Gebelikte Kaç Kilo Alınmalı?

hamilelikte kilo alma

Anne adayları gebelik döneminde alınan kilolardan şikayetçidirler. Hamilelik döneminde alınan kilolar sadece sizin değil, bebeğinizin sağlığını da etkilemektedir. Çocuğunuz için büyük risk oluşturan bu kilolar hem sizin hem de bebeğinizin sağlığına zarar verecektir. Hamilelik döneminde alınan kiloların geri verilmesi de oldukça zordur. Her anne adayı bu nedenle fazla kilo almamaya çalışır. Bu dönemde alınan kilolar bebeğin bağışıklık sistemini olumsuz etkilemektedir.

Kilo alımı konusu gündeme gelince bayanların imdat sesleri yükselmektedir. Gebelikte de kaçınılmaz olarak kilo alımı gündeme oturmakta ve bu konu için değişik fikirler yürütülmektedir. Gebelikte kilo alımı gündeme oturtulmadan önce insanların en çok dikkat etmesi gereken nokta sağlıklı gebelik sürecinin yaşanabilme durumu olmalıdır.

Gebelikte kilo alımına ilişkin ortalama bir rakam verilecek olursa dokuz aylık süreçte 9-12 kilo arası alımların normal olduğu görülmektedir. Tabi bunda gebe kalındığı dönemki kilo durumu,  biyolojik rahatsızlıklar ve genetik yapıda önemlidir. Şeker hastalığı, troid hastalıkları ve bir takım rahatsızlıklarda gebelikte kilo kontrolü önemli olmaktadır. Her bünye için doktor ayrı bir değerlendirme yapabilir. Lakin üzerinde durulacak konu kişinin kendi zayıf kalma arzusu ile diyet yapıyor olması ve bedenini gıdalardan yoksun bırakıyor olmasıdır.

Gebelik dönemi boyunca en doğru tercih öğünlerin sayısını çoğaltarak hafif gıdalarla beslenebilmektir. Vücudun ihtiyacı olan demir, protein, kalsiyum, karbonhidrat, yağlar ve vitaminler gerekli oranda alınmalıdır. Bulantı dönemi geçtikten sonra iştah açılacağı için şuursuzca yemek yiyor olmakta yanlış olacaktır. Denge ve düzenli beslenme şekli gebelikte anne ile bebek sağlığı açısından önemlidir. Gebelikte kilo alımının önüne geçilmesi için bilinçsizce besin maddelerinden uzaklaşmak bebeği kemik ve kas sistemini olumsuz anlamda etkileyecektir.

Gebelikte kilo alımı fiziksel ve anatomik olarak sıkıntı yoksa aylık ortalama bir kilo olacaktır. İlk üç aylık dönemde kusma ve bulantılardan dolayı kilo kaybı yaşana bilineceği için tedirgin olunmamalıdır. Zaten bu dönemin ardından iştah açılacak ve beslenme düzene girecektir. Son üç aylık dönemde de bebek yağ kütlesi ile dolmaya başlayacak, bu arada anne adayı artı kilolara ulaşacaktır. Tüm bunların toplamında gebelikte doktor tavsiyesi olmadan ‘’diyet yapılmamalı ‘’ve fazladan beslenmenin iyi olacağı düşünülerek ‘’ iki kişilik yiyecek’’ tüketmekten kaçınılmalıdır.

Gebelikte Kaç Kilo Alınmalı?

Gebelik dönemi boyunca alınacak kilo 8 ile 12 arasında olmalıdır. Eğer bu dönemde 15 kilo ve üzerinde alıyorsanız, riskli kiloya ulaştınız demektir. Hamilelik döneminde alınan kiloların ilerleyen dönemlerde size sorun olmasını istemiyorsanız, yağlı, şekerli yiyeceklerden uzak durmalısınız. Yine bu dönemde, kızartma türlerinden de uzak durmak, bol bol sebze, meyve, protein dengesi olan yiyecekler, süt ve süt ürünleri tercih edilmelidir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz