Hamileliğin 38. Haftası
Bu hafta amniyon sıvısının azalmasıyla birlikte bebeğin hareketlerinde de azalma görülecektir. Doğuma çok az bir süre kalmış olmasına rağmen bebek kilo almaya ve hatta cilt altında yağlanmaya devam edecektir. Erkek bebekler kız bebeklere oranla daha fazla yağlanır. Bebeğin boyu 47 cm ağırlığı ise yaklaşık 3100 gr olabilir. Şekli normal bir bebek gibidir. Kafa çevresiyle karın çevresi neredeyse birbirine eşittir. Bebeğin cildini koruyan lanulo denilen tüylerin çoğu ve vernix caseosa denilen kremsi yapının tamamı kaybolmuştur. Her iki madde de bebek tarafından yutularak ve bağırsaklarında tutularak kaybolur. Bebeğin bağırsaklarında biriken mekonyum (dışkı) doğumdan sonra siyah renkte dışarı çıkacaktır.
Birçok bebek bu haftadan itibaren doğum sürecini başlatmakta ve haftalardır süren macerasına son noktayı koymaktadır. Zira bebeğin gelişimi tamamlanmış ve dış ortamda kendi başına yaşaması için gerekli olan fizyolojik gelişim sürecinin sonuna gelmiştir. Bebeğin solunum sistemi aktif bir şekilde çalışmakta ve birçok bebek bu haftadan itibaren sık sık hıçkırmaktadır. Bebeğin kavrama refleksi tam olarak gelişmiştir. Bu haftadan itibaren dünyaya geldiğinde saçlı ve uzun tırnaklı olması dahi söz konusudur.
Gebeliğin 38. haftasıyla birlikte her an doğum gerçekleşebilir. Önünüzde ki 2 hafta suretiyle sürekli yalancı sancılar çekebilirsiniz. Bunları gerçek doğum sancısından ayırt eden belirti, sancının düzenli aralıklarla geliyor olmasıdır. Eğer, 10 dakikada bir 3 kez sancı giriyorsa ve her sancı 50 saniye sürüyorsa bu bir gerçek doğum sancısı olabilir. Bu durumda hemen doktora başvurmalısınız. %75 oranında doğum, 38 ve 42. haftalar arasında gerçekleşiyor. Bu haftadan itibaren sancı sıklıklarını saymanız gerekiyor.
Rahim ağzı şekillenerek doğum için hazırlanıyor. Bu dönemde rahim ağzında halk arasında nişan adı verilen sümüksü bir tıkaç bulunur. Bu tıkaç vajinadan enfeksiyonların geçişini engellemek içindir. Mukus şeklinde ki bu tıkaç genellikle doğumdan bir kaç hafta önce ya da birkaç saat önce atılır. Genelde sümüksü tıkacın atılmasından 2 saat sonra doğum gerçekleşir.