Hamilelik Döneminde Hemoroid

Vücudu yatkın olan bireylerde hamilelik, uzun süre hareketsiz olma ve 35li yaşların ardından bacakların arka bölümünde ve genital bölgede varisler meydana gelebilir. Vücutta varisin oluşma nedeni genişleyen rahmin bacakların arka bölümünde yer alan toplar damarlar üzerine oluşturduğu baskının neticesinde kan dolaşımının bu bölgede göllenmesiyle beraber damarlarda meydana gelen genişlemedir.

Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde bu durum daha çok netleşir. Tedavi olarak genellikle istirahat, ayakların kalp seviyesinden yukarıya kaldırılması ve elastik çoraplar kullanılarak gerçekleştirilir. Düzenli olarak spor ve akşamları yarım saatlik süreyle ayaklara ılık suda dinlendirme banyosu yapılması da şikayetleri azaltmada önemli bir yere sahiptir. Cerrahi operasyonlar genellikle hamilelik döneminde uygulanmaz.

Fakat ağrılar dayanılamayacak seviyeye gelirse doktorun müdahalesiyle operasyona karar verilebilir. Vulva bölgesinde meydana gelen şişlikler için lastik köpük pedler sayesinde askıya alma işlemi gerçekleştirilebilir.

Hamilelikte Hemoroid Oluşumu

Bu dönemde hemoroid oluşumu da rektum bölgesindeki toplar damarlardaki basınç seviyesinin yükselmesi ve bu damarların işlevinin uterus tarafından engellenmesiyle meydana gelir. Tıp dilinde hamilelik döneminde meydana gelen bu olay agrave olarak isimlendirilir. Bunun dışında hamilelik döneminde düzensiz ve ani kilo artışları, kabızlık sorunu ve vücutta salgılanan hormonlar nedenler arasında gösterilebilir. Bunları bir çeşit varis olarak da kabul etmek mümkündür.

Genellikle en çok şikayet edilen yönleri, makad bölgesinde şiddetli ağrı, kanama, akıntı ve kaşıntıdır. Bu şikayetleri azaltmak için oturma banyoları ve dışkının kıvamını azaltıcı önlemler alınabilir. Hemoroid oluştuğunda uzun süre hareketsiz olarak ayakta kalmaktan ve yine uzun süre sert zemin üzerine oturmaktan kaçınmak gerekir.

Tüm bu önlemlere rağmen şikayetleriniz geçmez veya azalmaz ise doktorunuz bu bölgeye topikal anestetik etkisi bulunan krem veya fitil verebilir. Bunun dışında kabızlık önleyici tedavi uygulamakta seçenekler arasındadır.

Hamilelik döneminde hemoroid oluştuğunda ilk olarak yardımcı tedavi yöntemlerini deneyebilirsiniz ama kafanıza göre ve onaylanmamış yöntemleri uygulamaktan kaçınmanız bebeğinizin ve sizin sağlığınız için yararlı olacaktır. Eğer şikayetleriniz alternatif tedavi yöntemleri ile düzelmezse doktora gidip mutlaka tedavi olunuz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz