Hamileliğin (Gebeliğin) 27. Haftası

27 haftalık hamilelik

Hamileliğin 27. Haftası

Gebeliğin 27. haftasında erken doğum riski çok düşmüştür. Bebeğin hiçbir engel çıkmadan %85 yaşama şansı vardır. Bebek bu hafta neredeyse 1000 gr olmuştur. Boyu 24 cm’dir. Beyin gelişimine devam eder ve bilinç sürekli güçleniyordur. Aynı şekilde kasları da güçlenen bebek bazen hareket etmekten, uyumaktan ya da uyanmaktan o kadar sıkılır ki parmak emmek gibi kendi kendine sakinleşme yöntemleri geliştirir. Akciğerler gelişimine devam eder hatta bebek nefes alıp verme egzersizleri yapıyordur.

Kompleks yapısı ile yapımı uzun süre devam eden gözde retinanın yapılandırılması neredeyse tamamlanmak üzeredir. Göz kapakları açılan bebek artık aydınlık ile karanlığı bile ayırt etmeye başlar. İşitme duyuları da gelişmiştir ve dış dünyanın seslerini iyice algılayabilir. Anne karnına kulağını dayayan biri bebeğin konumuna göre artık bebeğin kalp atışlarını duyabilmektedir. Bebek, doğum anındaki görünümüne kavuşmuştur.

Bu hafta nefes almakta ve uyumakta zorlanabilirsiniz. Rahim göğüs kafesine yaklaştıkça diyaframı sıkıştıracaktır ve bu durum akciğerlerin yeteri kadar hava ile dolmasına engel olacaktır. Bu durum bebeğe zarar vermez, sadece anneyi yorar. Dinlenmek için uzandığında bile yorgun kalkabilirsiniz. Bazen dinlenmek bir kâbusa dönüşebilir ve hatta uyuduğunda harekete geçen bilinçaltı yüzünden gerçekten kâbus bile görebilir. Uyurken yastıkla alınan destek ile bu şikâyetler azaltılabilir.

Bu dönemde ortaya çıkan bir diğer sorun ise yükselen kolesterol. Bunda endişe edecek bir şey yoktur çünkü kolesterol ilk defa bir işe yarar. Plasentanın ürettiği gebelik hormonlarına karşı kolesterol koruyucu bir kalkan oluşturur. Sadece fazla kilo almamak gerekir. Bu dönemde beslenmeye dikkat edilmelidir çünkü vücut kilo alma konusunda bu dönem çok istekli olabilir.

Anne adaylarının bu aylarda yaşayabileceği en büyük sorun idrar kaçırmadır. Bebek iyice büyümüştür. Büyüyen bebek mesaneye baskı yapar. Gebelik döneminde hızla artan hormonların da etkisiyle, gülmek, öksürmek ve ani pozisyon değişikliklerinde idrar kesesinin zamansız kasılması ile oluşur. Bu tür şikâyetlerin önlenmesi için hekimler idrar tutmaya yarayan kasları güçlendirmek amacı ile Kegel egzersizlerini önerirler.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz