Hamileliğin 39. Haftası
Bu hafta bebeğin yağ birikimi ve kilo alımı artık çok yavaşlar. Bebeğin tüm bu süreç içinde depoladığı yağ dokusu, doğum sonrası vücut ısısını ayarlaması için kritik derecede önemli bir rol oynayacaktır. 3250 gr olmuştur ve 48 cm boya ulaşmıştır. Bu günlerde bebeğin tek yaptığı sürekli uyumaktır. Bütün kasları ve sistemleri tamamen gelişmiştir. Bağışıklık sistemi de gün geçtikçe güç kazanır. Anneden plasenta yardımı ile bebeğe geçen antikorlar bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirir.
Bebeğin bağışıklık sistemi anne sütü sayesinde doğumdan sonra da güçlenmeye devam edecektir. Bebek bu hafta sürekli amniyon sıvısı yutacaktır. Bebeğin içtiği bol miktarda amniyon sıvısı ve cildinden dökülen hücreler sürekli bağırsaklarda birikecek ve mekonyum (dışkı) maddesini oluşturacak. Gebeliğin 39. haftasında bebek neredeyse hiç hareket edemez. Bunun nedeni artık yerin kısıtlı ve tamamen plasentaya dolanmış olmasıdır.
Annenin yeniden şiddetli mide yanması ve kabızlık sorunları yaşadığı 39. hafta, doğum öncesi en zorlu geçen süreçlerden biridir. Anne adayı aldığı kilolar sebebiyle kendini çok ağır hissettiği gibi, vücudundaki muazzam değişimler sebebiyle gün içinde hızlı bir biçimde yorulmaktadır. Aynı zamanda bacaklarda her zamankinden farklı ağrılar ve sancılar hissedilebilir.
Eğer beliniz bu durumdan çok fazla etkileniyor ise hamile korsesi kullanın. Hamile korseleri doktor tarafından tavsiye edilen, karnı sıkmayan sadece karının taşınmasını kolaylaştıran bir çeşit kemer gibidir. Rahim ağzı açılmaya hazırlanırken bir yandan da mesane üzerindeki baskı artar.
Sık idrara gitme ihtiyacı devam eder. Şiddetli kasılmalarda anneyi yoklayacaktır. Sezaryen için hazırlanan annelere bu haftadan sonraki herhangi bir gün doğum için gün verilecektir. Normal doğum bekleyen anneler ise gerçek doğum sancılarını beklemek zorunda. Bu dönemi anne iyice izlemelidir. Su ya da kan gelmesi durumunda zaman kaybetmeden doktora başvurulması gerekiyor.