Bu makalemizde; Gazın neden kaynaklandığını, Diyet programınızda yapacağınız bir değişiklikle rahatlayıp rahatlamayacağınızı, Rahatlamak için başka neler yapmanız gerektiğini, Gaz sancısının endişe verici bir durum olup olmadığını ayrıntılarıyla okuyacaksınız.
Hamileyken Niçin Gaz Problemi Yaşıyorum?
Hamile olsun ya da olmasın herkeste bir miktar gaz bulunur. Belki şaşkınlık yaşayabilirsiniz ama ortalama bir insan günde 14 ile 23 kez arasında gaz çıkartır.
Hamile olduğunuz dönemde ise, normal dönemlerinize göre daha fazla geğirir ve gaz çıkartırsınız. Hatta rahatlamak ve şişkinliğinizi dindirmek için pantolonlarınızın düğmesini bile açmak zorunda kalırsınız.
Niçin mi hamilelik döneminde vücudunuzda daha fazla gaz oluşur?
Bunun başlıca sebeplerinden biri, vücudunuzda çok daha fazla miktarda progestoren oluşmaya başlamasıdır. Progestoren, vücudunuz boyunca uzanan düz kaslarınızı gevşetir ve rahatlatır. Bundan dolayı vücudunuzda gaz oluşmaya başlar. Bundan dolayı vücudunuzda şişkinlik hissedersiniz, geğirme ihtiyacı duyarsınız. Özellikle de ağır yemekler yedikten sonra.
Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde, büyüyen rahminiz karın boşluğunuzu doldurur ve bu da sindirim sisteminizi yavaşlatır. Bu dönemde rahminiz ayrıca midenize de baskı uygulamaya başlar ve size yemeğinizi yedikten sonra, hamile olmadığınız günlere göre daha fazla şişkinlik hissi verir.
Aynı sebeplerden dolayı hamilelik döneminizde mide ekşimesi ve kabızlık gibi şikâyetler de baş gösterir. Daha önce hiç bu tür sıkıntıları yaşamış olmasanız bile.
Gaz Neden Kaynaklanır?
Gaz, sindirim yolunuzda iki şekilde meydana gelir: Nefes aldığınız zaman ve ayrıca kolonlarınızdaki bakteriler henüz sindirilmemiş yemeklere bulaşarak onları bozduğu zaman vücudunuzda gaz meydana gelir.
Bunun sonucunda da geğirme gibi ihtiyaçlar ortaya çıkar. Bazı durumlarda yüksek sesle geğirmek zorunda kalabilirsiniz. Karnınızda gurultular oluşmaya başlar.
Bazı insanların ise yedikleri yiyeceklerden dolayı vücutlarında gaz oluşur. İşin ilginç yanı da şudur ki, aynı yiyeceklerin başka insanların vücudunda gaz yapmamasıdır. Örneğin, vücudu laktoza karşı tepki veren insanlar süt veya dondurma gibi besinleri tükettikleri vakit bir şişkinlik hissederler. İnsanların kolonlarındaki bakterilerin çeşitliliği, vücutlarının ne miktarda gaz üreteceğinde etkilidir.
Diyet Programımı Değiştirsem Bir Rahatlama Meydana Gelir Mi?
Vücudunuzdaki gazı azaltmanın en etkili yolu, gaza sebep olan yiyecekleri en az seviyede tüketmektir. Fakat, gaza sebep olan tüm yiyecekleri kısıtlamaya çalışırsanız düzenli bir diyet planı uygulamanız zora girer.
Bu yüzden işe, gaza en çok sebep olan yiyecekleri tüketmeyi bırakarak başlayın. Eğer bu şekilde vücudunuzda bir rahatlama sağlanırsa, gaza en çok sebep olan diğer yiyecekleri de teker teker bırakmaya çalışın. Günlük yediğiniz yiyeceklerin bir listesini tutarsanız, hangisinin sizde daha çok gaza yol açtığını kolaylıkla bulabilirsiniz.
Gaza en çok yol açan yiyeceklerden bazıları şunlardır: Fasulyeler, tahıllar, sebzeler ve bazı – lahana, karnabahar, Brüksel lahanası, brokoli, kuşkonmaz gibi sebzeler. Bu gıdalar bol miktarda şeker rafinozu taşırlar ve bu da gaza sebep olur.
Bazı insanlar aşırı früktoz aldıklarında, korkunç derecede rahatsızlanırlar. Früktoz çeşitli yiyeceklerde bulunan bir şeker türüdür. En çok da pırasa, kuru soğan – yeşil soğan, enginar, kurutulmuş meyve, armut, elma, bal, buğday gibi yiyeceklerde bulunur.
Çoğu soda ve meyve suları da früktozun bir çeşidiyle tatlandırılmaktadır. Buna früktoz mısır şurubu denmektedir. Yapmanız gereken en iyi şey, bu tür içeceklerden uzak durmaktır. Çünkü früktoz mısır şurubu vücutta gazlanmaya sebep olur. Ayrıca pek çok yiyecek de früktoz mısır şurubundan yapılmaktadır. Onlardan da uzak durmak gerekir.
Buğday, mısır ve patates gibi nişasta içeren yiyecekler de gaza sebep olmaktadır. Ancak pirincin vücutta gaza yol açtığı pek görülmez.
Ayrıca lifli yiyeceklerden kaçınmak da, gaz probleminden kurtulmanız için sizlere yardımcı olacaktır. Lifli yiyeceklerden bazıları; yulaf kepeği, fasulye ve bezelyedir.
Gaz ve şişkinlik yaşadığınız dönemlerde size önerilen yiyeceklerden birisi buğday kepeğidir. Gaz sıkıntısı çeken kişilerin buğday kepeği ya da buğday kepeğinden yapılmış yiyecekleri tüketmesi kendilerini rahatlatacaktır.
Laktoza karşı bünyeleri tepki gösteren insanlar, gündelik pek çok yemeği yedikleri zaman vücutlarında gaz oluşabilir. Vücudunuz laktoza karşı aşırı duyarlıysa, hamile kalmadan önce bu durumun farkında olmanız gerekir. Çünkü süt ürünleri sizde karın ağrısı ve ishale yol açar.
Eğer vücudunuz laktoza karşı az miktarda tepki gösteriyorsa ve normal dönemlerde süt ürünleri tükettiğiniz zaman bir sıkıntı yaşamıyorsanız, yine de hamilelik döneminde bir sıkıntı yaşamanız olasıdır. Bu problemi engellemek için, laktoz içermeyen süt ve süt ürünleri tüketmeye dikkat edin. Eğer hiçbir şekilde süt ya da süt ürünü tüketmiyorsanız, vücut sağlığınız için ek kalsiyum almanız gerekmektedir.
Rahatlamak İçin Başka Neler Yapmalıyım?
Aşağıdaki adımları uygulayarak, gaz ve şişkinlik problemlerinizden kurtulabilir ya da sıkıntılarınızı en aza indirebilirsiniz:
- Çok miktarda yemek yemeyin. Bunun yerine az az yiyin ama sık sık yiyin.
- Yiyecekleri uzun uzun çiğneyin ve yemek yerken konuşmayın.
- Yemek esnasında su içmemeye dikkat edin.
- Bir bardaktan ya da kupadan su için. Direk şişeden su içmemeye özen gösterin. İçecekleri boğazınızı guruldatarak içmeyin.
- Karbonatlı içeceklerden uzak durun.
- Sorbitol ile tatlandırılmış yiyecek ve içeceklerden uzak durun. Çünkü sorbitol, yapay tatlandırıcıdır.
- Yemek yerken veya su içerken oturun. Hatta çok küçük bir lokma ağzınıza atarken bile oturun.
- Geniş ve rahat giysiler giyin. Bel ve karın bölgenizi sıkacak giysilerden uzak durun.
- Sakız çiğnemeyin ya da şeker emmeyin.
- Hareket edin. Küçük bir adım bile sizi rahatlatır.
- Kabızlığa dikkat edin. Çünkü hem karın ağrısına hem de midede gurultuya yol açar.
- Sigara içmeyin. Diğer zararları bir yana, sigara midedeki asidi artırır.
- Yoga tarzı hareketler yapın ve rahat nefes alıp vermenizi sağlayacak teknikleri öğrenin.
Eğer bu saydığımız önlemler sizi rahatlatmazsa, doktorunuza bir danışın. Onun önereceği tablet ve ilaçları kullanın. Ona danışmadan kesinlikle hiçbir ilaç kullanmayın.
Gaz Sancısı, Endişe Verici Bir Durumun İşareti Olabilir Mi?
Eğer gaz ve şişkinlik sancısı çekerken dışkınızla birlikte kan da çıkıyorsa, uzman doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Ayrıca ciddi bir şekilde ishal rahatsızlığı yaşıyorsanız da uzmanınıza başvurmalısınız. Bunun dışında, kabızlık ve kusma miktarında artış görüldüğü zaman da alarm zilleri çalıyor demektir.