Hamilelikte cilt problemleri yaşanabilir. Bazen problem zor çözülür olabilir. Kaşıntı, bu problemler arasında en sık görülenidir. Bir de, kaşıntı yaratmayan bölgesel ve genel isilikler oluşabilir. Önceden vücutta bulunan egzama, sedef gibi cilt hastalıkları da görülebilir. Bunlar hamilelikte kötüleşebilir, hatta hamileliği sonlandırmak gerekebilir. Bir de, hamilelikte ortaya çıkan cilt hastalıkları mevcuttur ki; bunlar her hamilelikte tekrarlanabilir. Ayrıca, çatlak oluşumu söz konusudur.
Hamilelikte cilt değişimi ne kadar sık görülür?
Bu, oldukça yaygındır. Pratik olarak, her hamile kadında bölgesel veya genel cilt değişiklikleri görülür. Bunlar, genelde hafif durumlardır. Fakat bazı kadınlarda önceden olan kronik cilt sorunları mevcuttur. Bazı kadınlarda ise, ilk defa hamilelikte cilt sorunları görülür.
Hamilelikte sedef nasıl olur?
Sedef hastalığında kızarmış, şişmiş ciltte kabarık parçalar görülür. Cilt genelde, gümüşi parlak pullarla kaplıdır. Yeni cilt hücreleri, normale göre on katı hızla üretilir. Hamilelikte ise durum; kötüleşebilir, iyileşebilir veya aynı kalabilir. Sedefin bazı türleri, hamilelikte ilk olarak ortaya çıkabilir. Önceden bu cilt hastalığı olan kişinin kontrollerinde, bir dermatolog da bulunmalıdır, çünkü sedef kötüleşebilir. Durum, annenin ve bebeğin hayatını tehlikeye sokmadan, acil ve derin müdahale yapılması gerekebilir.
Sistemik lupus (deri veremi) SLE durumunda ne olur?
SLE doku bağlarında iltihaba neden olur. Bu durum genelde hamilelikte oluşur. Etki altındaki kişinin cildi dışında, vücutta diğer organları da etki altındadır. Bu nedenle ve bundan dolayı oluşan antikorlar nedeniyle, düşük riski artar. Ayrıca bebekte doğumda veya doğumdan birkaç hafta sonra cilt lezyonları oluşabilir. SLE ilk olarak hamilelikte teşhis edilebilir. Nadir görülen şiddetlenme durumunda hem cilt, hem de eklemler etki altında kalır.
Herpes ile ne olur?
Biz burada genital herpesi tartışmaktayız: cinsel ilişki ile bulaşan hastalık, genital bölgede ağrılı tahriş yaratır. Buna sebep olan; herpes simplex virüsüdür. Bir kez edinilmiş olan hastalık, ömür boyu kalır. Bazı kişiler sıkça ağrılı genital lezyonlar yaşarken, bazılarında durgunluk dönemleri yaşanır. Hamilelik, durumu etkilemez. İlk kez hastalıkla karşılaşan kişiye hemen hamile kalmaması tavsiye edilir. Hastalığı tekrarlayanlara ise, bir tavsiyede bulunmak faydasızdır, semptomlar belirdiği anda kendilerini gösterirler.
Hamilelikte kaşıntıya neden olan nedir?
Kaşıntı hamilelikte en sık görülen cilt problemidir. Bunun birçok değişik nedeni vardır. Her vaka, doktor tarafından dikkatlice incelenmelidir. Sebep; önceden var olan bir cilt bozukluğu olabilir veya ilk olarak hamilelikte meydana gelen karaciğeri, tiroit bezlerini veya diğer vücut sistemlerini etkileyen bir durumdan kaynaklanabilir. Kaşıntı, ayrıca, hamilelikle ilişkili cilt durumlarından kaynaklanabilir. Bu durumda, her zaman bir tahriş söz konusudur. Ayrıca hamilelikte nedeni bulunamayan kaşıntı türleri de mevcuttur.
Ne tür bir karaciğer durumu kaşıntıya sebep olur?
Karaciğerle ilgili birçok durum, hamilelikte veya hamile değilken kaşıntıya neden olur. Doktor, kolestazı kontrol etmelidir. Buna genelde, ” doğum kolestazı” denir. Fark edilmemesi durumunda, bebeğin kaybına veya ölü doğuma neden olabilir. Ayrıca kadını düşüğe meyilli yapar. Annenin ve bebeğin sağlığını kontrol etmek için kan testi ve yakından inceleme yapılır. Eğer hastalığın hızla ilerlediği kaydedilirse, doğum çabuklaştırılabilir. Tipik olarak, kaşıntı haricinde annenin durumu iyidir. Doğum kolestazı, doğum sonrasında yok olur.
Doğum kolestazı ne kadar yaygındır?
Yaygın değildir. Yaklaşık her 1000 hamilenin ikisinde görülür. Genel olarak İsveçlilerde ve yerli Amerika kabilelerinde görülür.
Etki altındaki hamile kadının kaşınan cildinde kızarıklık meydana gelmesi mümkün müdür?
Bu daha çok görülen bir durumdur. Hamileliğin her döneminde oluşabilir. Bazı kadınlarda doğum sonrasında ortaya çıkar.
Tahriş, öncelikle karında başlar, daha sonra önce yüz ve daha sonra vücudun diğer bölgelerine yayılır. Kaşıntı çok şiddetli ve rahatsız edici olabilir. Kaşıntının verdiği rahatsızlık haricinde, anne ve fetus için zararsızdır. Kaşıntıyı azaltmak için krem, losyon, hatta hap bile kullanılabilir. Doğum sonrasında hemen kaybolur.
Bu durum sonraki hamileliklerde tekrarlanır mı?
Her zaman değil ama olabilir. Olası durumda ilkine göre daha hafif gerçekleşir.
Hamilelikle ilgili başka cilt sorunları var mıdır?
Evet. “Pemfigoid gebelik” olarak tanınan dramatik bir cilt sorunu vardır. Ciltte sıvı dolu lezyon oluşumu görülür, bunlar sonra tabakalaşır. Bu, su yanığı görüntüsüne benzer, ayrıca kaşınır. Yayılmadan önce, ilk olarak göbek deliği etrafında ortaya çıkar. Avuç içi ve tabanda görülür, bazen de ağızda da oluşabilir. Anne için bir tehlike yoktur ancak sonraki hamileliklerde, tekrar oluşumunda daha şiddetli meydana gelebilir. Bazı durumlarda, bebeğin gelişimini kısıtlayabileceğine dair zayıf bir delil vardır.
Hamilelikte olabilecek tüm cilt problemleri bunlar mıdır?
Maalesef hayır. Bazen nedeni bulunamayan cilt problemleri görülür. Bu durumda doktorunuz, bir cilt uzmanına danışarak, sorunun kaynağı araştırılır ve gerekli tedavi uygulanır.
Belli bir bulgu olmadığı sürece, kişi endişelenmeli midir?
Genelde hayır. Önemli olan hamilelikte istenmeyen durumları ortadan kaldırmaktır.