Hamilelikte Baş Ağrısı Nasıl Geçer?

hamilelikte baş ağrısı

Hamilelik döneminde baş ağrısı olması veya normalden daha sık ve şiddetli görülmesinin sebebi tam olarak çözülememekle birlikte hormonal değişimlere bağlı bir neden olarak gösterilmektedir. Özellikle hamileliğin ilk üç ayında bu ağrının görülmesi diğer aylara nazaran daha normal karşılanmaktadır. Hamile olmak kelimenin tam anlamıyla bolca baş ağrılı günler demektir. Belki de bu, doğanın sizi bir anne olmanız için hazırlamanın yoludur. Hamilelikte Baş ağrısı birçok kadında hamileliğin ironisidir.

Daha önceden kullandığınız ilaçların çoğuna güvenemezsiniz. Özellikle de düzenli baş ağrısı veya migreniniz varsa… Neyse ki tekrarlayan baş ağrılarından kurtulmanızı sağlayabilecek başka taktikler var. Peki hamilelikte baş ağrısı nasıl geçer? gelin hemen öğrenelim…

Baş Ağrısını Tetikleyen Bazı Sebepler Olabilir

Örneğin; stres, eğer aşırı derecede kahve tüketimi yahut kahve bağımlığı söz konusu ise kahve tüketimini aniden kesmek, tüketilen yiyecekler, etraftan gelen gürültülü sesler… Bu tarz durumlar hamilelik döneminde normalde olduğundan daha çok etkiler. Hamilelikte baş ağrısı konusunda asıl suçlu, her zamanki gibi, vücudunuzda meydana gelen hormonal değişikliklerdir. Diğer baş ağrısı nedenleri ise gebelikte yorgunluk, gerginlik, hamilelik döneminde artan açlık veya duygusal stres, sinüs tıkanıklığı ve alerjidir.

Daha önce bahsettiğimiz hamilelikte baş ağrısı neden olur konumuzda da detaylı olarak anlatmıştık hamile olduğunuz dönem daha hassastır. Bu faktörlerin bir veya birden fazlasının kombinasyonu sonucu gebelikte baş ağrısı meydana gelebilir. Gebelikten önce rutin baş ağrısı yaşamayan kadınlarda bile gebelik döneminde ağrılar ortaya çıkar. Gebelikte baş ağrılarının büyük çoğunluğu ciddiye alınır ya da endişelenilecek herhangi bir durumu kapsamaz. Ancak, başınız ağrısı dört saatten fazla sürerse veya diğer semptomlarınız (ateş, görme bozuklukları veya yüz ve ellerinde şişkinlik) varsa, doktorunuzu aramalısınız.

Baş Ağrısı Ciddi Bir Durumun Göstergesi Olabilir Mi?

Evet bazı durumlarda olabilir. Örneğin baş ağrınız normalde olduğundan çok daha şiddetli ve dayanılmaz ise bir doktora başvurmakta büyük fayda vardır. Hele ki düşüp başı şiddetli bir şekilde vurduktan sonra gelişen baş ağrılarında, baş ağrısıyla birlikte boyunda sertleşme ve ateşlenme varsa, burun tıkanıklığıyla birlikte gözlerinizin altında basınç ve ağrı hatta yüzünüzün herhangi bir yerinde veya dişte ağrı gibi durumlar söz konusu ise muhakkak bir doktora başvurulmalıdır.

Bunun haricinde normal karşılanabilecek ağrılar söz konusu olduğunda evde kendimizce bir takım basit müdahalelerde bulunabiliriz. Örneğin; alnınıza ılık veya serin kompres uygulayabilirsiniz, ılık bir duş veya yüzünüzü boynunuzu yıkayıp biraz serinletmek, eğer sıcak, kalabalık, dumanlı bir ortamdaysanız daha ferah bir ortama geçip biraz hava almak gibi basit müdahalelerde bulunabiliriz.

Açlık ve susuzluk da baş ağrısını tetikleyen etkenlerdendir. Hamilelik döneminde bu durum daha da etkileyici olmaktadır. Ya da kahve tüketimi hamilelikten önce çok aşırı düzeyde ise birden kesmek yerine yavaş yavaş bırakmayı denemelisiniz. Çünkü bu durum normal zamanda bile kafein ihtiyacını karşılayamamaktan dolayı baş ağrısına sebep olabilecekken hamilelikte sebep olması çok doğaldır.

Hamilelikte Baş Ağrısı Nasıl Geçer?

Bazı baş ağrıları kaçınılmaz olsa da, birkaç önlem ile bazı sebeplerden kaynaklananları önlemeyi başarabilirsiniz.

Yeterince dinlenmeye dikkat edin. Birinci ve üçüncü trimesterlerde özellikle sıkıntılı hissettiğiniz durumlarda gereklidir.  Ancak iyi bir şeyin çok fazlasının baş ağrısına neden olabileceği için fazla uyku çekmeyin.

Bir gıda günlüğü tutun. Bazı gıdalar (çikolata, peynir, dondurma ve işlenmiş etler dahil) baş ağrısını tetikleyebilir. Gıdaları takip ederek hangilerinin baş ağrısı ile bağlantılı olduğunu keşfedebilir, bu yemekleri beslenme listenizden çıkarabilirsiniz.

Kahveyi bırakırken dikkat edin. Hamilelik süresinde kafeini çok hızlı kesmek baş ağrısını tetikleyebilir. Her ne kadar sadece bir günlük kahve tüketiyor olsanız bile, kafeini tamamen bırakmadan önce yarım bardağa indirin. Aynı kural soda için de geçerlidir.

Biraz hava alın. Sıcak, havasız alanlardan ve güçlü kokulardan kaçının (her zamankinden daha hassas olursunuz). Günlük rutin olarak temiz hava almaya özen gösterin.

Sessizliği sağlayın. Gürültü sizde baş ağrısına sebep olabilir. Yüksek sesler için aşırı duyarlıysanız, en gürültülü ortamdan uzak. Gürültülü iş yerinde çalışıyorsanız, patronunuza aşırı gürültüyü azaltmak için adımlar atmasını isteyin veya mümkünse daha sessiz bir bölgeye geçmeyi talep edin.

Alternatif tıp. Stresin bir baş ağrısına dönüşmesini önlemek için doğum öncesi yoga, meditasyon veya biraz nefes egzersizi yapın. Kısacası  rahatlamanıza yardımcı olacak her şeyi yapın.

Son olarak da beslenmeye çok dikkat etmek gerekir. Özellikle aç ve susuz kalmamaya özen gösterilmelidir. Eğer bu müdahalelere rağmen geçmeyen bir baş ağrınız varsa ağrı kesici kullanmayı da deneyebilirsiniz, tabi ki doktor tavsiyesi ile.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz