Hamileliğin (Gebeliğin) 28. Haftası

28 haftalık hamilelik

Hamileliğin 28. Haftası

Gebeliğin 28. haftasında yağ depolamaya başlayan vücut belirgin bir şekilde kilo almıştır. Yağlar bebeğin doğum sonrası hayatı için önemlidir. Vücut ısısını dengelemesine yardımcı olacaktır. Bebeğin saçlarının da oldukça uzadığı 28. haftada kas dokusu da güçlenmeye devam etmektedir. Boyu 35, baş ve popo uzunluğu 25 cm ağırlığı ise 1100 gr. olmuştur. Bebek bu dönemde kalsiyum ihtiyacı hisseder. Bu ihtiyacı mutlaka karşılamalıdır. 

Anne bu dönemde kalsiyum yönünden eksik beslenirse bebek annenin kemiklerinde bulunan kalsiyum depolarını kullanacaktır. Eğer herhangi bir erken doğum nedeni ile karşılaşılırsa bebeğin yaşam şansı %90’dır. Böyle bir durumda yaşam destek ünitesine bağlanarak hayatına devam eder ve gelişimini tamamlar. Zira bebek, hayatta kalmasına yetecek kritik yaşam fonksiyonlarını kendi başına yürütmeye başlamıştır.

Bu dönem hem anne hem de bebek için gerçekten önemli bir dönem. Mevsimsel hastalıklardan mutlaka korunmalı ve sağlıklı beslenme planınıza devam etmelisiniz. Bu haftada gebeliğin başından bu yana 7-10 kilo almanız normal. Eğer daha fazla kilo almış iseniz her gün düzenli olarak yürüyüş yapmanız gerekiyor demektir. Doğumun zorlu geçmemesi için fazla kilolardan sakınmanız gerekiyor.

Rahim büyüyerek artık kaburgalara dayanmış olabilir. Bu yüzden bel ve sırt ağrılarında artış olacaktır. Aynı zamanda da bacaklarda varis ve şişliklerde görülebilir. Göğüslerden kolostrum adı verilen ilk süt salgısı gelebilir. Bu sütün kesinlikle sağılmaması gerektiğini unutmayın.

28. haftada glikoz testi yaptırmalısınız. Test sırasında kan uyuşmazlığınız varsa bunu mutlaka doktorunuza hatırlatın. Tüm bunlarla birlikte tansiyonunuzu mutlaka takip edin. Çükü bu hafta tansiyonun yükselmesi gibi yan etkiler ortaya çıkacaktır. Bu itibaren anne adayı ayakta uzun süre durduğunda rahmin yaptığı baskı sonucunda çok şiddetli bir idrara çıkma ihtiyacı hissedecektir.

Bu nedenden ötürü ayakta geçirilen sürenin de kısıtlanması önemlidir. Bu dönemden itibaren birçok anne adayının psikolojisi değişir ve bazılarında da “erken doğum” korkusu başlar. Bu tür ihtimallerin akla getirilmemesi ve herhangi bir şey hissedilmesi halinde hekime başvurulması önemlidir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz