Hamileliğin (Gebeliğin) 26. Haftası

26 haftalık hamilelik

Hamileliğin 26. Haftası

Bebeğin görme sinirleri artık çalışmaya başlamıştır. Retina tabakasının yapımı devam etmektedir. Bebeğin göz rengi de oluşmaya başlar fakat gerçek göz rengini doğumdan 2 ya da 3 ay sonra almaya başlar. Bu haftada bebek göz kapaklarını oynatabiliyordur. Gebeliğin 26. haftasında akciğerlerin gelişimi devam ediyordur. Akciğerler bir yandan gelişimini tamamlamaya çalışırken bir yandan da sülfaktan denilen bir madde üretmeye başlar. Bu madde doğumda bebeğin hava solumayı sağlayacaktır.

Sülfaktan maddesi küçük hava keseciklerinin birbirine yapışmasına engel olacaktır. Bebeğin bilinci artık daha gelişmiş durumdadır. Dokunduğunuz da ya da konuştuğunuzda anlayabilir hatta cevap verebilir. Bebeğin duyarlılığı ile birlikte hareket kabiliyeti de gelişmiştir. İstediği zaman yönünü değiştirecektir. Bebek artık 23 cm boyutunda ve 910 gr ağırlığındadır.

Doğum için yağ depolamaya büyük bir hızla devam eden bebek, doğumun kolaylaşmasını ve kendisinin zarar görmemesini sağlayan bu yağ depolama işlemi ile ayrıca vücut ısının kontrolünü de öğrenmektedir. Bebeğin eklem ve kas yapısının güçlenmesinin ardından deri de normal rengini kazanırken, artık dışarıdan yapılan dokunuşlara tepki verebilecek hale gelmiştir.

Bu haftadan sonra rahim, her hafta bir cm büyüyecektir. Sağlıklı bir beslenme uyguladıysanız 7-10 kilo almış olmalısınız. Kilo ile birlikte vücut su tutmaya da başlayabilir. Özellikle yüz bölgesinde belirli bir şişlik göze çarpar. Hormonel bir durumdur ve bu yüzden sakın su içmekten vazgeçmeyin. Aşırı bir şişlik görünüyorsa doktorunuza başvurun. Aslında bu dönemde en büyük şikâyet ani kasılmalar ve ağrılardır. Adet sancısına benzer birçok ağrı hissedilebilir. Bunun nedeni kadın vücudu doğum provası yapıyor olmasıdır. Ancak ağrı ve kasılmaların şiddeti artarsa erken doğum riskine karşın hemen bir doktora başvurmanız gerekir. Gelen kasılma sayısı günde 4 defayı aşmamalıdır. Aksi takdirde erken doğum habercisi olabilir.

Sık idrara çıkma ve kabızlık şikâyetlerinin ardından bebeğin büyümesiyle birlikte iyice genişleyen rahim, karın boşluğundaki ana atar damar üzerinde baskı oluşturmakta ve bunun da sonucu olarak ayaklardaki ödem daha da artmaktadır. Anne adaylarının bu haftalardan itibaren düzenli yürüyüşler yapmayı ve günün belirli bir bölümünü ayaklarını uzatarak istirahat etmeye ayırması önemlidir. Bebeğin doğuma hazırlığı devam ederken anne adayının fiziksel hareketliliği de günden güne azaldığından, baba adayına da büyük görev düşmektedir. Anne adayının doktor kontrollerini aksatmaması ve fazla efor gerektiren işler yapmaması ise dikkat etmesi gerekenlerin başında gelmektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz