Hamilelik süresince seks yapmak doğru mudur?
Erken doğum veya düşük riskiniz yoksa plasenta normal yerleşimli ise, eşiniz ya da sizde genital enfeksiyon taşıyıcılığı yoksa gebeliğin son iki ayı haricinde normal cinsel ilişki olabilir.
Normal şartlarda gebelik cinsel yaşamınızı engellemeyecektir. Ancak ilişki sonrası karın ve kasık ağrısı veya kanama şikâyeti olan kişiler ilişkiden kaçınmalıdır. Eğer gebe, cinsel ilişki yönünden risk taşıyıp taşımadığını bilmiyorsa mutlaka doktorunuza bunu danışmalısınız.
Orgazm olmak erken doğuma sebep olur mu?
Orgazm olmak rahmin kasılmasına sebep olabilir. Fakat yapılan araştırmaların büyük bir çoğunluğuna göre, normal bir gebelikte cinsel ilişki olsun veya olmasın orgazmın, doğum eyleminin başlamasına veya erken doğuma sebebiyet vermediği belirlenmiştir.
Cinsel ilişki düşüğe sebep olur mu?
Pek çok çift gebeliğin özellikle ilk üç ayı içerisinde cinsel ilişkiye girmenin düşüğe sebep olabileceğini düşünmektedir. Fakat bu dönemde gerçekleşen düşüklerin pek çoğu cinsel ilişkiye bağlı olmayıp, gelişmekte olan bebeğinizdeki genetik bozukluklar ile ilişkilidir.
Cinsel ilişki bebeğe zarar verir mi?
Kesinlikle hayır, ilişki esnasında erkeğin penisi fiziksel olarak bebeğe temas etmez. Emin olun, bebeğiniz, rahim kasları, amniyon sıvı ve kesesi tarafından oldukça iyi korunuyor. Ancak derin ilişki veya zorlama, ağrıya sebep olursa bundan kaçınılmalıdır.
Kadının cinsel arzuları gebelikten nasıl etkilenir?
Gebeliğin, ilk üç ay, ikinci üç ay ve son üç ay olmak üzere üç ayrı dönemi vardır. Her dönemin özellikleri birbirinden farklı olduğu gibi bu dönemlerdeki cinsel istek ve arzular da farklıdır. Gebeliğin adaptasyon dönemi olan ilk üç ayında cinsel arzularda genel olarak bir azalma gözlenebilir ve bu durum cinsel hayatınızı etkileyebilir. Bu dönemde değişen hormon dengeleri, bitkinlik, halsizlik, bulantı ve kusmalar ile kadının kendini güçsüz ve çirkin hissetmesi, cinsel arzuları olumsuz yönde etkileyebilmektedir.
İkinci üç ay boyunca, cinsel dürtülerde birtakım değişiklikler meydana gelmeye başlar. Göğüslere ve cinsel organlara giden kanın artışıyla beraber cinsel dürtüler normale dönebilir. Bu nedenle ilişki esnasında dürtülerde artış bile meydana gelebilir.
Son üç aya girildiğinde ise gebeler genelde cinsel arzularının tekrar azalmaya başladığını hissederler. Büyük bir karın, cinsel ilişkiyi fiziksel olarak zorlaştırabilir. Bunun yanında artan yorgunluk, sırt, bel, karın ağrıları, artan vajinal akıntı ve mantar enfeksiyonları, vajendeki ödemlenme sonucunda ilişki anında hissedilen acılar sizi yine cinsel ilişkiden uzaklaştırabilir.
Son dönemdeki çiftler, birbirini zorlamadan rahat hareket edebilecekleri pozisyonlarda seks yapmayı deneyebilir.
Gebelikte cinsel ilişki sırasında hangi pozisyonlar denenebilir?
Değişik pozisyonları denemeniz gebelik boyunca faydalı olabilir. Örneğin çok tercih edilen erkeğin üstte olduğu pozisyon, son dönemlerdeki bir gebelikte karna yapılan basınca bağlı olarak hem anneye rahatsızlık verecek hem de çocuğun kan dolaşımını bozabilecektir. İleri gebelik haftalarında ise daha çoğunlukla kadının üstte veya yanda olduğu ya da kadının, hareketlerine ve ilişkiye yön verebileceği pozisyonlar tercih edilebilir.
Gebelik süresince cinsel ilişkiden kaçınmanın tavsiye edildiği belli bir dönem var mıdır?
Gebeliğin son haftalarında önlem amacıyla cinsel ilişkiden kaçınmak tavsiye edilmektedir. Hamileliğinizin herhangi bir döneminde vajinal kanama olursa, amniyon suyu gelirse veya rahim kanalı normalden kısa ve genişse bunlar hamilelerde erken doğum ve düşük yapma riskini arttırır.
Örneğin, ikiz gebelik gibi erken doğum ihtimalinin yüksek olduğu diğer riskli durumlarda da gebeliğin altıncı ayından sonra cinsel ilişkiden kaçınmak gerekebilir.
Doğumdan ne kadar süre sonra çiftler cinsel ilişkiye girebilirler?
Burada doğru cevap tamamen çiftlere göre değişiklik göstermektedir. Genellikle, rahatsızlık veren bir sorun yok ve her şey yolunda gidiyorsa normal doğum veya sezaryenden 20-25 gün sonra cinsel ilişkiye başlanabilir.