Hamileliğin (Gebeliğin) 33. Haftası

33 haftalık hamilelik

Hamileliğin 33. Haftası

Bebek artık 2 kg, boyu ise 43 cm. bebeklerin bu hafta en çok yaptığı şey, uyumak, uyumak ve uyumaktır. Çok derin uykulara dalabilir, hatta bütün duyu organları ile birlikte rüya görme yeteneği bile gelişmiştir. Gözlerini hislerine göre kısar ya da açar. Sesleri duyar, cevap verir ve biraz bulanık ta olsa görmeye başlar. Akciğerlerin gelişimi önemli oranda tamamlanmıştır. Vücudu doğuma hazırlanıyor. Cildinin altında kalınlaşan yağ tabakası doğumda ve doğum sonrasında onun sıcaklığını koruyacaktır. Bundan sonra hızla kilo aldığı bir dönemde başlamış olur.

Amniyon sıvısı azalmayıp ve artmayıp doğuma kadar aynı seviye de kalacaktır. Bu sıvı onlar için çok değerli. Amniyon sıvısı sadece bebeği korumakla kalmaz ona ait hücreleri de taşır. Bebek bu sıvıyı bazen yutar bazen de cilt yoluyla kanına karışır. Amniyon sıvısının azalması gerçekten çok tehlikeli bir durumdur.

Bebek Verniks adı verilen madde ile kaplanmış ve doğum için kritik dönemece girmiştir. İçinde bulunduğu sıvıyı fonksiyonel bir biçimde akciğerlerine alıp veren bebek, solunum sisteminin yapılandırılmasında da sona ulaşmıştır. Erkek bebeklerin testisleri torbaya girmiştir ve hekim tarafından yapılan ultrason muayenelerinde bebeğin testis gelişimi açıkça gözlemlenebilmektedir.

Bu hafta da her gün düzenli olarak yaptığınız yürüyüşler her gün biraz daha zorlayıcı olabilir. Bunun nedeni ise, relaxin hormonunun eklemleri doğuma hazırlama amacı ile gevşetmesidir. 33. hafta bebeğin hızla kilo almaya başladığı bir dönemdir. Aynı şekilde annede de hızlı kilo artışı görülecek. Dolayısı ile bel ve sırt ağrıları artacaktır. Aslında bu çok normal çünkü rahim gebelik öncesindeki halinden tam 500 kat daha büyüktür. Şişlikler ve uykusuzluk devam edecek.

Bu hafta yeni eklenen şikâyetler baş ağrıları olabilir. Baş ağrısına tansiyonunda eşlik ettiği durumlarda anne, uçuşan nesneler ya da ışıklar gördüğünü sanabilir. Doktorunuza başvurup tansiyonu dengelemek ve baş ağrısını gidermek için danışmanı gerekiyor. Ayrıca anne adayının el ve ayaklarında şişmeler varsa, tansiyonu yakından takip edilmelidir. Ellerde uyuşma ve karıncalanma gibi şikâyetler de baş gösterebilmektedir.

El parmaklarında his kaybı ve tutuşta zorlanma gibi problemler gebeliğin ilerlemesi ile oluşan fizyolojik değişimlerle alakalıdır. 33. haftaya uygun egzersizlerin düzenli bir biçimde yapılmaya devam edilmesi gerekir. Yüzme en ideal egzersizken, günlük düzenli ve hafif tempo yürüyüşler de son derece faydalı olmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz