Hamileliğin (Gebeliğin) 29. Haftası

29 haftalık hamilelik

Hamileliğin 29. Haftası

Bu dönemde anne karnındaki bebek oldukça hareketlidir. Bu dönemde ayrıca bebeğin tat alma, koku alma ve ışığa karşı hassasiyeti artar. Dış dünyaya hazırlanmaya başlamıştır. Bağışıklık sistemini güçlendirmeye başlayan bebek, doğum sonrasında anne sütündeki antikorlarla daha da güçlü bir hale gelecektir. Yağ depoları hızla artar ve kilo alır. Vücut ısısını dengeleyebiliyordur. Büyüklüğü 37 cm, ağırlığı ise 1250 gr olmuştur. Kafa ve vücut büyüklüğü giderek orantılanıyor. Kemikleri ve kasları artık çok güçlüdür.

Kemik ilikleri alyuvar (kırmızı kan hücreleri) üretmeye başlamıştır. Bebeğin böbrek üstü bezleri hormon üretmeye başlar. Erkek bebekler androjen hormonu, kız bebekler ise prolaktin hormonu üretmeye başlar. Tüm duyu organları çok gelişmiştir. Işığa karşı büyük bir ilgi duyar. Seslere alışmıştır, onunla konuşabilir hatta ona şarkılar söyleyebilirsiniz.

Bu dönemde 8-11 kilo alınması son derece normal. Bebek büyüdükçe annenin vücudunda ki basınçta giderek artıyor. Kaçınılmaz sırt ve bel ağrıları artık anneyi uyutmayabilir. Günlük hayatta yapılan birçok işi artık kolaylıkla yapamıyor olabilirsiniz. Sizi yoran her işten özellikle de ağırlıklardan mutlaka kaçının ve dinlenmeye özen gösterin. Sık idrara çıkma isteği ile de karşılaşabilirsiniz. Yeteri kadar su içmeyi ihmal etmeyin. El, ayak ve bileklerde şişlik, tansiyon düşmesi, halsizlik gibi şikâyetler bu hafta artacaktır.

Kasıklarda ve bacaklarda kramplar ve ağrılar hissedebilirsiniz. Böyle durumlarda hafif masajlar ve ılık duşlar iyi gelebilir. Eğer bu ağrılar fazlalaşırsa sorunun kaynağı vücudunuzun kalsiyum eksikliği olabilir. Bu yüzden kalsiyum ve magnezyum takviyesi alınmalıdır. Doktorunuzda bu bilgileri edinmelisiniz.

Bebekler 29. haftada artık uyuma düzenini tamamen oturtmuştur. Genellikle gece saatlerinde uyanık olan bebek, gündüz saatlerindeyse uyumaktadır. Bunun en temel nedenlerinden biri, gün içinde hareketli olan annenin karın bölgesindeki Amniyotik sıvının sallanmasına ve bu sallanmanın da bebek için bir “beşik” işlevi görmesidir. Yağ dokusunun giderek fazlalaşması, bebeğin artık doğum sürecine hazırlık yapmaya başladığının en büyük göstergesidir.

Beyindeki birçok merkezin yapılandırılması sürerken, bebek beyindeki ısı kontrol merkezinin inşasını bitirmiştir. Bebeğin 5 duyu organı ve beyindeki algı merkezi tamamen gelişmekte ve artık içinde yaşadığı Amniyotik sıvının tadına dahi bakabilmektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz