Hamilelik Nasıl Anlaşılır? Test Çeşitleri Nelerdir?

hamilelik gebelik testi

Acaba Hamile Miyim?

Acaba hamilemiyim, Gebelik Test çeşitleri, Kan testindeki gebelik bulguları hakkında Uzman Bilgiler. Bir takım belirti ve bulgular size bu meselenin yanıtının “evet” olma ihtimalinin yüksek olduğunu gösterir. Hamilelik Belirtilerinden Birkaçı;

  • Beklenen adetin başlamaması veya geç başlaması
  • Adetin niteliklerinin normalden değişik olması 
  • Bireyde memelerde dolgunluk, hassasiyet, meme başında karıncalanma hissi, meme ucunda koyulaşma görülebilmesi.
  • Kişide karnın  alt bölgelerinde dolgunluk, şişkinlik ve  hassasiyet durumu.
  • Durduk yere yorgunluk, uykuya eğilim ve baş dönmesi durumu.
  • Sık sık idrara çıkma durumu.
  • Vajina salgılarının orantısız artması.

Bu gibi belirtiler muhtemel bir gebeliğin habercisi olabilir. Net bir gebelik varlığını göstermemektedirler. Çünkü başka durumlara bağlı da ortaya çıkabilir bu belirtiler. Tam net tanı için gebelik testi yapılmalı ve ultrasonda gebelik gözlenmelidir.

Gebelik Test Çeşitleri Nelerdir?

Gebelik durumu rahimde yerleştiği andan itibaren trofoblast hücreleri tarafından HCG (Human chorionic gonadotropin) isimi verilen bir hormon salgılanmaya başlanmaktadır. Kanda ve idrarda yapıcı miktarda bulunan bu hormonun artması durumunun çeşitli testlerle gösterilmesi (HCG salgılayan ur durumlar haricinde) bireyde bir gebelik olduğunun net ispatı sayılır.

Ayrıca kandaki ve idrardaki HCG düzeyinin bu hormona yapısal olarak çok benzemekte olan luteinizan hormonu (LH) isimli yumurtalamadan mesul hormon ile karışmasını önlemek için HCG hormonunun beta fraksiyonu başka bir deyişle B-HCG ölçümü yapılmaktadır.

İdrar Testleri

Kanda B-HCG belli bir eşik düzeyine eriştiğinde idrar yoluyla çıkmaya başlar. Gebeliğin ilerlemesiyle idrardaki düzey de artar. İdrarla yapılan gebelik testlerinin aslı bu B-HCGnin varlığının veyahut yokluğunun tespit etmesine dayanmaktadır. Çeşitli testlerin hassasiyeti arasındaki farklılıklar idrardaki düzeyi tanıyıp tanıyamamalarına da bağlıdır.

Ancak çeşitli doktorlara göre hazır test kitleri yardımıyla anlaşılan, idrarda gebelik testlerinin güvenilirliği üretici firma tarafından her ne kadar %99 olarak belirtilse de, yapılan çalışmalar bilhassa adet gecikmesinin 10 günden daha az olduğu vaziyetlerde hata oranının % 50 lerde olabileceğini göstermektedir ve hata çoğunlukla testin hassasiyetinin düşük olması, varolan bir gebeliği tespit edememesi şeklinde olabilmektedir.

Laboratuvarlarda uygulanan gebelik testleri ise adet gecikmesinin beşinci gününden itibaren emin netice verebilmektedirler. Testler daha düşük hormon seviyelerini tanıyabilen ve bu yüzden de hazır test kitlerine göre daha hassas olduğu bilinen testlerdir.

Kan Testi (beta – HCG)

 İdrar testleri B-HCG’nin varlığını ya da yokluğunu tespit edebilirken, kan testleri B-HCG’nin kandaki seviyesini de tespit edebilirler. Bu sayede hormon salgısının başladığı en erken dönemlerde , daha adet gecikmesi dahi olmadan kanda B-HCG seviyesini tespit ederek gebeliğin tanısı konulabilmektedir ya da gebelik oluşmadığına da kesin karar verilebilir.

Ultrason Yardımıyla Gebelik Tanısı

Adet gecikmesi bir haftayı geçtiğinde gebelik testi yapılmaksızın ultrasonla gebelik tanısı konulabilmektedir. Karından bakılan ultrason yardımıyla ise adet gecikmesi en az 10 gün olmalıdır. Bu şartlar uyduktan sonra ultrasonda test için doğru tercih olacaktır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz