Hamilelikte Alerji Karşısında Ne Yapılmalı?

hamilelikte alerji

Hamilelikte Alerji, kadınların hamilelik döneminde yaşayabilecekleri sıkıntılar arasında alerji sorunu da bulunabilir. Bazen kadının daha önceden hiç yakınması olmasa da, hamilelikte alerjik reaksiyonları olabilir, bazıları da alerjik reaksiyonlara zaten yatkın olabilir. Hamilelik bilindiği gibi vücutta hormon seviyelerinin değiştiği bir dönemdir. Bu nedenle alerjik reaksiyonlar değişik seviyelerde ortaya çıkabilir. Anne adayını alerjenler hafif derecede etkileyebilir ya da şiddetli bir etkilenme olabilir.

Normalde hamilelikte anne karnında büyüyen bebeğin dokusu da kadından daha farklıdır. Bilindiği gibi alerji bağışıklık sisteminin vücuda giren yabancı maddelere karşı geliştirdiği bir savunma sisteminin sonuçlarından kaynaklanır. Ancak bebeğin anneyle farklı dokuda olması alerjiye neden olmaz. Kadında hamilelikte alerji başka etkenlerden kaynaklanır.

Hamilelikte alerji karşısında ne yapılmalı?

Bu dönemde ortaya çıkan alerjik reaksiyonlar karşısında burun akıntısı etkisi görülürse, kadında sıvı kaybı gibi önemli bir etkiye neden olur. Böyle bir durumda alerjenlere maruz kalındığında, kadının bol sıvı tüketmesi tavsiye edilir. Bunun için meyve suyunun tercih edilmesi vücudun direncini arttıracaktır. Alerjik etkenlerden uzak durulması, böyle ortamlara girilmemesi de yararlı olacaktır.

Bazen anne adaylarının ev tozu alerjisi olabilir. Bu durumda kadının gebeliği süresince temizlik konusunda yakınlarından destek alması tavsiye edilir. Bu arada temizlikte kullanılan malzemelerinde alerjen olmamasına özen gösterilmelidir. Hamilelikte alerji konusunda en önemli etken alerjenlerden uzak kalınmasıdır.

Hamilelikte alerjiye neden olabilecek etkenler nelerdir?

Hamilelikten önce sigara içen anne adaylarının bu dönemde sigarayı bırakması alerji oluşması bakımından yararlı olacaktır. Ayrıca sigara içilen ortamlardan uzak kalınması gerekir. Anne adayı alerjik yapıya sahipse, tozlu ortamlarda bulunmamalıdır. Evde özellikle kitapların bulunduğu alanlardan uzak kalmalıdır. Kitaplar fazla miktarda toz barındırır. Dış ortamda parklar, ağaçlarda tozlu alanlardandır. Bu nedenle alerjik reaksiyon oluşmaması için, bunlara dikkat edilmelidir.

İlkbahar ve yaz dönemi alerjik reaksiyonların en fazla görüldüğü zamanlardır. Özellikle polen alerjisi, toz alerjisi yaygın olur. Anne adayında bu tür alerjiler varsa, dışarı ortamda fazla bulunmamalı, evde pencerelerin uzun süre açılmaması gibi önlemler alınabilir. Sıkça eller yıkanmalı, ellerin yüzle temas ettirilmemesi tavsiye edilir.

Hamile kadınlarda gıda alerjisi de olabilir. Diğer insanlarda olduğu gibi, hamile olanlarda besinlerden dolayı alerji ortaya çıkabilir. Bu durumda alerjiye neden olan yiyecek belirlenmeli ve anne adayı bu besinden uzak kalmalıdır. Yiyeceğin tüketilmemesi alerjik sorunların azalmasını sağlayacaktır.

Kadınlar hamile oldukları zamanda mümkünse evde hayvan beslememelidir. Evcil hayvan tüyleri alerjik sorunlara neden olabilir. Bu süreçte evcil hayvanların bir yakına verilmesi sayesinde alerji etkisinden kurtulmak mümkün olabilir. Hamilelikte alerji sorunu yaşayan anne adaylarının mutlaka doktoruna danışarak bazı önlemler alması ve bu süreci doyasıya yaşaması gerekir. Bu tür sıkıntıların bertaraf edilmesiyle kadınlar daha rahat olacaktır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz