Hamilelik Belirtileri: Sık idrara Çıkma

Sık tuvalete çıkma, Diğer bir önemli belirti de tuvalete çıkma sıklığında oluşan artıştır. İş arkadaşlarınızın veya çevrenizdeki kimselerin gözüne de çarpacak kadar artabilir bu sıklık. Bunu ifade etmek istemezdik ama bu durum bazen dokuz ay boyunca devam edebiliyor. Erken Gebelik belirtileri idrarınız koyu veya idrarınız koyu Sarı ise sizde Gebelik Belirtileri olabilir.

Gebeliğin oluşmasından bir hafta sonra bile sık tuvalete çıktığınızı fark edebilirsiniz. Geceleri normalinden daha çok uyanıp idrara çıkmaya başlayabilirsiniz. Bazı anne adaylarında kabızlık da görülebilir.

Mesanede duyarlılık artışı hamileliğin ilk başlangıcında büyüyen uterus mesaneye baskı yapar duyarlılığı arttırır. Sık idrara çıkılır. Bu belirti gebeliğin 2. trimester döneminde azalır. 3. trimester zamanı fetal baş pelvise inince yeniden başlar.

Hamilelikte rahminizde büyüme görülür bu da idrar torbasına baskı yapar. Bunun sonucunda sık idrara çıkılır. Ayaklarınızı üşütmüşseniz, sistit olmuşsanız ya da çok fazla sıvı tükettiyseniz de idrara sık çıkabilirsiniz.

Birçok kadın, hamilelikten dolayı sık idrara çıkmakta. Fakat çok sık idrara çıkmanın başka nedenleri de olabilir. İdrar yolu iltihapları, şeker hastalığı, aşırı idrar sökücü kullanımı, vd. Eğer gebeyseniz sık idrara çıkmanızın nedeni hormon seviyelerinizin yükselmesidir.

Gebelikte sık idrara çıkma önemli belirtidir. WC çıkma sıklığında oluşan artıştır. Aileniz veya çevrenizdeki kimselerin gözüne de çarpacak kadar artabilir. Bu sıklık bazen dokuz ay boyunca devam edebiliyor.

Sürekli tuvalete çıkmak ilk hamilelik belirtileri arasında yer alırken, bazı anne adayları için bu süreç 9 ay boyunca da devam edebilir.

Çok sık idrara çıkma şikâyeti buna pollaküri denir. Hamile olmayan kadınlarda idrar yolu enfeksiyonu veya diyabet gibi bir hastalık olduğunu düşündürür ancak hamilelerde bu şikayet genel olarak normal kabul edilir. Gebelikte özellikle ilk 3 ayda ve son 3 ayda rahmin idrar torbasına bası yapması nedeniyle sık idrara çıkma şikâyeti çok yaygın görülür.

İdrar yaparken yanma, ateş, genel durumda bozulma, aşırı halsizlik gibi belirtiler yoksa rahmin basısına bağlı normal bir durum olarak değerlendirilir, eğer bu kötü belirtiler varsa idrar yolu enfeksiyonu, sistit gibi bir patolojiden şüphelenilir. İdrar yolu enfeksiyonu varsa bunu araştırmaya yönelik idrar ve bazen kan tahlilleri yapılır gerekli görülürse antibiyotik tedavisi verilir.

Herhangi bir enfeksiyon şüphesi yoksa hamilelikte rahmin basınına bağlı sık idrara çıkma olduğu düşünülüyorsa buna yönelik herhangi bir ilaç tedavisi verilmez, bunu düzeltecek bir ilaç tedavisi yoktur. Ancak anne adayının özellikle gece çok idrara çıkmaktan şikayetçi ise akşam geç saatlerinde fazla sıvı almaması ve çay kahve fazla tüketmemesi önerilir.

Gündüz sıvı alımını kısıtlanması önerilmez çünkü gebelikte bol sıvı almak gereklidir ayrıca sıvı alımını azaltmak gebelikte idrar yolu enfeksiyonu gelişmesini kolaylaştırır. Gebelikte idrar yaparken öne doğru eğilerek idrar torbasının daha fazla boşalmasını sağlayabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz