Hamiliğin 1. Ayında Neler Olur?
İlk ay henüz hamilelik söz konusu değildir. Lakin anne adayının sağ ya da sol yumurtalıklarında bir yapılaşma meydana gelecektir. Bu kanallar içinde eğer içeri gelmiş olan bir sperm ile döllenme sürecini beraberinde getirmektedir. Anne adayından gelen yumurta hücresi ile baba adayından gelen sperm hücresi bir embriyo oluşturur.
Ayın son haftasında meydana gelen embriyo rahim hücresine yerleşmiş olacak ve kanda da gebelik testi sonuçları pozitif oluşacaktır. Bir süre sonra da idrar testlerinde pozitif değer görmek mümkün olacaktır. Hamileliğin ilk dönemi olan bu süreçte embriyo 2, 4, 8, 16, 32… şeklinde hücreler katlanarak artış gösterecek ve bir aylık süreçten sonra rahim içine geçiş sağlar.
Hamileliğin 2. Ayında Neler Olur?
Gebelik sürecinde 2. ay hafta hesabı ile 4 ile 8 haftalar arasında geçmekte ve rahim içindeki bebek organları yavaş yavaş oluşmaya başlamaktadır. Bu süreçte meydana gelen ilk organ kalp olarak görülmekte ve beyin başta olmak üzere diğer pek çok organda yeni bir oluşum söz konusu olacaktır.
Anne adayının ilk kez ultrason kontrolüne girmesi durumunda bir gebelik kesesi oluşumu söz konusu olacaktır. Bunun bir sonraki haftasında da yol kesesi görülecek ve hemen akabinde de 3-4 günlük sürecin akabinde kalp atışları başlayacak lakin bu süreçte pek hissedilemeyebilir. Anne adayının ilk ultrasonografisi 6 haftalık süreçte girilmesi durumunda kalp atışlarını gözlemek mümkün olacaktır.
Hamileliğin 3. Ayında Neler Olacak?
Hamilelik sürecinin 3. ayında 8 ile 14 hafta arasında bebek organ gelişimi en üst düzeydeyken artık organ gelişiminde tamamlanma söz konusu olacaktır. Beyin dokusu, kalbi, omurgası, parmakları, kolları, bacakları, midesi, idrar torbası oluşacak ve bebekte bu süreçte bazı duyuların da gelişiyor olduğu gözlenmektedir. Hatta bu süreçte annenin aldığı besinlerin tatlarını artık bebek hissetmeye başlayacaktır.
Anne adayları artık bazı belirtileri yavaş yavaş kaybedecek ve tiksinme durumlarında adaptasyon gerçekleşecek ve birçok duyguda kayıp söz konusu olacak ve anne adayında önemli ölçüde bir rahatlama söz konusu olacaktır. İlk 3 aylık sürecin akabinde artık anne adayı çok daha rahat bir şekilde yaşamını sürdürmeye başlayacaktır.
Hamileğin 4. Ayında Neler Olacak?
13 ile 17 hafta arasındaki hamilelik süreci 4. ayda olduğunuzu göstermektedir. Gövde ve baş için eşit düzeyde bir büyüklük söz konusu olacak ve kısa olan kollarda uzama söz konusu olacaktır. El ve ayak yapısı üzerindeki perdelerin artık kalkarak insan yapısına sahip olduğu görülecektir.
Erişkin bir insanın yapabileceği pek çok hareketi meydana getirebilecek ve anne adaylarının bu dönemde karın çıkması meydana gelebilecektir. Bu süreçte cinsiyet kontrolü sağlanabilecektir. İlk 4 aylık süreçte tam olarak sonuç elde etmek mümkün olmayabilir lakin 15. haftadan sonra yapılacak olan cinsiyet kontrolünde meydana gelecek hata payı oranı en düşük halde olacaktır.
Hamileliğin 5. Ayında Neler Olacak?
17 ile 23. haftaları arasında olacaksınız. Bu süreçte bebeğiniz epey hareketli bir yapıya sahip olacaktır. Bu süreçte anne adayına 2 test yapılması gerekiyor. Bu testlerden bir tanesi 4lü test diğeri ise detaylı bir ultrason testi olacaktır. Yapılacak olan bu testler down sendromu ve kromozom anatomisini analiz etmek mümkün olacaktır. Doktor hekimin aldığı eğitime göre test sonuçlarının verimli bir şekilde sonuçlar elde edilmesinde önemli bir payı olacaktır.
Yapılacak olan testler ile beraber ikinci bir sonuç elde etmek üzere detaylı ultrasonografi çekimi istenmektedir. Bu test ile beraber 19 ile 23. haftalar arasında cilt hastalıkları, psikiyatrik hastalıklar pek anlaşılmıyor olsa da su kanallarında genişleme, böbrek yapısı üzerinde genişleme ya da kalp yapısında genişleme incelenebilir.