Gebelik, tüm kadınların yaşamında çok önemli bir dönemdir. Gebelik, bir erkeğin sperminin bir dişi yumurtasını (yumurta) döllediğinde başlar ve döllenmiş yumurta uterusun astarına iltihak eder. Büyüyen bebek annenin vücudundan beslenmesini sağladığı için gebelik döneminde beslenme, anne için de oldukça önemlidir. Bebeğin aldığı besinler annenin besin tüketiminden sonra aktaracağı şeylerdir. Bu nedenle gebelik sırasında doğru besin maddelerini iyi miktarlarda almak önemlidir.
Hamilelikte beslenme ihtiyaçları ve yeme alışkanlığınız gebeliğinizin farklı trimesterlerinde değişirken dokuz ay boyunca takip edilmesi gereken bazı genel yönergeler vardır. Yeni başlayanlar için, dengeli yemek yemek, kafeini tüketiminin bırakılması ve günde altı ila sekiz bardak su içmek önemlidir. Kalsiyum ihtiyaçlarınızı yağsız süt, peynir, yoğurt, puding ve süt ürünlerini tüketerek karşılayabilirsiniz. Ayrıca bu dönemde süt ürünlerinin yanı sıra somon brokoli vb. besinler tüketmelisiniz.
Hamilelikte Sağlıklı Beslenme
Hamileliğin erken dönemlerinde fatal beyin ve omurga gelişiminde folik asit önemlidir. Ortalama bir kadın gebelik boyunca her gün 400 mikrogram folik asit almalıdır. Bazı önemli folik asit kaynakları ise kuru fasulye ve yeşil sebzelerdir.
B12 vitamini hem annenin hem de bebeğin uygun sinir ve beyin fonksiyonları için önemlidir. Bu, güçlendirilmiş soya sütü ve vitamin takviyeleri ile elde edilebilir. Protein de önemlidir ve protein alımının günde 10 gram artması ve bazı iyi protein kaynakları olan yumurta, et ve sütün tüketimi gereklidir.
Her trimester için ihtiyaç duyacağınız beslenme çeşitleri farklı olacaktır ve buna bağlı olarak tüketmeniz gereken besinler çoğalacaktır. İlk üç aylık dönemde başlıca beslenme kaygılarından biri olan sabah bulantılarına karşı savaşabilirsiniz. Bu bulantılar mutlaka sabahları gerçekleşmez. Açlık hissettiğinizde ufak atıştırmalıklar yiyebilirsiniz.
Hamilelikte Doğru Beslenme
İkinci üç ay boyunca dengeli bir beslenme düzenine sahip olmalısınız. Burada ekstra kalorilere ihtiyaç duyarsınız ve bu ilave kaloriler süt, tahıl, vb. Maddelerden elde edilebilir. Demir takviyesi de çok önemlidir. En iyisi demir haplarını yatmadan önce ya da öğünler arası meyve suyu ya da su ile almanızdır. Bebeğiniz büyüdükçe midesinin yavaşlaması nedeniyle sindirim problemleriniz olabilir. Bu durumda ise süt ve diğer sindirimi zor malzemeler sizin için dayanılmaz hale getirecektir.
Bu sorunun üstesinden gelmek için, daha az ana yemek yiyip daha fazla atıştırmalık yemeyi, bol miktarda su içmeyi ve yemekten sonra biraz yürümeyi denemelisiniz. Bu dönemde günlük ürünler tolere edilmeyi zorlaştıracak, ancak yoğurt, süzme peynir gibi kolaylıkla sindirilebilir gıdaları yemeye çalışmalısınız.
Üçüncü trimester, doğum öncesi hamileliğin son aşamasıdır. Bu dönemde, diğer trimesterlere kıyasla daha hızlı hissedebilirsiniz ancak daha önce olduğu gibi, dengeli besin maddeleri ve yeterli kaloriyi içeren miktarda yiyecek almayı sürdürmek önemlidir. Burada uygulanması gereken strateji ise daha az miktarda ve daha sık olarak yiyecek tüketilmesidir. Atıştırmalıklar gibi gıdalar iyi bir seçimdir. Ancak aperatifleri alırken, ihtiyacınız olan besin maddelerini tedarik edecek olanları seçin.
Hamilelikte Beslenme Programı
Kadınlar gebelik süresince daha fazla glikoz salgılarlar. Diyabetik kadınlar, kan şekeri değerlerinin normale yakın veya yakınında olduğundan emin olmak için yakından izlenmelidir. Kadınlar için gebelik sırasında vücut kitle endekslerinin 20-25 arasında olması önerilir. Ayrıca vücut, hamilelik sırasında normal koşullardan daha fazla tuz kullanır. Ayrıca düşük sodyum seviyeleri fetusa zarar verebilir.
Dolayısıyla tüm bu faktörlere dikkat ederek bebeğinizin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesini sağlayabilirsiniz.
Hamilelik döneminde beslenme, yalnızca anne değil, aynı zamanda dünyayı görmek için bekleyen bebeğin sağlığında da önemlidir. Gerekli besin maddelerinin doğru miktarlarda tüketilmesi bu konuda önemlidir.