğin doğum şekline gerçekten de çok yakın olduğunu görebilirsiniz.

Gebeliğin 23. haftasında iştah açılır hatta bazı yiyeceklere karşı aşerme denilen istek duyulabilir. Alınan besinler abartılmadığı sürece sorun yok bu hafta hamileliğin başından beri 6 kilo almış olmanız gerekiyor. Yağlı yemeklerden özellikle uzak durmanız gerekiyor. Mide yanması ve ilerleyen aşamalarda reflü sorunları için mümkün olduğunca “azar azar ve sık sık” yemek yemesi tavsiye edilir. Bel ve sırta binen yük fazlalaştığı için bir de bunların üzerine fazla kiloları eklemeniz gerekiyor.

Bu hafta da gereğinden fazla kilo almış iseniz muhtemelen nefes almakta ve yürümekte zorluk çekeceksiniz. Bacaklara kramplar girmesi ve idrar kaçırmak, bu dönemde görülebilecek diğer şikâyetler. Bunun nedeni büyüyen rahmin idrar torbası üzerine baskı yapması. Kalsiyum ve magnezyum desteklerini ihmal etmeyin, kramplar üzerinde faydalı olacaktır. Her ihtimale karşı temkinli olmakta fayda var.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz