Hamileliğin (Gebeliğin) 6. Haftası

6 haftalık hamilelik

Hamileliğin 6. Haftası

Gebeliğin 6. haftasında bebek hızlı bir gelişim süreci içine girmiş demektir. Artık her şey daha hızlı ve belirgin bir biçimde seyreder. Embriyonun normalinden daha büyük olan baş kısmında kulak çıkıntıları ve göz yuvaları belirginleşir. Kalça kısmı da aynı şekilde ortaya çıkar. Embriyo C biçimi alırken boyutu da 3-5 mm’ye ulaşır ve ağırlığı da 0,4 gramdır. 6. haftanın en heyecan verici haberi ise bebeğin kalp atışı ve kan dolaşımıdır. Gebeliğin bu haftasında kalp atışı %86 oranında tespit edilebilir.

Embriyonun gövdesinde bulunan kabarıklıkların sayısı artar ve belirginleşir. Kollar ve bacaklar görülmeye başlar. Göz ve kulak taslakları meydana gelmiştir. Karaciğer, akciğer, pankreas, iç kulak, mide, yemek borusu hatta ağız açıklığı bile daha belirgin taslaklar halinde görülür.

Bu dönem bebeğin organ gelişimi için kritik olduğundan alkol, sigara gibi bebeğe zararlı olabilecek maddelerden uzak durulmalıdır. Pek çok anne adayı bu dönemde gebe olduğunu sevdikleri ve dostları ile paylaşmak ister ve aileye yeni bir bireyin katılacağı müjdesi bu haftada verilir. Bazı anne adayları ise mutlu haberi paylaşmak için düşük riski olan dönemin geçmesini ve gebeliğin normal seyrettiğinden emin olmayı beklerler. Her iki davranış şekli de normaldir.

Bazı anne adaylarında 6. haftada bile büyük belirtiler ve değişimler gözlenmeyebilir. Gebelik öncesi yaşantınız ile hiçbir fark görünmüyor olabilir. Genel olarak bu hafta da en çok görülen belirti sık yemek yeme isteğidir. Kısa aralıklarla hissedilen açlık zaman zaman azalıp artsa da 6. hafta da görülen en büyük belirti budur. Bu yüzden annenin beslenmesine çok dikkat etmesi gerekiyor çünkü gebelik nedeniyle hassaslaşan organlardan birisi de midedir. Hazımsızlık, kabızlık ve benzeri mide hastalıkları bu dönemde alınan besinlerle yakından ilgili olacaktır.

Eskiden sizi cezbeden yemek kokuları artık size tiksinti veriyor olabilir. Bulantı ve kusma şikâyetleri de rahatsız edici boyutlarda olabilir fakat aşırı şikâyetlerde mutlaka uzman kontrolünde ilaç kullanılmalıdır. Gebelik şikâyetleri kişiden kişiye değişse de gebelik ilerledikçe bulantı ve kusma gibi sorunlar eskisi kadar rahatsız edici olmayacak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz