Hamileliğin 36. Haftası
Cilt altında yağlanmanın devam ettiği bu haftada kol ve bacaklarda kalınlaşmalar görülebilir. Bebeğin tüm yüz hatları, ifadesi ve mimikleri açıkça görülebiliyor. Gebeliğin 36. haftasında bebeğin tüm organlarının ve vücut sistemlerinin geliştiği görülür. Hem büyüdükçe hem de rahimde aşağılara doğru indikçe hareketleri kısıtlanır. Eskisi gibi rahat hareket edemez. Boyu 46 cm kadar ulaşmıştır ve 2750 gr ağırlığındadır. Bebek başı sivrileşerek yavaş yavaş doğum kanalına girmeye başlar. Kafanın bu sivri biçimi doğumdan birkaç gün sonra değişir ve normal baş şekline döner. Ultrason görüntülerinde bebek tombul yanaklı görünüyorsa, bebeğin yağ oranı ve kas kuvveti çok iyi olduğu anlamına gelir.
Bebeğin cildinin yumuşamasının ardından artık doğum için son hazırlıklar başladı. Şayet bebek bu haliyle dünyaya gelse, büyük bir ihtimal ile herhangi bir müdahale gerekmeden ve yoğun bakım ünitesine yatırılmadan sağlıklı bir şekilde yaşamını sürdürecektir. Böbreklerin tam işlevini yerine getirdiği ve solunum sisteminin efektif bir biçimde çalıştığı bu süreç, doğum kanalına doğru yolculuğun da ilerlediği bir dönemdir.
Akciğerler ve böbrekler dışındaki kalp ve beyin gibi kritik organlar da tam kapasite çalışmakta ve bebek dış dünyada yaşamak için gerekli olan tüm başlangıç sistemlerini kendi başına kullanabilmektedir. Bebeğin damarları ve cildi gelişimini tamamlarken, karaciğer bu haftadan itibaren gerekli olan bir takım enzimleri de salgılamaya başlar.
Plasentanın ve rahmin büyümesi aynı zamanda da amniyotik sıvının da artması tüm bunların yanında bebeğin büyümesi, annenin kilo artışını destekliyor. Bu durumda doktorlar bebeğin gerçek kilosunu saptamakta biraz zorlanabilir. Genelde 500 ve 1000 gr arasında bir yanılma payı olmaktadır. Bu dönemde doktorlar ağrı ve sancıları önleme yoluna gitmez. Doğumun sezaryenle ya da normal olacağı konusunda da kesin bir karar veremez. Bu konuda önemli olan detaylardan biri pelvis genişliğidir. Halk arasında çatı olarak ta bilinen pelvis genişliğinin az olması çok az kadında görülür.
Gebeliğin 36. haftasında şikâyetler artacaktır. Bunların en başında uykusuzluk problemi geliyor. Rahimdeki ağırlığın basıncı ağrı ve sancıları beraberinde getireceği için annenin uyuması zorlaşır. İdrar kesesine de yansıyan basınç sıkça tuvalete gitme isteği verecektir. Göğüs kafesinde sıkışmalar hissedilebilir. Nefes darlığı yaşanması bu dönemde çok normal.