Hamilelikte Beşinci Hastalık Belirtileri ve Tedavisi

gebelikte beşinci hastalık

Beşinci Hastalık Nedir?

Beşinci hastalık, insan vücudundaki B19’un neden olduğu bulaşıcı bir enfeksiyondur ve öksürük, hapşırma veya vücut sıvıları yoluyla yayılır.

Hamilelik Sırasında Beşinci Hastalık Ne Kadar Yaygındır?

Türkiye’de 400 anne adayının birinde her yıl Beşinci hastalık görülüyor. Hamile iken Beşinci hastalıkla uğraşan kadınların çoğunluğu sağlıklı bebek sahibi oluyor ve olmaya devam edecektir. Bununla birlikte, herhangi bir hastalıkta olduğu gibi, belirtilerin, semptomların, tedavi seçeneklerinin ve hastalığın anne ve bebek üzerindeki olası etkilerinin anlaşılması önemlidir. Aşağıda Hamileyken Beşinci Hastalığın tedavisi ve önlenmesi için gereken adımları bulacaksınız.

Gebelikte Beşinci Hastalığın Belirtileri Nelerdir?

Hamileyken Beşinci Hastalığın Belirtileri şunları içerebilir:

  • Eklemlerinizde birkaç gün veya birkaç hafta sürebilecek ağrı
  • Ateş
  • Baş ağrısı
  • Boğaz ağrısı
  • Yanak, bacaklar, göbek ve boyundaki kırmızı lekeler

Genellikle bu kırmızı lekeler kendisini çocuklarda gösterirken diğer semptomlar en çok erişkinlerde görünmektedir. Beşinci hastalığın belirtileri, hamilelik durumundan bağımsız olarak tüm erişkinlerde tutarlıdır.

Gebelikte Beşinci Hastalık Nasıl Teşhis Edilir?

Eğer beşinci hastalığına maruz kaldıysanız veya şüpheleniyorsanız ancak belirti yoksa, enfeksiyona karşı bir kan testi yaptırmanız gerekecektir. Beşinci hastalık gebelik sırasında ilerledikçe, birincil endişe kaynağı doğmamış çocuğunuz için olmalıdır.

Çoğu durumda, potansiyel gebelik komplikasyonlarını izlemek için sağlık uzmanınız 8 ila 12 hafta boyunca ek ultrason önerir. Ultrason bebeğinizde hastalık belirtileri gösteriyorsa, sağlık uzmanınız enfeksiyonu ve ciddiyetini doğrulamak için amniyosentez veya kordosentez önerebilir.

Gebelikte Beşinci Hastalığın Potansiyel Komplikasyonları

Beşinci hastalığın doğmamış çocuğunuza yapmış olduğu birincil komplikasyon kansızlıktır. Anemi, sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin eksikliği olarak nitelendirilir.

Kırmızı kan hücreleri, vücuda oksijen taşınması nedeniyle bebeğinizin gelişiminde önemlidir. Çoğu vakada, anemi şiddetli değildir ve doğumdan sonra sağlıkla ilgili endişeler için kolayca izlenebilir. Bununla birlikte, bebek ciddi anemiye sahipse, Hydrops geliştirme riski vardır.

Gebelikte Beşinci Hastalığı Nasıl Önlersiniz?

Hamileliğinizde ellerinizi yıkamak beşinci hastalığınızı önleyebilir. Şu anda Beşinci hastalığa karşı hiç aşı yok, bu nedenle Beşinci Hastalığa karşı en iyi tedavi ya da önleme yolu budur.

Size bulaşmasını önlemenin bazı yolları şunlardır:

  • Sabun ve sıcak suyla düzenli el yıkama
  • Vücutla temas eden eşyaların dokuların veya diğer öğelerin dikkatli bir şekilde kullanılması
  • Hapşırırken, öksürürken vs. ağzınızın örtülmesi
  • Beşinci hastalığa sahip kişilere sınırlı temas

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz