Kadınların fiziksel ve hormonel olarak ciddi değişiklikler geçirdiği hamilelik döneminde, cilt yapısı olarak da bazı olumsuz durumlar meydana gelebiliyor. Uzmanlara göre ciltte oluşan lekelerin sebepleri, hamilelikte salgılanan östrojen hormonunun salgılanması ile güneşin ultraviyole ışınlarına karşı cildin hassasiyetinin artması.
Cilt lekelenmelerine genetik olarak yatkın olan bayanlarda ise bu sorun daha da sık meydana geliyor. Bu sebeple hamile kadının doktoruna danışarak bilinçli bir şekilde bu ilaç kullanması ve kendini güneşin ultraviyole ışınların koruması gerekiyor.
Dermatolog Dr Ayfer Aydın, bizi konu hakkında şu şekilde bilgilendiriyor: “Gebelikte cilt lekeleri, yüzde kahverengi koyu lekeler, gebe kadındaki hormonel değişikliğin neticesinde meydana gelen ve sık karşılaşılan vakalardandır. Gebelikte cilt lekesi oluşumunu önlemek için yüze en az SPF 30 güneş koruyucu krem kullanılması fayda verecektir.
Gebelik sonrası ise gebelik lekelerinin tedavileri için leke açıcı kremler ve kimyasal peeling yöntemi oldukça etkili tedavi çeşitlerindendir.”
Diğer Etkenler
Hamilelikte cilt lekelenmelerinin sayabileceğimiz diğer sebepleri ise, beslenme şekli, genetik yapı, daha önce uzun süreli doğum kontrol hapı kullanılmış olmasıdır. Gebe bayanın bu dönemde güneş ışınlarından mümkün mertebe korunması gerekmektedir. Cilt lekelenmeleri genel olarak esmer ve buğday tenli bayanlarda daha sık görülür.
Neler Yapılmalı?
Bu dönemde lekelenmeleri en az dereceye indirmek için bazı önlemler alınabilir. Öncelikle hamilelik sebebi ile vücudun çeşitli hormonlar salgıladığı unutulmamalı ve sık sık ılık duş alınmalıdır. Terlemekten mümkün olduğunca korunmakta fayda vardır. Yine banyo sonrası kimyasal bakım ürünleri yerine bebek pudrası kullanılarak cilt rahatlatılabilir.
Gebelik döneminde aşırı makyajdan da kaçınılmalı ve cilt kimyasallardan korunmalıdır. Zeytinyağı, ayçiçeği yağı gibi doğal yağlar da cildin rahatlaması için bize bu dönemde yardımcı olacaktır.